Bugün 05 Mayıs 2024 Pazar
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2390.367
    %0.00
  • Dolar
    32.335
    %0.00
  • Euro
    34.7427
    %0.00

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Diyaliz Nedir, Nasıl Yapılır?

19 Şubat 2022 Cumartesi 07:27
Rahmetli anneannemi böbrek yetmezliğinden kaybettim. Diyalize girmişti. O zamanlar 57 yaşında olan anneannem için Doktor sırada bekleyen çok kişi var o sebeple organ nakli sırasına yazmayalım ve bir gencin hakkına girmeyelim demişti. Bu bahsettiğim olay 1998 yılında düşünsenize şu anda emeklilik yaşı bile 57 değil ama o zaman yaşlı olarak görülen bir yaştı. Diyalize girmeye başlamış 2 veya 3 ay içerisinde bize veda etmişti. Allah’a çok şükür arkadaş gibiydik kendisi ile öyle güzel yaşamıştık.  Ben anneannemden razı idim Allah da razı olur inşa-Allah.
 
Bu kronik sorun ailemizi sırasıyla buluyor. Şimdi de dayımın aynı sorunu var. Finike Devlet Hastanesi Başhekim yardımcısı Bucaklı hemşehrim Ruhi Tuncel sayesinde Olbia Diyaliz merkezinde Dr. Sıtkı Öztinar ile tanıştık. Kendisi acilen getir ben ilgilenirim dedi. Bu arada dayım 71 yaşında tek başına yaşıyor. Şu an için diyalize ihtiyacı yok diyerek bana hangi doktorlarla irtibata geçmem gerektiği konusunda yardımcı oldu. Devlet hastanesinde izlemem gereken yolları anlattı.
 
 Sayesinde şu anda bazı işlemleri Devlet Hastanesinde tamamladık. Bu arada yoğunluk sebebiyle hastanelerde yatacak yer bulmakta zorluk çekiyoruz. Devlet hastanesinde Dr. Filiz Epçeliden denk geldi. Kendisi Burdurlu bir hemşerim.  Sağolsun onunda yardımıyla hastamızın işlemlerini kolaylaştırdık.  Bucak Devlet Hastanesindeki doktor arkadaşlarımız sağolsun her zaman yardımcı olmaya çalışıyorlar. Dayımın enfeksiyon nedeniyle hastane süreci gerekli orada da Dr. Hüseyin Çatan yardımcı olacağını söyledi.
 
Şimdi gelelim yazımızın başlığına diyaliz nedir. Onu da internet üzerinden aldığım bilgiler ile sizlerle paylaşım yapayım.  Diyaliz, böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde, vücut içerisinde biriken atık maddelerin ve fazla sıvının yarı geçirgen bir zar (membran) sayesinde temizlenmesi işlemleridir. Diyaliz tedavileri 2 farklı türde yapılmaktadır. Diyaliz teknolojisi sayesinde diyalize giren hastalarda öncelikli olarak yaşam süresi uzamış ve sonrasında ise yaşam kaliteleri artmıştır. Peki, Diyaliz nedir, Nasıl yapılır?
 
Diyaliz atıkları ve toksinlerı vücuttan nasıl uzaklaştırır?
 
Metabolik toksinlerin membrandan diyaliz sıvısına aktarılması doğal işlemlere dayanır. Bu işlem difüzyon olarak bilinir. Farklı molekül konsantrasyonlarına sahip kan ve diyaliz sıvısı, yarı geçirgen bir zar ile ayrıldığında, moleküller zardan daha düşük konsantrasyona hareket eder. Bununla birlikte, büyük proteinler ve kan hücreleri, küçük zar gözeneklerinden geçemeyecek kadar büyüktür, bu nedenle kanda kalırlar.
 
Hemodiyalizde yapay bir zar (bir diyalizör) kullanılır. Buna karşılık, periton diyalizinde (karın duvarlarını çevreleyen periton) doğal yarı geçirgen bir diyaliz zarı olarak kullanılır.
 
Diyalizde fazla su vücuttan nasıl atılır?
 
Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar genellikle aşırı sıvı ile ilgili problemlere sahiptir, çünkü idrara çıkmakla ilgili problemleri vardır.
 
Periton diyalizi sırasında vücuttan fazla su almak için, diyaliz sıvısına şeker ilave edilir. Şeker molekülleri periton zarından kolayca geçemediğinden, vücut suyu, sıvı konsantrasyonundaki farkı dengelemek için peritondan diyaliz sıvısına geçer. Bu işlem osmoz olarak bilinir. Sürekli olarak taze diyaliz sıvısı getirerek, böbreklerin çıkaramadığı (ve vücutta toplanacakları) fazla su kandan alınabilir.
 
Hemodiyalizde, içi boş elyafın dışındaki basınç içeriden daha düşükse, içi boş elyafın içinden akan kandan vücut suyu alınır. Bu işleme ultrafiltrasyon adı verilir ve fazla suyu vücuttan uzaklaştırır.
 
Hemodiyaliz yapmanın etkili bir yolu olarak konveksiyon
 
Hemodiyalizde kullanılabilecek bir diğer işlem konveksiyondur. Konveksiyon, özellikle etkili bir hemodiyaliz türü olan hemodiyafiltrasyonda önemli bir rol oynar. Konveksiyonda, hidrostatik basınç kullanılarak su membrandan itilir. Suyla birlikte bu basınç, yarı geçirgen membrandan toksinleri ve atık molekülleri sürükler
Bu yazı toplam 1174 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim