- IMKB
% - Altın
6746.81
%0.84 - Dolar
47.8804
%-0.02 - Euro
55.4983
%0.24
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 16:13 - ALANYA’DA FOSEPTİKTEN DEREYE UZATILAN ’KİRLİ HATTI’ ZABITA ORTAYA ÇIKARDI
- 16:07 - ANTALYA SERBEST BÖLGESİ'NDEN TEMMUZ AYINDA GÜÇLÜ BÜYÜME
- 15:57 - YUNUSLAR TUR TEKNESİNE EŞLİK ETTİ
- 15:33 - CANKURTARAN KADIN, ÖĞRETMEN AMCASI TARAFINDAN DARP EDİLDİ
- 15:28 - ALKÜ’DEN ÖĞRENCİLERİN KARİYERİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ İMZASI
- 15:25 - ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
- 15:23 - BURDUR’DA JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU: 4 TUTUKLAMA
- 15:18 - ANTALYA SERBEST BÖLGESİ’NDEN TEMMUZ AYINDA GÜÇLÜ BÜYÜME
- 15:08 - CORENDON ALANYASPOR, GAZİANTEP FK MAÇININ HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
- 15:03 - YARGITAY’IN BOZDUĞU DAVADA POLİS MEMURU YENİDEN YARGILANDI, ADLİ KONTROL ŞARTIYLA TAHLİYE EDİLDİ
- 14:53 - ORGANLARI 7 HASTAYA UMUT OLDU
- 14:48 - MERSİN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 3 ŞÜPHELİ YAKALANDI
- 14:48 - MERSİN’DE YAŞ ALMIŞ VATANDAŞLARLA GÖNÜL BULUŞMASI
- 14:33 - AK PARTİ MERSİN TEŞKİLATI 25. YIL BULUŞMASI İÇİN ANKARA YOLUNDA
- 13:53 - YANAN ARACA BAHÇE HORTUMU VE YANGIN TÜPÜ İLE MÜDAHALE ETTİLER
IŞIK YARGIN / KONUK YAZAR


AKIL GÜCÜ
Yaklaşık yirmi yıl önce kaleme aldığım bir yazıda, iş dünyasında sıkça anlatılan bir yönetim meselini konu almıştım: Japonlarla bir holding arasında geçen kürek yarışı hikâyesini. O günlerde amacım, başarısızlığın çoğu zaman çalışanlardan değil, yönetim anlayışından kaynaklandığını göstermekti.
Aradan geçen yirmi yılda teknoloji baş döndürücü bir hızla değişti. Yapay zekâ hayatımıza girdi, şirketler dijitalleşti, meslekler dönüşmeye başladı. Peki geçmişte şirketlere ders olması için anlatılan o kürek yarışının verdiği ders hâlâ güncelliğini koruyor mu?
Geçmişten bugüne baktığımda görüyorum ki değişen yalnızca teknolojiler değil; rekabetin kuralları da tamamen değişti. 1950’lerde Japonya’nın yaptığı kalite devrimi, 1990’larda Çin’in üretim gücüyle devam etti. 2026’ya geldiğimizde ise dünyanın yeni rekabet alanı; veri, yazılım, yapay zekâ, tasarım, yaratıcılık ve insan zekâsını teknolojiyle birleştirebilme becerisi oldu.
Eskiden fabrikalar yarışıyordu, ülkeler ürün ihraç ediyordu. Bugün dijital platformlar yarışıyor, ülkeler algoritma ihraç ediyor. Üretim hatlarının yerini veri merkezleri, çip teknolojileri ve yapay zekâ modelleri aldı.
İlginç olan şu ki, yirmi yıl önce anlattığım kürek hikâyesi hâlâ güncelliğini koruyor.
Hikâyede Japon takımında sekiz kürekçi ve bir kaptan vardı. Rakip takım ise sekiz yöneticiye karşılık yalnızca bir kürekçiyle yarışıyordu. Yenilgiden sonra yenilen tarafta aylarca organizasyon şeması değiştirildi, yeni koordinatörler atandı, yöneticiler çoğaltıldı, raporlar hazırlandı. Ertesi yıl yarışmaya bu değişikliklerle, fakat değişmeyen o tek kürekçiyle katılım sağlandı. Sonuç yine hüsrandı.
Bugün de birçok kurumda benzer tabloyu görüyoruz. Yapay zekâ yatırımı yapılıyor ama süreçler değişmiyor. Dijital dönüşüm ofisleri kuruluyor ama karar alma kültürü aynı kalıyor. Yüzlerce sayfalık strateji belgeleri hazırlanıyor fakat veri kullanılmıyor. Yeni unvanlar oluşturuluyor ama değer üreten insanlara alan açılmıyor.
Sorun teknoloji eksikliği değil. Sorun zihniyet eksikliği.
Artık şirketler sadece yöneticilerini değil, öğrenme hızlarını da yarıştırıyor. En değerli çalışan; en çok bilen değil, en hızlı öğrenen kişi oluyor. Yapay zekâ çağında başarı, daha fazla insan çalıştırmakla değil; insanı teknolojiyle güçlendirebilmekle mümkün oluyor.
Bugün yeni kürek hikâyesini yazacak olsak: bir tarafta sekiz yönetici ve bir yapay zekâ lisanslı kürekçi, diğer tarafta küçük ama öğrenen, veri kullanan, kararlarını yapay zekâ ile destekleyen çevik bir kürekçi ekibi. Kazananın kim olacağını tahmin etmek zor değil.
Çünkü artık çağımızın küreği kas gücü değil, akıl gücü; suyu ise dijital dünya. Gerçek liderlik, daha çok yönetici yetiştirmekle değil, daha çok değer üreten insan yetiştirebilmekle anlamlanıyor.
Yirmi yıl önce yazının sonunda “Batılıların işi zor” demiştim. Bugün aynı cümleyi farklı kuruyorum: Dijital çağda işi zor olanlar, teknolojiyi satın alıp zihniyetini değiştirmeyenlerdir.
Çünkü geleceği belirleyen, elindeki küreğin sayısı değil; onu hangi akılla kullandığındır
YENİ PARTİ YARALANDI MI?EŞREF URAL
AKIL GÜCÜIŞIK YARGIN
BENZERLİKLER BAZEN İYİDİRALİ İHSAN DİLMEN
BOZKIRDAN AMSTERDAM’A KURULAN KÜLTÜR KÖPRÜSÜ: ADNAN DALKIRANAHMET İLBARS
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
ÇÖPÜ MÜ AZALTACAĞIZ, FATURAYI MI ARTIRACAĞIZ?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CANSEVER’İ UĞURLARKEN…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NİĞDE’NİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN GÜZELLİKLERİYUSUF YILDIRIM
SİLAHI BIRAKMAK TERÖRÜ BİTİRİR Mİ?NURİ SEZEN
77-78’LİLERİN YARIM KALAN HİKÂYESİTARIK ÇELENK
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-1NİZAMETTİN ŞEN
KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!GÖZDE DOLAYMAN
ANTALYASPOR-KEÇİÖRENGÜCÜ MAÇ SONUKAHRAMAN KÖKTÜRK
ULUSAL UMKE GÖNÜLLÜLERİ İYİ Kİ VARSINIZBİHTER GÖRDÜ
ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNİ PLANLARKENPINAR TEYİN
EĞİRDİR’DE KOMANDOLARŞENER METE
NAMAZINI DEĞİL, İNSANLIĞINI GÖRÜNMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR NEŞE KAREL GÜZELLEMESİYUNUS YAŞAR
NEYZEN TEVFİK-2GAZANFER ERYÜKSEL
GAZÂLÎ’DEN AYDINLATMAYA: NEDENSELLİKMUHARREM YELLİCE
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
ORGANLARI 7 HASTAYA UMUT OLDU
YARGITAY, KARARI BOZDU
GÖÇ YOLCULUĞUNDAKİ LEYLEKLERİN MOLASI
İNGİLİZ TURİSTLER KRUVAZİYERLE GELDİ
ELEKTRİK KAYNAĞIYLA HEYKEL YAPIYOR
EBER GÖLÜ'NDE SU SEVİYESİNDE AZALMA GÖZLENDİ
SAHİL GÜVENLİK GRUP KOMUTANINA VEDA YEMEĞİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





