- IMKB
% - Altın
6276.79
%0 - Dolar
46.7615
%0 - Euro
53.5116
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 18:08 - DİŞ TEDAVİSİ İÇİN GİTTİĞİ HASTANEDE HAYATINI KAYBEDEN 8 YAŞINDAKİ KIZ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
- 17:33 - HATAY’DA TRAFİK KAZASI: 7 YARALI
- 16:08 - ANTALYA’DA SEYİR HALİNDEKİ OTOMOBİL ALEV TOPUNA DÖNDÜ
- 16:08 - ELEKTRİK DİREĞİNDE AKIMA KAPILAN İŞÇİ YARALANDI
- 15:13 - ANTALYA-KONYA YOLUNDA DEVRİLEN TIRIN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 15:13 - ISPARTA’DA 8 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU, DİŞ TEDAVİSİ GÖRDÜĞÜ SIRADA HAYATINI KAYBETTİ
- 15:03 - SDÜ’DEN SINAV SORUSU SIZDIRILMASI İDDİALARINA AÇIKLAMA: "ADLİ VE İDARİ SÜREÇ AYRI YÜRÜTÜLÜYOR"
- 14:33 - ŞARKICI ELİF BUSE DOĞAN’IN DARBUKALI, ISLIKLI MİNİ KONSERİ VATANDAŞLARIN BEĞENİSİ TOPLADI
- 14:05 - MİSİNAYA DOLANAN MARTIYI BALIKÇILAR KURTARDI
- 13:44 - NEKROPOL MÜZESİ'NDE TEL ÖRGÜLERE ÖNLEM
- 13:28 - ANTALYA İHRACATININ LOKOMOTİFİ TARIM
- 13:23 - LPG TANKINA GİZLENEN 8 KİLO 800 GRAM ESRAR ELE GEÇİRİLDİ: 2 TUTUKLAMA
- 13:08 - BÜYÜKŞEHİR KREŞLERİNDE MEZUNİYET COŞKUSU
- 12:43 - ZEYDAM’DAN İLK TEMAS
- 12:18 - A MİLLİ KADIN HOKEY TAKIMI’NDA HEDEF AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR


Akıllı telefon kullanım yaşı 3'e kadar düştü
Teknolojinin hızla geliştiği, robot teknolojilerinin üreyebildiği bir dönem olur da yeni nesil buna kayıtsız kalır mı? Çocukların teknoloji ile tanışması kuşkusuz çok önemli ancak, onların teknoloji nasıl ve ne şekilde kullandığı çok önemli. Evet, bir yandan teknoloji gelişiyor, akla hayale sığmayacak pek çok yenilik hayatımızı kolaylaştırıyor ancak bu durum bir o kadar insanoğlunun tembelliğine neden oluyor. Özellik küçük yaştaki çocukların daha fazla risk taşıdığını söylemeliyim.
Almanya'da ebeveynlerle yapılan bir anket benim bu kaygımın haklı olduğunu ortaya çıkarmış. Alman kamuoyu araştırma kuruluşu YouGov’un yaptığı ankete göre, akıllı telefon kullanım yaşı 3'e kadar düşmüş Ankete katılan anne ve babaların yüzde 4'ü bu yaşta telefon kullanımını onaylarken, araştırmaya katılanların yüzde 6'sı telefon kullanmada ideal yaşın 6-11 olduğunu belirtmiş. Araştırmaya katılanların yüzde 36'sı ise, çocuklarda en ideal telefon kullanmaya yaşının 12-14 yaş olduğunu belirtmiş.
Almanya kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı bu araştırma, aslında tüm dünyada geçerli bir durum. Özellikle anne ve babalar, çocuklarının ellerine küçük yaşta telefon vererek; onların fiziki ve ruhsal gelişimine olumsuz katkıda bulunuyor.
Hane halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasına göre, Türkiye'de internet kullanan bireylerin oranı yüzde 79 oldu. İnternet kullanım oranı 2020 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde %79,0 oldu. Bu oran, bir önceki yıl %75,3'tü. İnternet kullanım oranı cinsiyete göre incelendiğinde; bu oranın erkeklerde %84,7, kadınlarda %73,3 olduğu görüldü. Evden İnternete erişim imkânı %90,7'ye ulaştı Hanelerin %90,7'sinin evden İnternete erişim imkânına sahip olduğu gözlendi. Bu oran bir önceki yılda %88,3 idi.
Rakamlardan da anlıyoruz ki, internet bizim için bir yaşam biçimi olmuş. Evde kullanılan beyaz eşya ürünleri için bile internete gerek duyuyoruz. Böyle bir durumda çocukların internete erişimini kısıtlama zor olsa da, bu konuda ebeveynlerin, farklı alternatiflere yönelmesi gerek.
Anne ve babalar, 0-6 yaş arası çocuklarda internet kullanımına bir şekilde çözüm getirmeli. Uzmanlari özellikle 0-6 yaş gurubundaki kullandığı internetin; zihinsel, duygusal, sosyal ve dil gelişimlerini engellediğini belirtiyor. Bu dönem de sosyalleşmeleri aile içinde başlar ve okul öncesi dönem ile devam eder. Çocuk kendini ifade etmeye, tepki göstermeye, insanlarla birlikte vakit geçirmeye, yeni arkadaşlar tanımaya, oyun oynamaya ve akademik olarak yeni şeyler öğrenmeye ihtiyaç duyar. 2 yaş öncesindeki çocuklara bilgisayar ve internet kullandırılması, gelişim dönemlerine ait bu özellikleri engeller. Bu nedenle 3 yaş sonrası çocukların anne ve babanın denetiminde internet kullanımına başlaması gerekir.
Peki çocuklar için en ideal yaş ne olmalı?
Uzmanlar, 2 ve 4 yaş arasındaki çocukların internet kullanım süresinin 20 dakika ile sınırlı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bu kullanım da anne ve babaların gözetiminde olmalı. 5 ile 8 yaş arasındaki çocuklar için internet kullanımı haftada en fazla 3 gün, 1 saat; Büyük çocuklar için haftanın kaç günü, kaç saat bilgisayarı kullanması gerektiğinin çocukla birlikte planlanmasına dikkat edilmeli.
CENGİZ GÜNDOĞDU’NUN ARDINDAN (1943 – 1 Temmuz 2026)YUNUS YAŞAR
HAYAT HİKAYELERİ VE İÇİMİZDEKİ ROTAIŞIK YARGIN
NEŞEMİZİ ÇALAMAYACAKLARNİZAMETTİN ŞEN
DİKKAT EKONOMİMİZİ DİKKATLİ KULLANALIMRAZİYE GÖK AKTAŞ
HEP İLE HİÇ ARASINDA BİR ŞİİRMUHARREM YELLİCE
KANT’IN TERAZİSİ, HUME’UN DAMAĞIGÖZDE SARI
ÜÇ ÇEYREK ÖMÜRDE SON DÜZLÜKYALÇIN DUMAN
KONFOR ALANI TUZAĞIMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
DİKİZ AYNASI, HAYAT, GEÇMİŞ VE GELECEKHASAN YAKUP CANGÜVEN
MUSTAFA ERGÜN ANTALYASPOR'A NE VERDİ?VEDAT GÜRHAN
YENİ PARTİ: İMKÂNLAR VE RİSKLEREŞREF URAL
TÜRKLÜK ÜZERİNENURİ SEZEN
IŞIĞINI BULAN OYUNCUGAZANFER ERYÜKSEL
RADON GAZI VE YAŞAM ALANLARIMIZDAKİ RİSKLERAHMET İLBARS
MEZUNİYETLERDEKİ GÖSTERİŞ YARIŞI VE GÖRÜNMEYEN TEHLİKELERDİLEK DEMİRKAN
ENSEMDE GEÇMİŞTEN GELECEĞE UZANAN NEFESBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
TONGUÇ’U ANARKENYAVUZ ALİ SAKARYA
KADİR İNANIR'IN ARDINDANTARIK ÇELENK
ANTALYA TURİZMİ BÜYÜYOR; AMA AYNI ANDA TÜKENİYORCEM ARÜV
KADIN VE GÖÇ: BAVULA SIĞMAYAN HAYATLARGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
GÖZYAŞI VAR, UMUT DA VARSÜLEYMAN EKİN
5N 1K KURALINI UNUTAN GAZETECİLER!ALİ İHSAN DİLMEN
TÜRK-ALMAN TURİZMİNDE STRATEJİK BULUŞMAHÜSEYİN BARANER
MUHTARLIKLAR MESELESİAHMET GEDİKAĞAOĞLU
80 YAŞINDA YARIM ASIRLIK YORGANCI
YEŞİL GEÇİŞ İÇİN ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI
ATB, HAZİRAN AYI HAL ENDEKSİ'Nİ AÇIKLADI
HALK EKMEK 4 YILDA 30 MİLYON EKMEK ÜRETTİ
SAĞLIĞINA KAVUŞTU, ÇAY HASRETİ SON BULDU
MPS HASTASI EZGİ, BOZUK TOPRAK YOL NEDENİYLE EVE HAPSOLDU
DALIŞTA KUM KÖPEK BALIĞIYLA KARŞILAŞTI
TAHTA ARABALARLA ZORLU YARIŞ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






