- IMKB
% - Altın
6811.86
%0 - Dolar
44.5989
%0 - Euro
52.3513
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 21:38 - TERAS KATINDA ÇIKAN YANGIN KORKUTTU
- 21:13 - ANTALYA’DA OKULLARA YAPILAN SALDIRILAR PROTESTO EDİLDİ
- 21:01 - DİPLOMASİNİN ZİRVESİ ANTALYA'DA BULUŞUYOR
- 20:53 - SALDIRININ YAŞANDIĞI OKULDA İZLER SİLİNİYOR
- 20:44 - MELİKE ÇAKIR, TÜRKİYE KUPASI ETABINDA BİRİNCİ
- 20:23 - YARALI ÖĞRENCİLERİN AİLELERİNİN HASTANE ÖNÜNDEKİ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
- 20:17 - SANIĞIN BABASI, KARAR SONRASI KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
- 20:13 - KAHRAMANMARAŞ’TA EĞİTİME 2 GÜN ARA VERİLDİ
- 20:13 - KAHRAMANMARAŞ’TAKİ OKUL SALDIRISI: BABANIN ARDINDAN ANNE DE GÖZALTINA ALINDI
- 19:50 - TÜRKİYE'NİN RENKLERİ ANTALYA'DA BULUŞUYOR
- 19:21 - KİRAZ ÜRETİCİLERİNE SİRKE SİNEĞİ TUZAĞI DAĞITILDI
- 18:53 - SOSYAL MEDYADAN "SALDIRI YAPACAĞIZ" PAYLAŞIMINA GÖZALTI
- 18:48 - SERİK BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI İSTİFA ETTİ
- 18:38 - ÇOCUK İSTİSMARI GÖRÜNTÜLERİNİ SATTIĞI İDDİA EDİLEN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 18:35 - ÇETİN'DEN AK PARTİ'YE KATILIM TALEPLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA
RAZİYE GÖK AKTAŞ / KONUK YAZAR


YOLDA ZARAR ETTİK
“Doğanın dengesini her şeye rağmen bulacağı gerçeği yok sayılmadan yapılan planlamaların icrasında ülke ekonomisinin zararı oluşmadan, doğa korunarak insana fayda sağlanabilirdi.”
Antalya’yı Konya’ya ve iç kesimlere bağlayan Kuzey-Güney aksının en önemli geçiş noktası olarak büyük alkışlarla açılıp 03/05/2023 de hizmete giren Demirkapı tünelinin de bulunduğu, yolun Eynif ve Gembos ovalarındaki bölümü sağnak yağışın etkisiyle göle dönüştü.
Demirkapı Tüneli’ni içeren Antalya Konya güzergahı, doğrudan kamu kaynaklarıyla yani ödediğimiz vergilerle devlet bütçesi kullanılarak hayata geçirilmiştir, ücretsiz bir kamu hizmetidir ve sosyal ve ekonomik faydaları yadsınamaz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında tünelin görseli altında aşağıdaki metnin yer aldığını gördüm.
“3 Mayıs 2023 tarihinde hizmete sunulan Demirkapı Tüneli, Antalya’yı Konya’ya ve iç kesimlere bağlayan kuzey-güney aksı konumundaki Antalya – Taşağıl – Derebucak – Konya Yolu güzergahında 5.068 m uzunluğunda inşa edilmiştir.
Kamuoyunda ‘iklim değiştiren tünel’ olarak bilinen Demirkapı Tüneli, Antalya’yı Konya’ya bağlayan kuzey-güney aksının en önemli geçiş noktasını oluşturmaktadır. Proje ile Akdeniz ve İç Anadolu'yu ayıran Torosların tünel konforuyla sadece 4 dakikada geçilmesi sağlanmıştır. “
Karayolları Genel Müdürlüğü web sayfasında geçen metinde yazdığı gibi gerçekten tünel iklim değiştirmiş miydi?
Her yazdığımız şey bir gün gerçek olur mu diye düşünmeden geçmemek mi gerekiyor?
Son yağan yağmurlarla Konya-Antalya otoyolunun geçtiği Eynif ve Gembos ovalarının bir bölümünün doğal yapısı aşırı yağışların ardından eskiden olduğu gibi göl haline geldiğini görünce, harcanan maliyeti boşa gitmesine üzülürken, doğanın kendi dengesini kendiliğinden bulduğuna sevindim.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında yayınlanmış verilerine göre, kamulaştırma hariç; ulaştırma harcamaları katlanarak artmış, 2014 ile 2025 arasında toplamda 20,59 kat artmış durumda iken, henüz harcama toplam tutarı belli olmayan 2026 yılın harcama tutarı bütçesine ise Antalya-Konya yolunun ek maliyet getireceği aşikardır.
Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğünün Merkezi Yönetim Bütçesindeki sene başındaki payı 2026 yılı %2,05 (19.023.992.761.000/389.228.530.000) olsa da, evdeki hesap çarşıya uymayacak, önümüzdeki yılda bütçeden alacağı pay mecburen artacaktır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, Demirkapı Tüneli ve bağlantı yollarını kapsayan 67 kilometrelik hattın toplam yatırım bedeli yapım dönemindeki baz fiyatlara göre yaklaşık 1,5milyar TL açıklanmıştı.
O dönemdeki yaklaşık maliyetin bu günkü yaklaşık maliyetinin 14milyar olduğunu kabul edersek, ödediğimiz vergilerle devlet bütçesinden karşılanan proje için ödenen yaklaşık tutar 2026 için 28.075,50- TL net asgari ücret tutarından yaklaşık 500.000 kişinin bir aylık net asgari ücretini, 20.000- TL emekli maaşı tutarından ise yaklaşık 700.000 emeklinin maaşı karşılanıyor.
Şubat 2026 da açıklanmış kişi başı beslenme maliyeti 8.091- TL baz alındığında, yol maliyeti ile 1.730.000 kişinin beslenmesi sağlanıyor.
Yollar bir kez yapılır ve sürekli kullanılır. Bir kez yapılan yolun kullanımından her yıl sağlanan tasarrufla her sene yaklaşık 300 kişinin yıllık gıda ihtiyacı ekonomiye kazandırılır.
Bu maliyete yol değil de sulama yatırımı yapılsaydı ne olurdu;
Türkiye’deki orta ölçekli baraj ve kapalı sistem sulama şebekesi maliyetleri ile hektar başına yaklaşık 100.000-TL-120.000TL maliyet ile, 140bin hektar tarım arazisi modern sulamaya açılabilirdi buda yaklaşık 200bin futbol sahası büyüklüğündeki arazinin suya kavuşmasıdır.
Günümüzde iklim değişikliğinin yarattığı iklim krizleri, kuraklığın açtığı, açacağı sorunlar sıkça gündeme getirilirken, doğru planlama yapılmadan yapılan işlerin açtığı zararlar kaçınılmaz sorunlarla maliyeti yükselttiği gibi haliyle cebimizden çıkacak vergi tutarlarını da yükseltecektir.
Elbette yollar yapılmalıdır. Yolun sağladığı tasarruf ile, emekli maaşları, gıda destekleri, sulama finansmanları sağlanabilir.
Yol yapılmasın demiyorum, Ancak, devlet bütçesinden karşılanan her yatırım vatandaşın cebinden çıkıyor. Yatırımından kaynaklı hasarın ek maliyeti de yine vatandaşa ek vergi olarak yansıyor.
Onca maliyete karşılık yolun/yatırımın tasarruf faydalarının detaylı/uzunömürlü ve doğru planlanmamasından kaynaklı göl haline gelmesi ile yolun kullanılamamasından ötürü ödediğimiz vergilere mi yanalım, ödeyeceğimiz vergilere mi, faydasının geri dönüşümünü alamadığımıza mı yanalım hangisine yanalım, doğa güzelliklerine sevinsek de oluşan maddi hasarların izleri gerçekten çok üzücü bir hal almıştır.
GELECEĞİN PUSULASIAHMET İLBARS
TAKSİ SORUNUNUN TÜKETİCİYE ETKİSİ VE BEKLENTİLERAV İBRAHİM GÜLLÜ
SEÇİLEN Mİ, SEÇEN Mİ?SÜLEYMAN EKİN
ÇUVALDIZ KENDİNİZEVEDAT GÜRHAN
YÖRÜK- TÜRKMEN ADLARI ÜZERİNDEN YENİ KİMLİK KURGULARIMUHARREM YELLİCE
BENİ LEYLEKLER GETİRMİŞ OLAMAZ ANNE!GÜRSEL KAYA
VİCDAN: RUHUN YORULMAYAN BEKÇİSİMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
DÜNDEN BUGÜNE YANLIŞ GİDEN NE?TARIK ÇELENK
MUSLUKTAN AKAN SU NE KADAR GÜVENLİ?CEM ARÜV
SAMUEL BALLET HEMEN SATILMALIDIRKAHRAMAN KÖKTÜRK
YENİDEN YENİDEN DOĞMAK VE MOLA HAKKINI GERİ ALMAKBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
İDİL VE URALLARDA TÜRK RUHUNURİ SEZEN
BİLİNÇ ÇAĞINDA BAHARBİHTER GÖRDÜ
ZAMANIN ÇARKINDA YENİ BİR DÜNYA VE TÜRKİYEIŞIK YARGIN
MUHAFAZAKARLIK; ‘YERLİ ve MİLLİLİK’ ÜZERİNDEN BATI KARŞITLIĞIALİ İHSAN DİLMEN
MİRASIN ESARET ESTETİĞİ: SANATIN YENİ SAVAŞ KİMLİĞİGÖZDE SARI
GÖNÜLLÜ UYUMARAZİYE GÖK AKTAŞ
110 MİLYAR DOLAR BİR HEDEF DEĞİL, BİR ZİHİN DEVRİMİDİRHÜSEYİN BARANER
KAZANANI OLMAYAN, KAYBEDENİ ÇOK OLAN SAVAŞNİZAMETTİN ŞEN
YARIM KALAN AMA DEVAM EDEN BİR HAYATŞAFAK ÇELİK
ANKARAŞENER METE
GÜÇLÜ KADIN MI, YORULMUŞ KADIN MI?DERYA DEMİR
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARI: ÜSKÜDAR'A GİDERKEN ALDI DA BİR YAĞMURGAZANFER ERYÜKSEL
BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR İLE “YUNUS EMRE VE MEZARI” ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
MELİKE ÇAKIR, TÜRKİYE KUPASI ETABINDA BİRİNCİ
BAİB'DE YENİ YÖNETİM GÖREVE BAŞLADI
AKRA GRAN FONDO ANTALYA START ALDI
İSMAİL BAHA SÜRELSAN ANISINA ÖDÜL TÖRENİ
NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
HEM TEDAVİ GÖRÜYORLAR, HEM PARA KAZANIYORLAR
TÜRK TARIMI İÇİN STRATEJİK KAZANIM FIRSATLARI
8'İNCİ ETNOSPOR FORUMU ANTALYA'DA
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





