- IMKB
% - Altın
6768.37
%-0.46 - Dolar
47.9125
%-0.03 - Euro
55.4798
%-0.14
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 08:23 - MOTOSİKLETLİ HIRSIZLAR ÖNCE KAMERAYA SONRA POLİSE YAKALANDI
- 08:13 - DEMİR KORKULUKLARA DÜŞEN 10 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNUN KOLUNA DEMİR SAPLANDI
- 07:58 - HATAY’DA İHYA VE İNŞA ÇALIŞMALARI HAVADAN İNCELENDİ
- 01:03 - ANTALYA’DA FECİ KAZADA ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ: 17 YARALI
- 23:58 - ANTALYA’NIN EN BÜYÜK SOKAK HAYVANLARI BAKIMEVİ VE DOĞAL YAŞAM ALANI AKSU’DA AÇILDI
- 23:19 - O ŞAHIS TUTUKLANDI
- 22:16 - 'BEZ VE MAMA PARASI İÇİN BAŞLADIM'
- 20:01 - PLASTİK ATIKLAR İÇİN ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI
- 19:06 - İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN DEPREM UYARISI
- 18:49 - JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ'NDEN 17 AĞUSTOS UYARISI
- 16:58 - ALANYA’DA GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK ETKİLİ OLDU
- 16:47 - TUNCER: "17 AĞUSTOS'U UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ"
- 16:43 - ALANYA’DA PARK HALİNDEKİ TUR OTOBÜSÜNÜN MOTOR BÖLÜMÜ ALEV ALDI
- 16:43 - YUMURTALIK’DA KUR’AN KURSUNU TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLERE HEDİYE
- 16:43 - MANAVGAT’TA ÇOCUKLAR KENDİ KARİKATÜRLERİNİ ÇİZDİ
CEM ARÜV / KONUK YAZAR/ÇEVRENİN SESİ


ANTALYA LİMANI'NIN GERÇEK RAKİBİ KİM?
Antalya Limanı'nın Gerçek Rakibi Kim? Mersin mi, Pire mi; Yoksa Kendi Plansızlığımız mı?
Geçen yazımda Antalya Limanı'nın geleceğini konuşurken şu cümleyi kurmuştum: "Ben limanın büyümesine karşı değilim. Ben Antalya'nın küçülmesine karşıyım." Bu cümle çok sayıda geri dönüş aldı.
Kimileri bunu liman yatırımına karşı çıkmak olarak yorumladı. Oysa tam tersini söylüyorum. Antalya'nın güçlü bir limana ihtiyacı vardır. Ama daha da önemlisi, Antalya'nın doğru planlanmış bir limana ihtiyacı vardır. Çünkü günümüzde limancılık anlayışı kökten değişmiştir.
Eskiden limanlar yalnızca gemilerin yanaştığı yerlerdi. Bugün ise limanlar; lojistik merkezleri, teknoloji üsleri, enerji koridorları ve şehir ekonomilerinin önemli parçalarıdır. Fakat dünyanın gelişmiş kentleri bize başka bir gerçeği de göstermektedir:
Artık başarılı olan limanlar değil, limanıyla birlikte başarılı olan şehirlerdir.
İşte Antalya'nın da bakması gereken yer tam burasıdır.
Bugün Akdeniz havzasında güçlü limanlara baktığımızda karşımıza farklı modeller çıkıyor.
Mersin, Türkiye'nin en önemli konteyner ve transit yük limanlarından biridir. Bunun arkasında geniş bir sanayi hinterlandı, demiryolu bağlantıları ve ülkenin iç bölgelerine uzanan lojistik ağ bulunur.
Pire Limanı, yalnızca bir yük limanı değildir; aynı zamanda Avrupa-Asya ticaretinin stratejik kapılarından biridir. Bu başarının arkasında uluslararası lojistik koridorları ve güçlü ulaşım altyapısı vardır.
Barselona ise yük taşımacılığı ile kruvaziyer turizmini dengelemeye çalışan, liman ile şehir yaşamını birlikte planlayan bir model geliştirmiştir.
Bu örneklerin ortak noktası şudur: Hiçbiri yalnızca "daha fazla alan" isteyerek büyümemiştir. Önce ulaşım planlamasını yapmışlardır. Sonra çevresel etkileri değerlendirmişlerdir. Ardından şehirle uyumlu büyüme modelleri oluşturmuşlardır.
Şimdi dönüp Antalya'ya bakalım. Antalya Limanı'nın güçlü yönleri vardır. Akdeniz'in önemli deniz yollarına yakındır. Turizm merkezinin hemen yanında yer almaktadır. Kruvaziyer potansiyeli yüksektir. Yat turizmi açısından önemli avantajlara sahiptir.
Ancak aynı zamanda bazı gerçeklerle de yüzleşmek zorundayız. Antalya'nın bugün güçlü bir demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır. Limanı destekleyen yüksek kapasiteli lojistik koridorları sınırlıdır. Ağır yük taşımacılığı büyük ölçüde karayoluna bağımlıdır. Bu durum, liman büyüdükçe şehir içi ulaşım üzerinde daha fazla baskı oluşturacaktır.
Burada şu soruyu sormak zorundayız: Antalya gerçekten Mersin gibi bir yük limanı mı olmak istiyor? Yoksa Akdeniz'in en güçlü kruvaziyer, yatçılık ve turizm limanlarından biri mi olmak istiyor?
Bu iki hedef birbirinden tamamen farklıdır. Birinde öncelik konteynerdir. Diğerinde ise insan vardır. Birinde tır trafiği artar. Diğerinde şehir ekonomisi güçlenir. Birinde depolama alanları büyür. Diğerinde yaşam kalitesi öne çıkar.
Ben Antalya'nın ikinci yolu seçmesi gerektiğine inanıyorum. Bu, yük taşımacılığı yapılmayacak demek değildir. Bu, yük taşımacılığının Antalya'nın kimliğini belirleyen unsur hâline gelmemesi gerektiği anlamına gelir.
Bir başka konu ise Serbest Bölge'dir. Antalya Serbest Bölgesi, yalnızca sınırları belli bir arazi değildir. Burası yüksek katma değer üreten, ihracata katkı sağlayan ve denizcilik sektöründe önemli bir bilgi birikimine sahip stratejik bir ekonomik merkezdir. Dolayısıyla Serbest Bölge ile limanı karşı karşıya getiren her yaklaşım dikkatle değerlendirilmelidir.
Bir şehirin üretim altyapısını zayıflatarak lojistik kapasitesini büyütmek, uzun vadede sürdürülebilir bir model değildir. Asıl hedef, her iki yapının birbirini güçlendirmesidir. Bugün dünyanın başarılı liman kentleri bunu başarmıştır. Antalya da başarabilir. Ancak bunun için önce bir şehir vizyonuna ihtiyaç vardır.
Liman yatırımları yalnızca yatırımcıların teknik raporlarıyla değil; şehir plancılarının, çevre bilimcilerin, ulaşım uzmanlarının, ekonomistlerin ve sivil toplumun ortak değerlendirmesiyle ele alınmalıdır. Çünkü liman yalnızca gemilerin yanaştığı bir yer değildir. Liman, şehrin geleceğini belirleyen en önemli kapılardan biridir. Yanlış planlanan bir liman, yıllarca sürecek trafik sorunlarına, çevresel baskılara ve kıyı kayıplarına neden olabilir. Doğru planlanan bir liman ise turizmi, ticareti, yatırımı ve yaşam kalitesini aynı anda büyütebilir.
Bu nedenle Antalya'nın asıl rakibi Mersin değildir. Pire de değildir. Barselona da değildir.
Antalya'nın en büyük rakibi, günü kurtaran plansız kararlar olacaktır.
Eğer ortak aklı hâkim kılabilirsek, Antalya yalnızca büyük bir limana değil; Akdeniz'in örnek gösterilen liman kentlerinden birine dönüşebilir. Bunu başaracak potansiyele sahibiz. Yeter ki bugünün tartışmalarını yarının vizyonuyla yapabilelim.
TAŞ PLAKTAN ŞARKILARGAZANFER ERYÜKSEL
ZAYIF HALKANI GÖREN, MESAFE TANIMAZKAHRAMAN KÖKTÜRK
DAĞBELİ GÜNLÜKLERİBİHTER GÖRDÜ
KADIN GÜÇLENİRSE, TOPLUM NEFES ALIRGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MANCACILARSERDAR YILMAZ
NE YAPMALI, NASIL YAPMALI?EŞREF URAL
BEDENSİZ AKILDAN KORKUYORUZ; PEKİ YA AKILSIZ BEDENLERDEN?BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
EMEKLİLİK BİR BİTİŞ DEĞİLMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
AZİZ NESİN VE “BENİM DELİLERİM”YUNUS YAŞAR
MORA’DAN SEVR’E, SEVR’DEN ÇERÇEVE YASAYA- ETNİK SİYASETMUHARREM YELLİCE
METRUK KONAKLAR VE AHŞAP KAPILARIN HİKAYESİAHMET İLBARS
AKIL GÜCÜIŞIK YARGIN
BENZERLİKLER BAZEN İYİDİRALİ İHSAN DİLMEN
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
ÇÖPÜ MÜ AZALTACAĞIZ, FATURAYI MI ARTIRACAĞIZ?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CANSEVER’İ UĞURLARKEN…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NİĞDE’NİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN GÜZELLİKLERİYUSUF YILDIRIM
SİLAHI BIRAKMAK TERÖRÜ BİTİRİR Mİ?NURİ SEZEN
77-78’LİLERİN YARIM KALAN HİKÂYESİTARIK ÇELENK
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-1NİZAMETTİN ŞEN
KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!GÖZDE DOLAYMAN
ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNİ PLANLARKENPINAR TEYİN
EĞİRDİR’DE KOMANDOLARŞENER METE
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
YAZ GRİBİNDE 'ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ' VE 'KLİMA' UYARISI
ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
ORGANLARI 7 HASTAYA UMUT OLDU
YARGITAY, KARARI BOZDU
GÖÇ YOLCULUĞUNDAKİ LEYLEKLERİN MOLASI
İNGİLİZ TURİSTLER KRUVAZİYERLE GELDİ
ELEKTRİK KAYNAĞIYLA HEYKEL YAPIYOR
EBER GÖLÜ'NDE SU SEVİYESİNDE AZALMA GÖZLENDİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





