Bugün 10 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2453.016
    %0.96
  • Dolar
    32.2206
    %-0.08
  • Euro
    34.7527
    %-0.12

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Afet sonrası psikolojik yardım

14 Şubat 2023 Salı 00:05

Afet sonrası psikolojik yardım

            Doğal afetlerin yaşattığı acı, travma ve psikolojik sorunlar afetlerin yarattığı yıkım kadar derin ve kalıcıdır.

            Böylesi acılar, üzüntüler ve travmaların yarattığı derin etki yıllarca yaşantının bir parçası olarak kalır.

            Merkez üstü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki depremle birlikte binlerce insanımız hayatını kaybederken, binlerce de yaralı insanımız hayata tutunmaya çalışıyor.

            Tıbbi müdahaleler ile yaralılar yeniden hayata tutunmanın mücadelesini verirken, afet sonrası yaşanılan travma ile ilgili de hassas bir sürecin takip edilmesi gerekiyor.

            Böyle bir noktada psikolojik destek hizmetleri çok daha önemli hale geliyor.

   Tam da bu noktada Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde “Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım” konulu seminer düzenlendi.

   Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde “Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım” konulu seminer düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Konferans Salonu’nda Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Ayşe Büşra İplikçi ve Dr. Öğr. Üyesi Fatma Mahperi Uluyol tarafından gerçekleştirilen seminere akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

   İnsanların acılarını yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Depremzedelere yapacağımız en güzel yardım onları anladığımızı, acılarını paylaştığımızı ve yalnız olmadıklarını hissettirmek olacaktır. Sen güçlüsün, sana hiç yakışıyor mu gibi cümlelerle onların üzerinde baskı kurulmamalı. Belirli bir dönem gerek yetişkinlerin gerekse çocukların tepkilerine yüksek tolerans göstermeliyiz. Çok acı bir olay yaşadık. Atlatılması kolay değil elbet ama doğru davranışlar sergilediğimiz takdirde zamanla travmaların giderek azaldığını gözlemleyeceğiz.” Dediler.

   Söz konusu çocuklar olduğunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, “Yetişkinlere nazaran çocuklar daha kırılgan olabiliyor şüphesiz. Onun için afet sonrası çocuklara yaklaşımlarımızda çok daha fazla özen göstermeliyiz. Çocukların yaş gruplarına uygun olarak anlatımlar yapmalıyız. 3-6 yaş çocuklara birlikte oyun oynayarak   bir şeyler anlatabiliriz gerekiyorsa. 6-12 yaş çocuklara biraz daha soyut düşünme becerileri gelişmeye başladığı için çizimler yaptırılabilir  ya da hikayelerle anlatım yolu denenebilir. Ergenlik dönemindeki çocuklara ise çocuğun içinde bulunduğu duygu, durum iyi tahlil edilerek ona göre bir anlatım yolu ve metodu tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.  

            Böylesine önemli bir konunun da titizlikle üzerinde durulmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.

            Dolayısıyla tıbbi müdahale kadar, psikolojik ilk yardım ve çocuklara yaklaşım çok önemli.

            Bu tarz seminerler ve çalışmalar  devam etmeli.

Bu yazı toplam 420 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim