Bugün 17 Mart 2026 Salı
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    7098.83
    %-0.13
  • Dolar
    44.201
    %0.04
  • Euro
    50.9848
    %0.18

AV CÜNEYT KARASU / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AV CÜNEYT KARASU / KONUK YAZAR

TÜKETİCİ HUKUKU KAPSAMINDA UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARI

17 Mart 2026 Salı 17:37

Tüketici Hukuku Kapsamında Uygulanan İdari Para Cezaları

27.11.2025 tarihli ve 33090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 585) ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında uygulanan idari para cezaları ile bu cezalara ilişkin alt ve üst sınırlar, 2025 yılı için belirlenen %25,49 oranındaki yeniden değerleme oranı dikkate alınarak artırılmıştır.

Genel Esasların İhlali

Sözleşmelerin ve tüketiciye yapılacak bilgilendirmelerin en az 12 punto büyüklüğünde düzenlenmesi başta olmak üzere ilgili mevzuatta yer alan yükümlülüklerin ihlal edilmesi hâlinde, her bir işlem veya sözleşme için uygulanan idari para cezası 2025 yılında 3.166 TL iken, 2026 yılı için 3.973 TL olarak belirlenmiştir.

Teşhir Edilen Mal veya Hizmetin Satışından Kaçınılması

Teşhir edilen bir mal veya hizmetin haklı bir sebep olmaksızın satışından kaçınılması hâlinde, aykırılığı tespit edilen her bir sözleşme için uygulanacak idari para cezası 2025 yılında 3.166 TL’den az olmamak üzere, satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dâhil toplam satış fiyatının %10’u olarak belirlenmiştir. Bu tutar, 2026 yılı için 3.973 TL’den az olmamak üzere yine satış fiyatının %10’u olarak uygulanacaktır.

Fiyat Etiketi ve Fiyat Listeleri

Fiyat etiketlerinde tam ve doğru bilgilendirme yapılmaması hâlinde, her bir aykırılık için uygulanan idari para cezası 2025 yılında 3.166 TL iken, 2026 yılı için 3.973 TL olarak düzenlenmiştir.

Aldatıcı ve Yanıltıcı Reklamlar

Ticari reklamlar bakımından aykırılığın gerçekleştiği mecra türüne göre, haksız ticari uygulamalar bakımından ise aykırılığın ülke genelinde gerçekleşip gerçekleşmemesi veya reklam yoluyla yapılmış olup olmamasına göre uygulanacak idari para cezaları 2025 yılında 79.161 TL ile 31.808.530 TL arasında değişmekteyken, 2026 yılı için bu tutarların 99.339 TL ile 39.916.524 TL arasında uygulanabileceği düzenlenmiştir.

Garanti Belgesi ve Türkçe Tanıtma Kılavuzu Zorunluluğu

Garanti belgesi düzenlenmemesi veya ürünle Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu verilmemesi hâlinde satıcı hakkında uygulanan idari para cezası 2025 yılında 3.126 TL iken, 2026 yılı için 3.922 TL olarak belirlenmiştir.

Hizmet Yeterlilik Belgesi Alma Yükümlülüğünün İhlali

Hizmet yeterlilik belgesi almayan üretici ve ithalatçılar hakkında uygulanan idari para cezası 2025 yılında 1.604.819 TL iken, 2026 yılı için 2.013.887 TL olarak uygulanacaktır.

Yetkili Servislere İlişkin Düzenlemeler

Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında, eksik kalan her bir servis istasyonu için uygulanan idari para cezası 2025 yılında 178.473 TL iken, 2026 yılı için 223.965 TL olarak belirlenmiştir.

Servis istasyonlarına ilişkin bilgilerin güncel tutulmaması hâlinde ise her bir servis istasyonu için uygulanan idari para cezası 2025 yılında 25.907 TL iken, 2026 yılı için 32.510 TL olacaktır.

Azami tamir süresinin aşılması veya bakım ve onarım hizmetlerinin mevzuata uygun şekilde sunulmaması durumlarında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem için uygulanan idari para cezası 2025 yılında 3.166 TL iken, 2026 yılı için 3.973 TL olarak uygulanacaktır.

Ayrıca, özel servislerin “özel servis” ibaresini tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde kullanmaması hâlinde uygulanacak idari para cezası 2026 yılı için 32.510 TL olarak belirlenmiştir.

Reklam Kurulu’nun 13 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen 348 sayılı toplantıda verildiği kararı tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle turizm sektöründe faaliyet gösteren yurt dışı merkezli şirkete ait yanıltıcı fiyat teklifi sunan reklam ve tanıtımlara durdurma ve idari para cezası uygulanması şeklindedir.

Aynı tarihli toplantısında bir başka kararında ise Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’nun önceliklerinde birisi de hiç şüphesiz tüketicilerin satın almayı düşündükleri mal veya hizmetlerin nitelikleri veya bileşenleri konusunda açıkça ve gerçeğe uygun olarak bilgilendirilmesi olduğu belirtilmiştir. Bu yaklaşıma uygun olarak, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren bir firmaya ait yurt dışı alan adı uzantılı internet sitesinde yayınlanan reklamlarda ürün bileşeninde domuz derisi bulunduğu bilgisine yer verilmesine rağmen Türkiye alan adı uzantılı internet sitesinde aynı ürüne yönelik yayınlanan reklamlarda ürün bileşeninde domuz derisi bulunduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği tespit edilmiş, Kurul tarafından yapılan değerlendirme neticesinde tüketicileri eksik bilgilendiren reklamların durdurulmasına ve reklam veren hakkında idari para cezası uygulanması şeklinde karar vermiştir.

Bu yazı toplam 135 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim