- IMKB
% - Altın
3988.19
%-1.98 - Dolar
38.4447
%-0.15 - Euro
43.5318
%-0.44
- 21:23 - Alanya’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı
- 16:23 - Antalya’da turistlerin pazar keyfini yağmur bile bozamadı
- 16:03 - Türk Eğitim Sen'de devir teslim
- 15:43 - Başkan Kotan, Konyaaltı esnafıyla buluştu
- 13:23 - Manavgat’ın özel sporcuları madalyaları topladı
- 11:43 - Boğaçayı’nda yeni canlı türlerine yakın takip
- 10:23 - Antalya’da iki marketin fiyat rekabeti ekmeği 6 TL’ye kadar düşürdü
- 09:43 - 12.türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde Yapay Zekâ Hastaların Umudunu Resmetti
- 18:23 - Isparta’da son 3 yılda 180 bin meyve fidanı toprakla buluştu
- 16:43 - ATB Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İhracat için radikal politikalar geliştirilmeli"
- 16:43 - Kamp, karavan, outdoor, tiny house sektör liderleri Antalya’da
- 16:08 - Şakiroğlu: "Avrupa’da elektrik kesintileri bölgemize ilgiyi artırır"
- 15:13 - Korkuteli’de 156 hacı adayı için uğurlama töreni yapıldı
- 12:53 - GENÇOSD’nin yeni başkanı Ebubekir Tulpar oldu
- 12:45 - Türk-İş'ten Antalya'da 1 Mayıs'a davet var
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK





Afet sonrası psikolojik yardım
Afet sonrası psikolojik yardım
Doğal afetlerin yaşattığı acı, travma ve psikolojik sorunlar afetlerin yarattığı yıkım kadar derin ve kalıcıdır.
Böylesi acılar, üzüntüler ve travmaların yarattığı derin etki yıllarca yaşantının bir parçası olarak kalır.
Merkez üstü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki depremle birlikte binlerce insanımız hayatını kaybederken, binlerce de yaralı insanımız hayata tutunmaya çalışıyor.
Tıbbi müdahaleler ile yaralılar yeniden hayata tutunmanın mücadelesini verirken, afet sonrası yaşanılan travma ile ilgili de hassas bir sürecin takip edilmesi gerekiyor.
Böyle bir noktada psikolojik destek hizmetleri çok daha önemli hale geliyor.
Tam da bu noktada Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde “Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım” konulu seminer düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde “Afet Sonrası Psikolojik İlk Yardım ve Çocuklara Yaklaşım” konulu seminer düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Konferans Salonu’nda Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Ayşe Büşra İplikçi ve Dr. Öğr. Üyesi Fatma Mahperi Uluyol tarafından gerçekleştirilen seminere akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İnsanların acılarını yaşamalarına izin verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Depremzedelere yapacağımız en güzel yardım onları anladığımızı, acılarını paylaştığımızı ve yalnız olmadıklarını hissettirmek olacaktır. Sen güçlüsün, sana hiç yakışıyor mu gibi cümlelerle onların üzerinde baskı kurulmamalı. Belirli bir dönem gerek yetişkinlerin gerekse çocukların tepkilerine yüksek tolerans göstermeliyiz. Çok acı bir olay yaşadık. Atlatılması kolay değil elbet ama doğru davranışlar sergilediğimiz takdirde zamanla travmaların giderek azaldığını gözlemleyeceğiz.” Dediler.
Söz konusu çocuklar olduğunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, “Yetişkinlere nazaran çocuklar daha kırılgan olabiliyor şüphesiz. Onun için afet sonrası çocuklara yaklaşımlarımızda çok daha fazla özen göstermeliyiz. Çocukların yaş gruplarına uygun olarak anlatımlar yapmalıyız. 3-6 yaş çocuklara birlikte oyun oynayarak bir şeyler anlatabiliriz gerekiyorsa. 6-12 yaş çocuklara biraz daha soyut düşünme becerileri gelişmeye başladığı için çizimler yaptırılabilir ya da hikayelerle anlatım yolu denenebilir. Ergenlik dönemindeki çocuklara ise çocuğun içinde bulunduğu duygu, durum iyi tahlil edilerek ona göre bir anlatım yolu ve metodu tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Böylesine önemli bir konunun da titizlikle üzerinde durulmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.
Dolayısıyla tıbbi müdahale kadar, psikolojik ilk yardım ve çocuklara yaklaşım çok önemli.
Bu tarz seminerler ve çalışmalar devam etmeli.
Yeni projeler ve teşvik gerek…Ömer Yetgin
Roma Yolunu YürüdükKahraman Köktürk
YENİ TREND; SEKÜLER MİLLİYETÇİLİKEşref Ural
Fuarlar ve sosyal faaliyetlerMustafa Yetgin
Deprem gerçeği ve toplanma alanlarıİSA KAVLAK
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Antalya’da Turistlerin Pazar Keyfini Yağmur Bile Bozamadı
Atb Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İ̇hracat İçin Radikal Politikalar Geliştirilmeli"
Kamp, Karavan, Outdoor, Tiny House Sektör Liderleri Antalya’da
Şakiroğlu: "Avrupa’da Elektrik Kesintileri Bölgemize İlgiyi Artırır"
Gençosd’nin Yeni Başkanı Ebubekir Tulpar Oldu
Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri Tarımda Tutamıyoruz, Mülteciler Olmasa Bu İşi Götüremeyeceğiz"
Kardelen Soğanlarının Doğadan Sökümü Yasaklandı
Gazipaşa’da Sezonun İlk Kiraz Hasadı Yapıldı
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim