Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2244.394
    %0.00
  • Dolar
    32.3332
    %0.07
  • Euro
    35.1644
    %-0.12

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Rusya –Ukrayna Savaşı Ve Sosyal Medya

22 Mart 2022 Salı 10:44
Geçtiğimiz hafta Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim savaşa dönüştü. Her iki ülkeden şuana kadar yüzlerce,  belki de binlerce kişi hayatını kaybetti.  Tabi Rusya’nın bu kararı tüm dünyada tepki topladı.   Teknoloji şirketleri, dünyanın popüler sosyal medya şirketleri, Rusya’nın bu kararına karşı kısıtlamalar getirdi. 
 
Sosyal medya şirketlerinin kısıtlama kararı hakkında yorumlar yapacağız ancak konuya vakıf hemen herkesin sorduğu bir soru var; Rusya, neden Ukrayna’ya savaş açtı?  Diplomaside yaşanan bu gerilimin savaşa dönüşme sürecine ne sebep oldu? 
 
Aslında Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim yeni başlamadı. 2014 yılında Ukrayna’nın Donbas bölgesinde hareketliliği bu sorunun bugünlere gelmesinde etkili oldu. Şimdi ise Ukrayna, Avrupa Birliği ve NATO’ya dâhil olmak istiyor.  Rusya’da, geçmiş dönemde Donbas bölgesindeki ayrılıkçı grupları Kiev yönetimine karşı kışkırtıp silah desteği veriyordu.  Tabi Ukrayna’nın AB ve NATO’ya dâhil olması, Rusya’nın sınır güvenliği için bir tehdit. Dolayısıyla Rusya, bu sınır bölgesine NATO silahları konuşlanacağı gerekçesiyle, Ukrayna’nın AB ve NATO ile bağlarını koparmasını istiyor.  Bunu şuan ki mevcut yönetimle yapmayınca, o ülkeye savaş açarak iktidarı devirmek istiyor. 
Tabi Rusya’nın bu kararı antidemokratik bir yöntem! Halkın oyu yönetimi devralan iktidarın bu yöntemle devrilmek istenmesinin tüm dünyada bir karşılığı var.  Bu meydan okuma, hiçbir zaman karşılıksız kalmayacaktır, kalmadı da… 
 
Pek çok konuda Rusya’ya yaptırım kararı alındı.  Finansal yaptırımlara,  sosyal medya şirketleri destek verdi. Facebook, Youtube gibi sosyal medya devleri, Rusya’nın TV ve medya kuruluşlarına reklam desteğini kesti.  Tabi bu yaptırımlar tek taraflı değil. Facebook ve Youtube reklam desteğini kesip, paylaşılan videoları kaldırınca,  Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu duruma el attı. Onlar da ülke genelinde Facebook’a, Youtube’a,  erişim engeli getirdi. 
 
Bundan böyle devlet tarafından finanse edilen Rus Medyası, Google ve Facebook üzerinden reklam geliri alamayacak. Google Sözcüsü Michael Aciman, gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini, gerekirse getirilen kısıtlamalara ekstra kısıtlamaların getirilebileceğini söyledi. Facebook’un güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, Twitter’da yasağı duyuran bir paylaşım yaptı. Rusya'da ülke genelinde Twitter'e erişim konusunda sıkıntılar yaşanıyor.
Sosyal medya şirketlerinin bu tavrı yeni değil. Daha önce Amerikan başkanı Trump’un kampanyalarına da farklı kısıtlama getirmişler, Twitter’dan yapılan pek çok paylaşıma “güvenilmez bilgi” ibaresini eklemişlerdi. 
 
Peki, bütün bu kararlar, Rusya’yı nasıl bir davranışa iter sizce? 
Bence Rusya, böylesine bir tavra sessiz kalmayacak, kendi dünya çapında sosyal medya şirketlerini sahaya sürecektir.  Rusya teknoloji bakımından oldukça güçlü bir ülke! Kendilerine ait sosyal medya mecraları var.  Google’dan sonra dünyanın en büyük arama motoru Yandex, Rusya’ya ait.  Facebook gibi sosyal medya paylaşımlarının yapıldığı WK adı verilen platform, Rusya’da ve dünyada çok fazla kullanılıyor. Dolayısıyla kısıtlama kararı alan şirketlere karşı alternatifsiz değiller. Onlar da kendilerine bir yol çizeceklerdir.  
 
Dünyanın en bilinen bilgisayar korsan grubu Anonymus, Rusya’nın pek çok sitelerine siber saldırı düzenledi.  Rus bilgisayar korsanlarının ünü dünya sınırlarını aşmış durumda. Onlar da boş durur mu, onlar da bu siber saldırılara karşı saldırı gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla sahada devam eden mücadele, siber alanda da devam ediyor.  Bu kıyasıya mücadelenin sonucunu hep birlikte göreceğiz. 
 
 
Bu yazı toplam 3550 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim