Tam teşekküllü arıtma tesisleri çağdaş kentleşmenin olmazsa olmazları arasında gelen projelerdir.
Yaşamsal önemi olduğu da bir gerçek.
Bu noktadan hareketle sürekli artış eğiliminde olan kent nüfusunun da öngörülerek geleceğe yatırım noktasında yeni arıtma tesislerinin devreye girmesi de kaçınılmaz.
Bu anlamda Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, 1 Nisan 2014 tarihinde sorumluluk alanına dâhil olan Kemer atıksu arıtma tesisinin yetersiz kalmasının öngörülmesi üzerine yeni arıtma tesisi projesi hazırlandı. Yeni tesis kapasitesi günde 100 bin m3 ön arıtma ünitesi ve günde 50 bin m3 ileri biyolojik arıtma ünitesine sahip olacak şekilde tasarlandı. Böylece yeni tesis ilk etapta 160 bin kişiye eşdeğer nüfusa hizmet verebilecek. Ayrıca nüfus artışı göz önünde bulundurularak, gelecekte sadece membran ilavesi ile kapasitesi iki katına çıkarılabilecek ve 320 bin kişilik nüfusa hizmet verebilecek.
Teknik ayrıcalıklarının yanı sıra Yeni Kemer Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, çevreci ve sosyal yaklaşımı ile örnek olacak niteliklere sahip.
Projede tesisin koku giderme ünitelerinin bulunduğu alanın üzeri yeşil alan, spor ve sanat tesisleri ve açık hava tiyatrosu olacak şekilde tasarlandı. Tesisin alt tarafı arıtma üst tarafı yaşam alanı olacak.
Projenin Kemer'in arıtma ihtiyacını 2071 yılına kadar karşılamasını bekleniyor. Arıtma tipi açısından 'Azot ve Fosfor Giderimli İleri Biyolojik Arıtma Projesi'ne sahip olan yeni tesisin tamamlanması ile bölgede bulunan Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi devre dışı bırakılarak buraya gelen atık su şebekesi de yeni tesise aktarılacak, böylelikle daha sağlıklı bir arıtma hizmeti verilebilecek.
Elbette çevreci projelerin start alacak olması önemli. Ancak mevcut arıtma tesislerinin de fiziki yeterliliklerinin sorgulanması gerek.
Hurma ve Kundu’daki atık su arıtma tesisinden yıllardır etrafa yayılan kötü ve ağır kokunun giderilememiş olması da son derece düşündürücü…
Bu yazı toplam 954 defa okunmuştur.