Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Cüneyt Arkın ve Ulus Devlet Bilinci

04 Temmuz 2022 Pazartesi 11:32

Sinemanın ne kadar değerli olduğunu Osman Sınav ile Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu olarak misafir ettiğimizde anlamıştım. Özellikle 250 milyon Türk nüfusunun olduğundan bahsederken ortak dil Türkçe olması için sinema ve dizi filmlerin olumlu etkileri konusunda örnekler vermişti. Örneğin Azerbaycan Türkçesi bizim dilimize en yakın Türkçe. Eğer bu anlamda bizim filmlerimiz orada daha sık yayınlanırsa aynı dili konuşanlar artacak. Yazdığımı toparlayalım. Ticaret ve siyaset dili bizim Türkçe olursa düşünün 250 milyon insan ne büyük bir birliktelik.

Çocukluğumun en güzel hatıraları arasında yer alan Cüneyt Arkın bu hafta vefat etti. Bizim gibi bir çok çocuk için Kahramanlık hayalimiz idi. Özellikle sadece TRT 1 varken Cumartesi günü Türk filmleri günü olurdu. Köyde kuzenlerle dua ederdik. Allahım ne olur Cüneyt Arkın, Kemal Sunal, Zeki Metin ikilisi olsun diye. Örneğin bir cumartesi günü Cüneyt Arkın filminden sonra köyde gördüğümüz köpeğin adını Çarşaf koyalım kararı almıştık.

Hele içerisinde Antalya olan benim için efsane film Alageyik filmi. O benim için hala efsane film. İçerisinde sadece Antalya vardı. Sonra yine kendisinden dinlediğim bir Antalya hatırası. Film sahnesi olarak güreş sahnesi var. Bizim Yörük kafayı takmış yenilmeyecek Battal Gazi, Kara Murat ve Malkoçoğlu'na. Hele bir de Antalya pehlivanlarla ünlü. O zamanlar imkanlar kısıtlı herkes adama yalvarıyormuş. Artık yenil diye bizim Yörük ısrar ediyormuş.

En sonunda bir boşluk bulup Cüneyt Arkın bizim yörüğün karın boşluğuna vurmuş öyle bitirebilmişler. Adam da yenilmediğini filme yazdırın diye ısrar etmiş. Gelelim yine Cüneyt Arkın 'dan dinlediğim bir tespite. Kendisi benim filmlerime gülüyorsunuz demişti. Ama ulus devlet bilincinde benim filmlerimin katkısı var demişti. Düşünüyorum da Türk Tarihinin en büyük kahramanlık hayalleri zihnimizde Cüneyt Arkın sahneleri geliyor.

Ulus devlet olabilmek için kendi tarihinizi yazarsınız. Cüneyt Arkın tarihi filmleri ile buna katkı koyuyordu. Belki o zamanlar kendileri de bilmiyordu veya farkında değildi. Örneğin savaş konusunda cesaret örneği olarak öğrendiklerimiz onun filmleri. Bu konuda tekrardan yazacağım. Sadece keşke her zaman çok etkili olan sosyal medyada Cüneyt Arkın Survivor karşısında ezilmeseydi. Buna üzüldüm. Murat Arkın ne güzel dedi böyle adamların arkasından ağlanmaz. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

Bu yazı toplam 987 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim