- IMKB
% - Altın
6174.48
%0 - Dolar
47.4686
%0 - Euro
54.7711
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 18:53 - DEVRİLEN TRAKTÖRÜN ALTINDA KALAN MUHTAR AĞIR YARALANDI
- 18:33 - 839 BİN LİRA CEZA YEMESİNE SEBEP OLAN SES SİSTEMİNİ BELEDİYE ÖNÜNDE YAKAN İŞLETME SAHİBİ TUTUKLANDI
- 18:23 - BAKAN KURUM: "HER YETİŞEMEZSİNİZ İDDİASINA, YENİ BİR ANAHTAR TESLİMİYLE CEVAP VERDİK"
- 18:10 - PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
- 17:54 - 5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
- 17:38 - MERSİN’DE TERS ŞERİTTE İLERLEYEN SÜRÜCÜNÜN EHLİYETİNE EL KONULDU
- 17:23 - ALANYASPOR’DA ERZURUM KAMPINDA YOĞUN MESAİ
- 17:18 - FIRTINANIN DEVİRDİĞİ AĞAÇ NEDENİYLE YOL TRAFİĞE KAPATILDI
- 16:18 - ALANYA’DA ORMAN YANGINI 3 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI
- 15:48 - KAHRAMANMARAŞ’TA FABRİKA YANGINI
- 15:48 - KASKLI ŞÜPHELİ, TANTUNİCİDE OTURAN ŞAHSI VURDU
- 15:48 - KOZAN MHP’DE YENİ BAŞKAN YUSUF SEĞMEN OLDU
- 15:43 - KAHRAMANMARAŞ’TA ARAZİ KAVGASI: 1 ÖLÜ
- 15:28 - 15 YAŞINDAKİ GÖRME ENGELLİ KIZDAN GÜNLERDİR HABER ALINAMIYOR
- 15:24 - ARILARIN SOKTUĞU MOBİLYA USTASI DOĞUM GÜNÜNDE ÖLDÜ
AV İBRAHİM GÜLLÜ / KONUK YAZAR


TOPLU YAŞAMDAN KAYNANLANAN SORUNLAR VE CEZALAR
Toplu yaşamadan ve komşuluk ilişkisinden kaynaklanan sorunlar devam ediyor, hatta artıyor.
Toplum yaşamının temeli saygıdır. Toplu yaşama kültürüne sahip olmayan ve komşunun haklarını gözetmeyen kişilerin en sık yaptığı ihlaller, gürültü yapma, halı silkeleme, çöp atma gibi eylemler gelmekte.
Kanunun açıkça yasakladığı, ağır hukuki sonuçları olan eylemler suç olup TCK kapsamında Hapis ve/veya Adli Para Cezası ile cezalandırılır.
Kamu düzenini, genel ahlakı, çevre ve sağlığı bozan, daha hafif hukuki sonuçları olan eylemler, Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilir ve İdari Para Cezası (Devlet kurumlarınca) kesilir.
Kat malikleri, birbirlerini rahatsız etmemek, haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla yükümlüdür.
Türkiye'de halı silkeleme ve çöp atma gibi eylemler, genellikle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezalarıyla cezalandırılmaktadır. Bu cezalar, eylemin niteliğine göre değişir ve her yıl yeniden değerleme oranıyla güncellenir. 2026 yılı için belirlenen tutarlar şu şekildedir:
Çöp Atma (Evsel Atık ve Çevre Kirletme)
-Çevre Kanunu Madde 20/s uyarınca umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletme (örneğin çöp, izmarit, evsel atık veya artık atma): 8.687 TL idari para cezası. Bu ceza, bireysel kişiler için geçerlidir ve evsel atıkların sokağa atılması gibi eylemleri kapsar.
-Evsel atıkların (çöp, artık vb.) toplanma veya depolama yerleri dışında sokağa, kamusal alanlara atılması: 564 TL idari para cezası (Kabahatler Kanunu Madde 41/1)
Halı Silkeleme (Rahatsız Etme veya Gürültü)
Kişilerin huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültü çıkarma veya rahatsız etme (halı silkeleme toz, gürültü veya komşu rahatsızlığı yaratıyorsa): 1.764 TL idari para cezası (Kabahatler Kanunu Madde 36 veya 37).
Bu tür eylemler belediye yönetmeliklerine göre de yasaklanabilir ve zabıta tarafından cezalandırılır.
Ceza Hukuku Açısından Yaptırımlar
Eğer halı silkeleme veya çöp atma, komşuya kasıtlı olarak yapılıp huzur ve sükunu bozuyorsa, Türk Ceza Kanunu (TCK) Madde 123 kapsamında suç sayılabilir.
Türk Ceza Kanunu Madde 123/1:
Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Örneğin, Kasım 2025'te Malatya'da yaşanan bir olayda, komşunun balkonuna halı silkeleyip çöp atan kişiye yerel mahkeme tarafından 3 ay hapis cezası verilmiş ve Yargıtay tarafından onanmıştır. Bu, emsal bir karar olup, tekrarlanan veya kasıtlı eylemlerde hapis cezası (3 aydan 1 yıla kadar) gündeme gelebilir.
TCK’nun 123. Maddesi; kişilerin huzur ve sükununu bozacak şekilde ısrarlı davranışları suç sayar ve 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörür. Mahkeme, sanığın uyarılara rağmen devam etmesini kasıt unsuru olarak değerlendirmiştir. Karar, komşuluk ilişkilerinde saygı ve uyarılara riayetin önemini vurgulamakta olup, benzer davalarda emsal olarak kullanılabilir.
Benzer şekilde; komşularına karşı gece saatlerinde yüksek sesle müzik dinlemeyi, evde bağırarak kavga etme eylemlerinin defalarca tekrarlanması kişilerin huzur ve sükûnunu bozma olarak değerlendirilebilir.
Gürültüden dolayı TCK 123 kapsamında ceza için ısrar şartı aranırken, tek seferlik eylemlerde Kabahatler Kanunu Madde 36'ya göre idari para cezası uygulanması gerekmektedir.
Kişinin eylemlerinden dolayı zarar görenler manevi tazminat davası açabilir.
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
RESTORANLARDA YENİ HESAP OYUNU!AV İBRAHİM GÜLLÜ
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
KENDİMLE YÜZLEŞMEKEŞREF URAL
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
GAZALİ, DECARTES VE MALEBRANCHE’TA NEDENSELLİK SORUNUMUHARREM YELLİCE
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
ANTALYA TEK LİMANLA YETİNEMEZCEM ARÜV
HAYATIMIZI KİM YÖNETİYOR?OYA BOYSAN
DOSTA DÜŞMANA KARŞI ANTALYASPORGÖZDE DOLAYMAN
BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU VE ÇORUMAHMET İLBARS
BERLİN'DE ANTALYA ŞOV...TURGAY ALP
ANNELİĞİN DEĞİŞEN YÜZÜ, DEĞİŞMEYEN VİCDANIPINAR TEYİN
BİRBİRİNİN İÇİNDEN GEÇEREK GELEN BİR YAZIGAZANFER ERYÜKSEL
NAZIM HİKMET ŞİİRİNDE UMUTM. ALİ ÖZDOĞAN
ÇİĞLİ TARIM KREDİ MARKET’TE YAŞANAN USULSÜZLÜK ÖNLENEBİLİR MİYDİ?HASAN YAKUP CANGÜVEN
SICAK EKONOMİSİRAZİYE GÖK AKTAŞ
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
OTLUK YANGININDA 100 DÖNÜM ZARAR GÖRDÜ
ALEVLERİN ARASINDA KALAN KEDİ 'LUNA' TEDAVİYE ALINDI
AÜ HASTANESİ'NDE TEDAVİ EDİLDİ
ATB TEMMUZ AYI MECLİSİ TOPLANDI
CLIMAAX-MUHIR PROJESİ'NİN KAPANIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





