- IMKB
% - Altın
6415.65
%-0.1 - Dolar
43.1843
%0.05 - Euro
50.3712
%0.13
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 15:13 - YAKINLARININ 1 HAFTADIR ULAŞAMADIĞI YAŞLI ADAM ÖLÜ OLARAK BULUNDU
- 15:03 - KEPEZ’İN ŞEFKAT ELİ 2025’TE BİNLERCE CAN DOSTA UZANDI
- 14:58 - ANTALYA’DA SON 1 HAFTADA 5,6 MİLYON KAÇAK MAKARON ELE GEÇİRİLDİ
- 14:50 - SAFRAN, MISIR KOÇANI VE AT KILI İLE TAKLİT EDİLİYOR
- 14:33 - ANTALYA’DA 40 YIL HAPİS CEZASI BULUNAN FİRARİ YAKALANDI
- 14:28 - ANTALYA’DA DİPLOMASIZ KAÇAK DİŞ TEDAVİSİ YAPAN ŞÜPHELİYE OPERASYON
- 14:28 - AKDENİZ’DE İBADETHANELER PERİYODİK OLARAK TEMİZLENİYOR
- 14:28 - İNGİLİZ VE POLONYALI TURİST ANTALYA'YI SEVDİ
- 14:18 - MTSO, MERSİNLİ FİRMALARI AMERİKA PAZARINA HAZIRLIYOR
- 14:14 - SERALARIN YIKIMI ERTELENDİ
- 13:48 - OKULLARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEFERBERLİĞİ
- 13:48 - VALİ TOROS AÇIKLADI: MERSİN’DE SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ, AYDINLATMA ORANI YÜZDE 99,6’YA YÜKSELDİ
- 13:33 - KIRIKHAN’DA İNŞAATTAN KABLO ÇALAN HIRSIZLIK ŞÜPHELİSİ TUTUKLANDI
- 13:33 - DEFNE’DE HIRSIZLIK SUÇUNDAN YAKALANAN 2 ŞAHIS TUTUKLANDI
- 12:58 - TARİHİ BİNANIN ÇATISI KISMEN ÇÖKTÜ, EKİPLER ÇATIDAKİ TAHTALARI KESEREK ÖNLEM ALDI
VEDAT GÜRHAN / KONUK YAZAR


ANTALYA'NIN KANAYAN YARASI 'ECRİMİSİL'
Genelde Hıncal Uluç üstadımızın, “Meraklı olmayandan gazeteci olmaz” sözünün açtığı yoldan gitmeye çalışırız da.,
Bir de, reklam projelerinde yaratıcı, yönetmen/müzik yapımcısı/şair/yazar ne bileyim böylesine donanımlı bir insan var.
Ali Reşat Yaman.
Yaman, “Sorgulayan gerçeğe, sorgulamayan meçhule gider” demiş.
Kasım 2022 yılında kaybettiğimiz Uluç üstadımızın yürüttüğü yol ve Ali Reşat Yaman’ın yazdığı söylemi bir araya getirerek çıktım Antalya’nın kanayan yarası Ecrimisil konusuna.
Peki ama Ecrimisil Nedir?
İzahı kısaca şöyle: Ecrimisil, taşınmaz malı kullanma konusunda hak sahibi olan kişinin rızası veya herhangi bir hukuka uygunluk sebebi olmaksızın hakka konu taşınmazın üçüncü bir kişi tarafından kullanılması karşılığında talep edilebilen haksız işgal tazminatı.
Yani özellikle resmi kurumlar için kısaca tanımlayacak olursak işgaliye bedeli.
Misal herhangi bir yer mi kiraladı?
Söz konusu taşınmazda belirtilen metrekare kira sözleşmesine yazılır. Ve o yazan metre kare bedeli karşılığında ödeme yapılır. Bir diğer anlamda o miktar işletmenin kira bedeli olarak anılabilir.
Ama ne olduysa özellikle 2019 yerel seçimlerinden sonra sorumluluk alanları çoğalmasına, çalışan sayısı artmasına, giderlerin çoğalmasına karşın, gelir kapılarının aynı yerde durması, belediyelerde maddi kriz baş göstermeye başladı.
Misal Antalya’da yüzlerce hatta binlerce esnaf ecrimisil kurbanı ve mahkemeler dosyalarla yığılmış durumda.
Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi söz konusu sorun bize gelince neden yalan söyleyeyim baya bi meraklandım.
Ve sorguladım.
İnanır mısınız, bunları yaparken karşıma ne çıktı biliyor musunuz?
İstanbul da dahil, Türkiye genelinde en yüksek ecrimisil talepleri ne yazık ki Muratpaşa ve Konyaaltı belediyelerinin uygulamasında olduğuna rastladım.
Bu bir tesadüf olabilir mi?
İtirazlar yükseldikçe belediye yetkilileri esnafla toplantı yapıp, dillerinden düşürmeyip gerekçe olarak, “Sayıştay müfettişlerinin bize yaptığı dayatma. Yapacak bir şey yok” söylemleri!.
Nitekim son Konyaaltı belediyesinin kendi esnaflarıyla yaptığı toplantıda aynı gerekçeyle masaya vurup, astronomik kira talepleri bence bardağı taşıran damla olmuş.
Özellikle de başkanın söz konusu toplantıya iştiraki yerine bürokratlarını göndermesinden herkes baya baya alınmış.
Bakın Konyaaltı derken Muratpaşa’yı yan tarafa koyduğum falan yok. Bu ilçemizdeki sorun Konyaaltı’nın neredeyse3-4 misli büyük.
En son esnaf-bürokrat ecrimisil görüşmesinin Konyaaltı’nda olmasından dolayı oradan dem vurduk.
Vurduk da, bir büfenin yıllık ödemesi 250 bin lirayken 1 milyon 450 bin lira talep edilmesi.,
Çay satıp para kazanarak evini geçindirmeye çalışan çay ocağı sahibinden 400 bin TL fiyat istenmesine isyan edilmez de ya napılır?
Ben yaptığım araştırmalar neticesinde oluşan fikrimi en son yazacağım.
Ne var ki.,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP'li belediyelerin emlak vergileri ile ilgili tutumları karşısında, “Fahiş vergilere sessiz kalmayacağız” sözleri Antalya’da umut oldu.
“Biz aldanan da olmayacağız aldatan da olmayacağız” diyen Cumhurbaşkanı, “Emlak vergilerindeki artış meselesiyle ilgili toplumun farklı kesimlerinden çeşitli tepkiler yükseliyor. Bilhassa CHP'li belediyelerin yönettiği şehirlerde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinde yüzde 2 bin 500, yüzde 5 bin, hatta bazı bölgelerde yüzde 18 binlere varan fahiş artışlar yapıldığını görüyoruz. Bu artışlar vatandaşımızın omzuna haksız bir yük bindiriyor. Kantarın topuzunu kaçıran bu artışlara sessiz kalmamız düşünülemez. MYK'da bu konuyu değerlendirdik. Haklı talepleri karşılayacak, ana muhalefetin istismarını engelleyecek formüller üzerinde konuştular. Çözüm önerimizi Meclis'imizin takdirine sunacağız” demesi umutların daha da yeşermesine neden olduğu apaçık ortada.
Antalya’nın Muratpaşa ve Konyaaltı’nda kanayan yarası haline gelen ‘Ecrimisil’ konusu burada kalmayacak.
(DEVAMI YARIN)
BİR SELÂMŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
KÜRTÇE: AYRI BİR DİL Mİ, PERSÇE'NİN DAĞLARDA KORUNMUŞ BİR KOLU MU?MUHARREM YELLİCE
DÜNÜN SANATI / GÜNÜN SANATINURİ SEZEN
HALÂ ZAMAN VAR...MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
COP31: ANTALYA’DA MEKAN TARTIŞMASI BİTMEDEN ZİRVE BAŞLAR MI?SÜLEYMAN EKİN
DİN YORGUNU TÜRKİYEEŞREF URAL
GELECEĞİN İKLİM POLİTİKALARI ANTALYA'DA ŞEKİLLENİYORPROF DR ORHAN ÖZÇATALBAŞ
BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ OTOPARK SORUNUAV İBRAHİM GÜLLÜ
SÜMER EZGÜ-SİPSİ-ANTALYASPORKAHRAMAN KÖKTÜRK
ANTALYA ŞEHİR MERKEZİ ORTAYA ÇIKARILMALIDIR!CEM ARÜV
ATSIZ’IN ALGILATTIKLARI VEYA ATSIZ’I ÇAĞRIŞTIRANLAR-2ALİ YILDIZ
YASAMA – YÜRÜTME – YARGI – BASIN (MEDYA)ŞENER METE
TÜRK BOZKIR MEDENİYETİNDE SANAT VE KOZMOLOJİPROF DR RAMAZAN DEMİR
BENDE SAKLI KALMASIN - 4OYA BOYSAN
ESKİ ZAMAN RESİMLERİ : BENİ ARKAMDAN KİM İTTİ?GAZANFER ERYÜKSEL
KİMLİK KAPANINDA BİR TOPLUMTARIK ÇELENK
TOKİ KURA ÇEKİMİNE GİDELİM Mİ?VEDAT GÜRHAN
BEBEK ADIMLARI SANATIBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
İNFAZ VE DENETİMLİ SERBESTLİK YASASIAHMET GEDİKAĞAOĞLU
ASAT GENEL MÜDÜRÜNE MESAJ.!!!TURGAY ALP
DİL POLİTİKALARI-1 (GÖKTÜRK KAĞANLIĞI DÖNEMİ)BEKİR DİREKCİ
CUMHURBAŞKANI, MİLLİ GÜVENLİK VE DEVLETİN GÜCÜHASAN YAKUP CANGÜVEN
10 OCAK BİR BAYRAM MI, YOKSA 'SABIR SINAVI' MI?DİLEK DEMİRKAN
HAYATI ALTMIŞ ALTIYA BAĞLAMAKGÜRSEL KAYA
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim













