Bugün 09 Eylül 2025 Salı
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4842.502
    %0.39
  • Dolar
    41.2743
    %0.04
  • Euro
    48.4654
    %-0.25

EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR

Lityum Pilleri

24 Aralık 2021 Cuma 23:21

Lityum pilleri

20'nci yüzyılda enerji devrimi yaratan Lityum pilleri, Cep telefonlarından bilgisayar bataryalarına kadar pek çok yerde kullanılabiliyor. Şarj edilebilir ve taşınabilir bu pillerin faydaları saymakla bitmiyor. Türkiye lityum pil ihtiyacını ithal ederek karşılıyor ve bu ithalatın Türkiye'ye çok ciddi bir maliyeti var.

İşte bu maliyeti minimum seviyeye indirecek, güzel bir haber verelim sizlere. Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisi ASPİLSAN Enerji tarafından Kayseri'ye kuruluyor. Fabrikanın, yılın ikinci çeyreğinde seri üretime başlayacağı bildirildi. Yerli teknoloji şirketi ASPİLSAN tarafından Kayseri’de yapımına devam edilen Lityum İyon Pil Üretim Tesisinin, Nisan 2022'de seri üretime geçmesi planlanıyor. Bu piller, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullandığı ürünlerde ve yerli otomobil TOGG’da kullanılacak. Aynı zamanda yurt dışına ihracatı yapılacak.

İlk olarak Türk Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacına göre üretilecek lityum piller,  2,8 amper saat kapasiteye sahip olacak ve gücünü 3,6 volt gerilimden alacak. Dakikada 60 pil üretim kapasitesine sahip olacak dev tesiste, Elektrot hazırlama, pil montaj ve formasyon hat bölümleri de bulunuyor.

Hali hazırda Türkiye'de lityum pil arge çalışmalarını toplam 182 firma gerçekleştiriyor. Ülkemizde bu konuda çok sayıda ciddi projelerin var olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Dünya genelindeki tüketim çılgınlığının artmasıyla beraber ham madde sıkıntısı yaşanıyor. Bildiğiniz üzere çip krizi nedeniyle teknolojik ürünlerin seri üretim hızı düştü, fiyatlar arttı. Otomobil kıtlığı yaşanmaya başladı. Çip kriziyle beraber bir de magnezyum krizi başladı diye üzülürken son olarak lityum krizi boy göstermeye başladı. Pillerin ve bataryaların ana hammaddesi olan lityuma talep ciddi oranda arttı. Çinli lityum üreticileri talebe yetişemiyor. Lityum karbonat materyalinin ton fiyatı yıl başından bu yana yüzde 276 artış gösterdi. Lityum madenlerinin sayısı artmadığı sürece lityum sıkıntısı büyüyecek ve yeni bir kriz başlayacak.

Kayseri'de kurulan fabrika, özel sektörün pil ihtiyacına da ciddi kaynaklık etmesi bekleniyor.  Aspilsan Enerji'nin bu yerli ve milli yatırımı, Türkiye'nin lityum pildeki dışa bağımlılığını en aza indirecek.

Bu yazı toplam 758 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim