Bugün 10 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2454.351
    %1.02
  • Dolar
    32.2192
    %-0.01
  • Euro
    34.7005
    %-0.15

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Dikkat; WhatApp'ı da kopyaladılar !

06 Kasım 2017 Pazartesi 00:39

 Dolandırıcılar gün geçmiyor ki hünerlerine yeni bir şeyler eklemesin. Her fırsatta bir şekilde kurban edinmeyi başaran dolandırıcıların adresi, bu kez WhatsApp kullananlar oldu. Google Play Store'a sahte WhatsApp uygulaması yükleyen dolandırıcılar, sahte uygulama indiren 1 milyondan fazla kişiye ecel terleri döktürdü.  Google Play Store'a yüklenen Update WhatsApp Messenger ismindeki uygulama, gerçeğe en yakın, birebir kopya edilmiş. Kısa sürede 1 milyondan fazla indirilen uygulama, ilk etapta WhatApp kullanıcılarını korkutsa da, uygulamanın sonradan reklam gösterimi için tasarlandığı  anlaşıldı. 

Google Play Store,  dünyadaki akıllı telefon kullanıcılarının en çok kullandığı mağaza.  Bu mağazaya yüklenen uygulamaların güvenirliliği konusunda da ciddi şüpheler var. Açık kaynak kodlu uygulamaların yüklenebildiği  bu mağazada indirme yaparken iki defa düşünmeniz gerekiyor.  Her uygulamayı kafanıza göre indirmeye kalkarsanız, bu konuda açık arayan dolandırıcıların hedefi olursunuz.

Peki, akıllı telefon kullanıcılarının, pusuya yatan dolandırıcılardan korunması mümkün mü?

Elbette mümkün.

 

Bunun için yapmanız gerekenler var.

Öncelikle Google Play'de herhangi bir uygulama indirirken önce uygulamanın geliştiricisine göz atın. Uygulamayı sizden önce indiren var mı, indirenlerin bu konudaki görüşlerini yorumlar kısmından mutlaka okuyun.  Mağazadan bir uygulama indirip kurduğunuzda, uygulama  telefon ile ilgili bazı sizden bazı izinleri sizden ister. Uygulamaya hangi izinleri verdiğinize çok dikkat edin.

 

Google Play Store da özellikle oyun indirirken iki kere dikkatli olun. Aksi takdirde dikkat etmeden kurduğunuz her uygulama, sizi zor durumda bırakabilir.  Önünüze gelen her uygulamayı indirmeye kalkmayın. Telefonunuza mağaza dışından uygulama yüklemek istediğinizde, uygulamanın güvenli olup olmadığına çok dikkat edin. 

 

Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey de Google Play üzerinden satın alma işlemi.  Android kurulumu sırasında, Google Play'da uygulama satın almalarının hat üzerinden yapıp yapmak istemediğiniz size sorulur.  Hat üzerinden satın almalara onay verirseniz, sizin dışınızda indirilen her paralı uygulama, telefon faturanızın artmasına neden olur. Bu durum genellikle telefonlarını çocuklarına vermek zorunda kalan aileler için geçerli oluyor.

 

Sanal mağaza uyanıkları, daha öncede Facebook'u da taklit ederek binlerce insanın kişisel bilgilerini ele geçirmiş.  WhatsApp'ın kopyalanması, bize bu durumun ilk olmadığını gösteriyor. Özellikle bankacılık işlemlerini cep telefonu üzerinden yapanların, bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor.

Bu yazı toplam 3292 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim