Bugün 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2416.576
    %0.95
  • Dolar
    32.2374
    %-0.05
  • Euro
    34.8139
    %0.37

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Saçmalama You Tube

21 Şubat 2018 Çarşamba 23:39

 Türkiye’nin en büyük video paylaşım sitesi You Tube,  algoritmasında köklü bir değişikliğe gitti.  Yapılan değişiklik, siteye video yükleyen ve bundan para kazanan kişilere büyük darbe vurdu. Dünyaca ünlü video paylaşım sitesinin bu değişikliğine tepkiler gecikmedi.  Özellikle You Tube’da ciddi izleyici takipçisine ulaşanlar, tepkilerini yine video çekerek gösterdi.  ‘Saçmalama You Tube’ etiketiyle paylaşılan videolar, internette izlenme rekorları kırdı.

Peki, ne oldu da, böylesine bir değişikliğe gidildi?

You Tube’ın, kurulduğu günden izlediği bir politika vardı. Siteye video yükleyen herkese, Google Adsense aracılığı ile para kazandırıyordu. Siteye video yükleyen milyonlarca kişi, herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmazsa, bu işten ciddi para kazanabiliyordu. Bu yöntemle Türkiye’nin en çok para kazanan Youtuberlarının, Antalya’dan çıktığını da ayrıca belirtelim. Kim bunlar derseniz; Enes Batur, Ruhi Çenet Videoları, Murat Abi Gf, Karı Koca Ansiklopedisi bunlardan bir kaçı…

 Neyse, kaldığım yerden devam edeyim.

Sonra You Tube, birden para kazandırma politikasında değişikliğe gitti. Milyonlarca izlenen videoların para kazanabilme özelliğini manüel incelemeye tabi tuttu. Daha önceden hiçbir problemle karşılaşmayan video içeriklerine para kazandırmamaya başladı.  İlk iş videoların para kazanmasına sınırlama getirmekle başladı. İzlenme sayısı binin altında olan videoları otomatik olarak manüel incelemeye tabi tuttu ve para kazandırmadı.  

You Tube’da bir milyondan fazla takipçisi olanların kanallarını, bilinçli bir şekilde baltalamaya başladı. Kanalın milyonlarca takipçisi olsa bile;  bu takipçilere video yüklendiğinde bildirim göndermeyerek, kanalın izlenim oranlarını düşürdü.  Haliyle bu da You Tube’dan para kazananların ekmeğine kan doğradı.

 You Tube,  son darbeyi yeni bir güncelleme daha getirerek vurdu.  Artık You Tube’dan para kazanmak o kadar kolay değil.  You Tube İş Ortağı Programı şartlarına ve Topluluk kurallarına uyum sağlamanız için son bir ayda en az videolarınızın 4 bin görüntüleme almış olması lazım.

Sadece bu mu?

Hayır!

Bunun yanına bir şart daha getirdiler; abone sayısı binin altına olanların, para kazanma haklarını ellerinden aldılar. Şirket, yapılan değişikliğin daha fazla kâr getireceğini söylüyor ve bu değişikliğin daha iyi olduğunu savunuyor. İçeriklerin monotonlaşmayacağını, yeni kullanıcılara fırsat verileceğini, video izlenme sürelerinin artacağını iddia ediyorlar.  Bu sisteme geçmeden önce pek çok deneme yapmışlar…

 

Ancak bu durum, Türkiye’de istenilen etkiyi yaratmadı. Türkiye’de milyonlarca takipçisi olan Youtube kanal sahipleri, bu baltalamadan bıkmış, usanmış durumda. Artık video çekmeyeceklerini söylüyorlar.

 

Bazıları You Tube’dan çekilmiş bile…

Umarım  YouTube  saçmalamayı bırakır ve bu insanların haklarını gasp etmekten vazgeçer. 

 

Bu yazı toplam 2865 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim