




Kepez’de konut satışları durdu
Dövizdeki dalgalanma nedeniyle inşaat maliyetlerinin yüzde 50’den fazla arttığını belirten KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtamamalarına rağmen kredi faiz oranlarındaki artışında etkisiyle satışların durduğunu söyledi. Krizden çıkış için çözüm reçetesi de sunan Ünal, faiz oranlarının ve tapu harçlarının düşürülmesini, fırsatçılığın önüne geçilmesini istedi.
Ekonomik kriz ve yükselen banka kredi faiz oranları inşaat sektörünü fena vurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında ülke genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.5 oranında düştü. Aynı ay ipotekli satışta ise yüzde 70'e varan azalma meydana geldi. Konut satışlarındaki düşüşü Antalyalı müteahhitler de iyice hissetmeye başladı. Satışların düşmesi nedeniyle artan maliyetleri fiyatlara yansıtamayan müteahhitler krizden çıkış için çare arıyor.
“ANTALYA’DAKİ USTALARIN YÜZDE 80’İ KEPEZ’DE”
Kepez’in inşaat sektörü açısından önemine dikkat çeken Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Mehmet Ali Ünal, “İnşaat sektörünün önü açılsa piyasa çok rahatlar. Özellikle Kepez için inşaat sektörü çok önemli. Antalya’daki inşaat ustalarının yüzde 80’i Kepez’dedir. Kepez’deki daire satışlarının artması demek, ustaların çalışması, yeni imalatlar, borçların ödenmesi, çarkın dönmesi demektir. Kepez’deki bir hareketlenme bütün kentte etkisini gösterir” dedi.
“MALİYET ARTIŞI YÜZDE 50’Yİ GEÇTİ”
Dolardaki yükseliş nedeniyle inşaat maliyetlerinin çok fazla oranda arttığını belirten Ünal, “Bazı girdilerde yüzde 100’ü geçen artışlar oldu ama ortalama maliyet artışı yüzde 50’yi geçti. Maliyetlerimiz artmasına rağmen satışlar düşük olduğu için fiyatlara yansıtamıyoruz” şeklinde konuştu.
“İNŞAATA YATIRIM YAPANLAR MEVDUAT FAİZİNE YÖNELDİ”
Mevduat faizinin artması nedeniyle birikimlerini kullanarak peşin para ile konut alanların oranının çok düştüğünü kaydeden Ünal, “Mevduat faizlerinin yüksek olmasından dolayı yatırımcılarda parasını faizde değerlendiriyor. Kimse konut almaktan yana değil. Önceden yatırım için konut alanlar da faize yöneldi” diye konuştu.
“KREDİLİ SATIŞLAR DURDU”
Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle kredili satışların da durduğunu belirten Ünal, “Kredi oranları yükselince kredili satışlar neredeyse tamamen durdu. Bankaların konut kredisi faiz oranları değişiyor ama 1.98 ila 2.58 arasında oranlar telaffuz ediliyor. 0.98’den 1.98 – 2.58’lere geldiğini düşünürsek bu oranlar çok ciddi artmış demektir. Eskiden 100 bin lira kredi kullanarak aylık 1500 lira ödeyen bir kişi şimdi 4500 lira ödüyor. Özellikle Kepez bölgesinde bunu kimsenin ödeme gücü yok. İnsanların böyle bir alım gücü olmadığı için satışlarımız düştü” açıklamasında bulundu.
KRİZDEN ÇIKIŞ REÇETESİ
İnşaat sektörünün içinde bulunduğu darboğazdan çıkabilmesi için çözüm önerilerini de ortaya koyan Ünal, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu iş bir çark. Zincirin dönmesi için bir hamle yapılmalı. Düşük tutarda kredi çeken tüketicilere düşük faizli kredi imkanı sağlanmalı. Eskiden düşük miktarda çekilen krediler için oranlarda düşüyordu. Şimdi öyle bir sınıflandırma yok. Eski düzene dönülse çok iyi olur. 100 - 150 bin bandındaki ve 5 yıl vadeli konut kredilerinde faiz oranını yüzde 1’in altına çekebilirsek satışlar rahatlar. Böylece satışların düzelmesiyle ekonomiye can gelmiş olur. Müteahhitler tedarikçilerine olan hesaplarını kapatabilir. Konut satışlarındaki tapu harçları yüzde 4’ten yüzde 3’e düşürüldü. Bu harç da yüzde 1 civarında olsa satışların artmasına etki edecektir. Konut faizlerinin, tapu harçlarının düşmesi sağlanır ve dövize bağlı olmayan girdi maliyetlerinin artmasının önüne geçilirse bize nefes aldırır.”
“FIRSATÇILIK VAR”
Sektörde döviz artışı nedeniyle fırsatçılık yaşandığına da işaret eden Ünal, “Ne yazık ki tedarikçiler, dövizle alakası olmayan girdilere de zam yaptılar. Bunları da takip ediyoruz. Kum, çimento, betonun dolarla ne alakası var? Bunlara sadece yakıttan dolayı yüzde 1-2 oranında bir zam gelmesi gerekirken neredeyse yüzde 50-60 zam geldi. Ne yazık ki fırsatçılık var. Dövizle alakası olmayan girdi fiyatlarının yükselmesi en negatif etken. Dövizde biraz düşüş oldu ama bu düşüş girdi fiyatlarına yansımadı. Arada ezilen esnaf oluyor” diye konuştu.
“STOK ARTIYOR, FİYAT DÜŞÜYOR, DAİRE ALIMI İÇİN BU BİR FIRSAT”
Sermayeyi koyarak bütün girdileri sağlayan, risk alarak konut üretimi yapan müteahhitlerin satışlar olmayınca stoklarının arttığına da işaret eden Ünal, “Sektörde çok büyük stok var şuanda. Örneğin eskiden 50 daire var ve ortalama 180 bin lira ise şuanda 250 daire oldu. Fiyat düşüyor. Yüksek maliyetli ama satışı azalan ve düşük fiyatlı daireler oluşuyor. Ondan dolayı bu, daire alımı için büyük bir fırsat. Özellikle yurt dışında olanlar için bu fırsat kaçmaz. Çünkü, döviz mevduatı olan zaten kazandı” ifadelerini kullandı.
“YABANCIYA KONUT SATIŞI KEPEZ’DE ARTMADI”
Son olarak yabancı uyruklulara konut satışlarının artmasının Kepez’de etkili olmadığını da kaydeden Ünal, “Yabancıya konut satışları Konyaaltı, Muratpaşa gibi kıyı bölgelerinde artıyor. Kepez bölgesinde böyle bir artış yüzde 1 oranında bile mümkün değil” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim