Yaz mevsimi yaklaşırken mangal ve piknik sezonunda Mangallik Tavuk kanat fiyatları neredeyse ikiye katlandı. Bu yaz mangal keyfi geçen yıla göre %115 daha pahalandı.
Piknik sepeti maliyeti ciddi şekilde şişti. Özellikle dar ve orta gelirli haneler için yaz eğlencesini lüks hale getiriyor.
Üretim maliyetlerinde (yem, akaryakıt, enerji, işçilik) hiçbir artış olmamasına rağmen, özellikle mangalık parçalarda (kanat, pirzola vb.) yaşanan fahiş zamlar, aracı ve perakendeci kâr hırsıdır. Talep artışı yaşandığı için Maliyet artışı olmamasına rağmen arzı yavaşlatma, toptancıların ürün vermeyi yavaşlatarak stokçuluk yapması ve aracı kârını fahiş arttırması klasik “fırsatçılık”tır.
Ticaret Bakanlığı’nın sahada denetimleri arttırmalı, stokçuluk ve perakende ticaret denetimleri yapmalıdır.
Özellikle tavuk eti, kanat, pirzola gibi temel gıda ürünlerinde maliyet artışı olmadan yapılan zamlar fahiş fiyat artışı kapsamdadır.
Fahiş fiyat artışı için: Her bir aykırılık başına 180.617 TL’den 1.806.177 TL’ye kadar idari para cezası, Stokçuluk veya piyasada darlık yaratma yani arzı yavaşlatma durumunda ise 1.806.177 TL’den 21.674.130 TL’ye kadar ceza verilebilmektedir. Ceza miktarı; ihlalin büyüklüğü, elde edilen kazanç, tekrar sayısı, işletmenin ölçeği ve kusur derecesine göre belirlenir.
Bu yazı toplam 107 defa okunmuştur.