Bugün 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2422.653
    %1.21
  • Dolar
    32.2519
    %0.01
  • Euro
    34.7873
    %0.50

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Black Friday...

28 Kasım 2017 Salı 00:28

Geçtiğimiz Cuma günü,  tüm Türkiye genelinde Black Friday  yani Kara Cuma isimli bir kampanya başlatıldı.  Bu kampanya kapsamında tüm ürünler, yüzde 80'e varan indirimlerle satılıyor.  Amerikan şükran gününün ertesi sabahında gerçekleşen bu alışveriş çılgınlığına,  son iki yıldır  Türkiye'de katıldı. Bu günde en fazla elbise, ayakkabı, cep telefonu, bilgisayar, televizyon ürünleri inanılmaz indirimli fiyatlara satılıyor.  Özellikle teknoloji ürünlerine inanılmaz bir rağbet var.  

Bu yıl  Türkiye'de bilinen bir online alışveriş sitesi, bu konuda  ciddi bir reklam kampanyası  yaptı.  Efsane Cuma adıyla yapılan kampanya kapsamında, bir çok ürün yüzde 80'e varan indirimlerle satıldı.  Tabi online alışveriş sitesinin Türkiye çapında yaptığı kampanya hem ses getirdi hem de bir çok mağazanın dikkatini çekti.   Türkiye'nin bilinen markaları, Black Friday adıyla Türkiye'deki  kampanyanın devam ettiricileri oldu. Firmalar, bir çok mağazasına  bu kapsamda Black Friday reklamını yapıştırdı.

Black Friday yani Kara Cuma ismi dikkat çekici bir isim. Müslümanların en kutsal gününe yapıştırılan bu kara leke kabul edilemez.  Pek çok çoğu bu kampanyanın kutsal cuma günü ile alakalı olmadığını söylüyor. Tezleri ise şu;  Amerikan şükran günü sonunda pek çok firma inanılmaz indirimler yapıyor. İnsanlar,  indirim yapıldığı mağazalara akın ediyor, mağazalar zararına ürün satıyor,  ürün satışı sırasında insanlar yaralanıyor ve ölüyor.  Bu yüzden bugünün adını Kara Cuma koymuşlar!  Yani bile bile insan öldüren, insanı zarara ve ziyana sokan bir gün icat etmişler. Black Friday ismi sosyal medyada ciddi bir tartışmalara neden oldu. Bu ismi savunanlar da var, bu isme karşı çıkanlar da...  Özellikle Black Friday ismine sahip çıkan kesim, karşı çıkan kesimi cahil olmakla suçluyor, ne var yani diyor!  Neymiş,  Amerika'nın şükran günü dolayısıyla yapılıyormuş.

Şükran günü, ABD'de ve Kanada'da geçmiş yılın tüm nimetlerine şükretmek için kutlanan bir ulusal bir bayram olarak biliniyor. Her ne kadar inkar edilse de, arka planında dini bir nitelik var. Hıristiyanların yüzyıllar boyu Müslümanlarla bir alıp veremediği olduğunu düşünürseniz, bu isimin pek de masumane bir isim olmadığını görürsünüz. Müslümanlığa o kadar öfkeli o kadar kin dolular ki, onların izinden gidenler,  bugün Ortadoğu ve pek çok  Müslüman coğrafyasını kan gölüne çevirdi.  Alışveriş çılgınlığı adı altında yapılan Kara Cuma kampanyası, bana göre doğrudan Müslümanların kutsal değerlerini hedef alan bir kampanyadır.  Bu kampanyaya katılan Türkiye'deki firmalar dikkatli olmalı, bu milletin değerlerini papazların emellerine alet etmemeliler. 

Cuma günü İslamiyette  kara değil, aydınlık günlerin başlangıcıdır.  Bu yüzden Türkiye'deki firmalar, bilinçaltımıza yerleştirilmek istenen bu kötü ve ucuz propagandaya alet olmamalılar.  Cuma Hıristiyanlar için hiç bir şey ifade etmiyor olabilir ama bizim için çok şey ifade ediyor.  Türkiye'nin en büyük alışveriş sitesi hepsiburada.com bu durumu çok güzel bir şekilde lehine çevirdi.  Kara Cuma yerine Efsane Cuma dedi.  Bu isim, çok da güzel ve anlamlı bir isim. Diğer firmalar,  Black Friday yerine bu isimle satışlarını pek ala artırabilirler.

Gelelim bu konunun yarattığı Vandallığa...

Black Friday ismine karşı pek çok vatandaş, sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor.  Bu dile getirilen tepkileri haklı bulsam da,  yöntemin son derece çirkin olduğunu söylemeliyim.  Çünkü herhangi bir mağazada sıradan bir çalışana hakaret etmek, o insanın ekmek yediği mağazanın altını üstüne getirmek olsa olsa bir Vandallıktır.  Ne istiyorsunuz asgari ücretle çalışan işten?  Gittiniz, mağazaları dağıtıp videoları sosyal medyadan yayınladınız, ne oldu? Başınız göğe mi erdi?  Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, pek çok yerde mağazaların camını kırmış, mağazaların reklamlarını yırtmış.  Bu haklı tepkiden nemalanmak isteyenlerin kurguladığı oyunlara alet olmayın.   Şiddet, çatışma ve başkasının malına zarar verme dünyanın bütün dinlerinde olduğu gibi, İslamiyet'te de çirkin bir davranıştır. Bir tepkiniz varsa o firmanın tepe noktasına maille ya da farklı bir yöntemle başvurur, tepkinizi gösterirsiniz. Tepkilerinizi İslamiyet'e uygun verin ama başkasının malına zarar vermek de ne oluyor? Asgari ücretle çalışan gariban mağaza çalışanlarının üzerine yürümek de ne oluyor?

 

 

Bu yazı toplam 4841 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim