- IMKB
% - Altın
7107.28
%-0.38 - Dolar
44.1523
%-0.18 - Euro
50.5497
%0.16
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 01:08 - ANTAKYA’DA OTOMOBİLLE ÇARPIŞAN MOTOSİKLETİN SÜRÜCÜSÜ HAYATINI KAYBETTİ
- 00:58 - MANAVGAT’IN SULTANLARI SEZONU TARAFTARLARIYLA NOKTALADI
- 00:58 - FALEZLERDEN DÜŞEN KADIN HAYATINI KAYBETTİ
- 00:48 - TAKLA ATAN OTOMOBİLDEKİ 2 KİŞİ YARALANDI
- 00:48 - HATAY’DA KUVVETLİ FIRTINAYLA DENİZ TAŞTI, İŞ YERLERİ ZARAR GÖRDÜ... O ANLAR KAMERADA
- 00:38 - TARLAYA UÇARAK HURDAYA DÖNEN OTOMOBİLDEKİ 2 KİŞİ YARALANDI
- 23:23 - TRAFİKTE ÇIKAN TARTIŞMA SİLAHLI KAVGAYA DÖNÜŞTÜ: 1 YARALI
- 22:23 - ADANASPOR, TFF 3. LİG’E DÜŞTÜ
- 22:08 - DENGESİNİ KAYBEDİP 30 METRELİK FALEZLERDEN DÜŞEN KADIN HAYATINI KAYBETTİ
- 20:53 - MERSİN’DEKİ İHALE YOLSUZLUĞU OPERASYONUNDA 7 TUTUKLAMA, 15 ADLİ KONTROL
- 20:13 - MERSİN’DE YASADIŞI BAHİS OPERASYONU: 12 TUTUKLAMA
- 20:13 - MERSİN’DE 10 GÜNDE 678 KİŞİ YAKALANDI
- 17:03 - ALANYA’DA ÇAYA DÜŞEN ŞAHIS EKİPLER TARAFINDAN KURTARILDI
- 16:28 - ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNİN DÜŞMEDİ DEDİĞİ OTİZMLİ GENCİN DÜŞTÜĞÜ ANIN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
- 16:12 - İKRAM BÖLÜMÜNDEN MEZUN OLDU, YAPAY ZEKA İLE OTEL PROGRAMI YAZIYOR

EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR


Trump’a fazla bel bağlamayın!
Merakla beklenen Amerikan seçimleri nihayet sonuçlandı. Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçen kıran kırana çekişme tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de çok konuşuldu. Amerikalı emlak kralı Donald Trump, seçim süresi boyunca saldırgan, ırkçı ve Müslüman karşıtı bir görüntü çizdi. O’na karşı alternatif olarak gösterilen Hillary Clinton ise eski Amerikan başkanlarından Bill Clinton’un eşi. Dışişleri Bakanlığı yapmış Clinton’un en büyük dezavantajı, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın ekibinde yer alması ve onun döneminde dışişleri bakanı olmasıydı.
Sonunda ipi göğüsleyen kişi Donald Trump oldu. Obama ve ekibinde büyük şok hala atlatılabilmiş değil. Trump’un başkan olmasını hazmedemeyenler, Kanada gibi ülkelere göçmenlik başvurusunda bulunuyor. Şimdi tüm dünya, yeni Trump Amerika’sının nasıl bir politika izleyeceğini tartışıp duruyor. Trump, beklentileri karşılayabilecek mi yoksa büyük bir çöküşün devam halkası mı olacak bekleyip göreceğiz…
Amerika’nın genel siyaset ve yönetim anlayışını anlamak için son iki başkanlık seçimine göz gezdirmek yeterli olur diye düşünüyorum. Belki bu döneme Bill Clinton dönemini de dâhil edebiliriz. Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren, Irak’a asker konuşlandıran, istediği sonucu elde edemeyen, ABD’yi Irak’ta büyük bir hayal kırıklığına uğratan George Walker Bush, Amerikan toplumunda da tepki çekmeye başlamıştı. Devletin yönetim biçimi, gücü ve dünyadaki etkinliği sorgulanır olmuş, Irak’ta hayatını kaybeden asker aileleri, savaşın suçlusunun Amerikan yönetimi olduğunu söylemeye başlamıştı.
Tam da bu sırada, ABD’de beyaz ve zenci ayrılığının kullanılması keşfedildi. 200 yıllık yaşamına nice zulümler sığdıran ABD, kötü algıyı tersine çevirmek istiyordu. Hemen işe koyuldular. Zencilere yaptıkları zulmü hatırlayanların işi zordu. Kendilerine inandırmak için öyle güçlü bir kanıt ortaya koymalıydılar ki, Zenci başkan adayı fikri adeta kurtarıcıları oldu.
ABD Başkanı Barack Obama’nın topluma tanıtıldığı o günleri hatırlayın! Toplumda büyük bir umut, barış sesleri yükselmişti. Ortadoğu’ya Afganistan’a ve daha birçok yere kan ve gözyaşı götüren sistemin zenci başkan ile ortadan kalkacağına inanılıyordu. Bu inanç hem kendi toplumlarında hem de dünyada etkili oldu. Obama’nın Müslüman olduğu yalanıyla Müslümanların gönlü alınmak istendi. Hatırlayın, ülkemizde bile Obama’nın başkanlığı için kurban kesen vardı değil mi?
Obama yönetime geldi. İlk dönem ılımlı bir politika çizdi. Irak başta olmak üzere birçok yerde askerlerini çekti. İlk yıllarda kaybolan güven sorunu, ufak rötuşlarla Obama döneminde halledildi. Ancak Obama’nın ikinci başkanlık serüveni, bambaşka bir serüven oldu. Dış politikada oldukça başarısız bir grafik çizildi. Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkeleri durdurmak çizilen Ortadoğu Planı’na kalınan yerden devam edildi. Birçok Arap ülkesinde ‘bahar’ adı altında isyanlar çıkarttı. Bugün o isyanların çıktığı tüm toplumlar, berbat bir yaşam sürüyor. Demokrasi ve özgürlük yalanıyla insanları köleleştirmeyi başardılar. Türkiye’de FETÖ aracılığı ile darbe yapmaya kalkıştılar. İnsanları birbirine kırdırmak, iç savaş çıkartmak istediler. Deliller ve yaşananlar ortada olmasına rağmen hala FETÖ’ nün lideri iade edilmiş değil. İlk başkanlık döneminde Obama’ya kurban kesen vatandaşlar, bugün bıraksanız Obama’yı kesecek. İş o kadar kötüye gitti yani.
Türkiye’de kaybedildi.
Ortadoğu Planı’nda büyük halka olan Türkiye, yönünü tam da korktukları yöne, Rusya ve Çin’e döndü. Dış politikada bu olurken; kendi ülkelerinde, zenci bir başkan döneminde, zenciler sokak ortasında tekrar vurulmaya başlandı. Yani ılım insan portatifi ikinci başkanlık döneminde çöktü. Dün Bush’a olan kızgınlık, bugün Obama’ya var.
Baba Bush döneminde de, Bill Clinton ılımlı biri olarak sahaya sürülmüştü. ABD politikaları ve sonuç değişmedi.
Şimdi bambaşka bir lider ABD’nin kaderini tayin edecek.
Görüyoruz ki, ABD’de başkanlar değişse de asla sistem değişmiyor. Sadece ve sadece yaptıkları planın olumsuz yanları, kandırmalarla düzeltilmeye ya da erteletilmeye çalışılıyor. Asla ve asla devlet yönetim sisteminden ve yüzyıllık planlardan vazgeçilmiyor.
Trump’a bence fazla bel bağlamayın!
TAZİYEMİZ VARPROF DR RAMAZAN DEMİR
YEMEK SİTELERİNE YENİ DÜZENLEMEAV İBRAHİM GÜLLÜ
VATAN MİLLET SEVGİSİNE DAİRALİ İHSAN DİLMEN
AYIPLI HİZMET VE TÜKETİCİNİN HAKLARIAV CÜNEYT KARASU
ULVİYE KÜCCÜK İLE EDEBİYAT VE YAŞAM YOLCULUĞUNU KONUŞTUKGAZANFER ERYÜKSEL
YÜREĞİN HAFIZASIBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
FATMANUR ÇELİKLERE NE ZAMAN DUYARLI OLURUZ?TARIK ÇELENK
ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIMIŞIK YARGIN
SON SAHURLARŞENER METE
SANA BİR MEKTUP YAZDIMYUNUS YAŞAR
MEKANIN CENNET OLSUN / İLBER ORTAYLI'NIN ANISINA...MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR TATLI UYKU SONRASI HÜZÜNŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
ÜNİVERSİTELER KAPATILMALIDIR!CEM ARÜV
ÇOCUK EĞİTİMİ Mİ, DİNİ PROPAGANDA MI?MUHARREM YELLİCE
BİR RESSAM POTRESİ: CEMALETTİN TİMURHALİL ERDEM
PAZARIN ÇATISINDA NE VAR?VEDAT GÜRHAN
DOĞRUYU BİLİP YANLIŞI SEÇMEKNİNA ŞAHİN
GÖNÜLLÜ SADELİKAHMET İLBARS
KADIN OLMANIN SESSİZ HİKAYESİGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
ANTALYASPOR YAYIN GELİR PAYI ARTAR MI?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA EDEBİYATÇILARHAKAN ERCAN
SAYIN MANSUR YAVAŞ’A AÇIK MEKTUPHASAN YAKUP CANGÜVEN
MOBİLİTE ÇAĞINDA KİTLE TURİZMİNİZAMETTİN ŞEN
DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜOYA BOYSAN
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİ İFTARDA BULUŞTU
KOLON KANSERİNDE YAŞ SINIRI GİDEREK DÜŞÜYOR
KEMER, DÜNYA SUP ŞAMPİYONASI TAKVİMİNE GİRDİ
CAN SUYU PROJESİ İLE 10 TON SU ÜCRETSİZ
KILIÇ: "EMEKLİYE BAYRAMDA EN AZ BİR MAAŞ İKRAMİYE VERİLMELİ"
'GRİ BOŞANMA' YÜZDE 56 ARTTI
ERCAN YAVAŞ: "KADINLAR OLMASAYDI, DÜNYA KARANLIK OLURDU"
BİRİ OTİZMLİ 2 ÇOCUĞUYLA HAYATA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





