- IMKB
% - Altın
6238.99
%0.69 - Dolar
47.5442
%-0.01 - Euro
54.7839
%0.32
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:35 - ANTALYA İHRACATININ LİDERİ TARIM SEKTÖRÜ
- 22:13 - KAYIP ENGELLİ ŞAHIS İÇİN ARAMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI
- 20:57 - BELGE İPTALİNE RAĞMEN DALIŞTA
- 20:37 - DERE: "BİR USTA, BİN MAKİNEDEN DEĞERLİDİR"
- 20:23 - TARLAYA YUVARLANAN OTOMOBİLİN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 20:16 - ZİNCİRLEME KAZADA 2 YARALI
- 19:53 - KONTROLDEN ÇIKAN OTOMOBİL DEREYE UÇTU, SÜRÜCÜ YARALANDI: KAZA ANI KAMERADA
- 19:40 - ARANAN 27 KİŞİ YAKALANDI, 12'Sİ TUTUKLANDI
- 19:33 - BURDURLU KİCK BOKSÇULARDAN 13 MADALYA
- 19:27 - KOYDA DEMİRLİ TUR TEKNESİ YANDI
- 19:23 - 4 YIL SONRA ÇÖZÜLEN CİNAYETTE 5 TUTUKLAMA
- 19:13 - DONDURMACI CİNAYETİNDE 10 TUTUKLAMA
- 17:33 - KOMŞULAR ARASINDA ARAÇ PARK KAVGASI KANLI BİTTİ: BABA OĞUL BIÇAKLANDI
- 17:18 - HATSU, ABONELERİNE BİN LİTRE SUYU ÜCRETSİZ VERDİ
- 17:08 - ADAYA BAKIM YAPACAK OLAN İŞ MAKİNESİ TEKNEYLE TAŞINDI
AHMET İLBARS / KONUK YAZAR


BİSİKLETE ÖVGÜ
Geçtiğimiz günlerde, Fransız sinemasının o büyüleyici geçmişine doğru nostaljik ve bir o kadar da derin bir yolculuğa çıkaran bir video kaydını izledim. "Bu video sinemaya bir saygı duruşu" dedirten türden, insanı ilk saniyeden itibaren yakalayan eşsiz bir görsel şölendi. Mireille Darc ve Pierre Richard’dan Romy Schneider ve Alain Delon’a, Simone Signoret ve Yves Montand’dan Catherine Deneuve ve Philippe Noiret’ye kadar sinema tarihinin en ikonik ikilileri, 60’ların ve 70’lerin o kendine has sıcak atmosferinde, kırsal yollarda yan yana bisiklet sürüyorlardı. Videodan dışarıya taşan o derin sadelik, telaşsız tevazu, yüzlerdeki samimi tebessümler; beni modern dünyanın yapay karmaşasından alıp unuttuğumuz o duru, saf insani değerlere doğru bir yolculuğa çıkardı.
Bu büyüleyici manzara zihnimdeki düşünce kırıntılarını birer birer tetikledi. İlk olarak edebiyatımızın ve felsefe dünyamızın en kıymetli isimlerinden biri olan Nermi Uygur’un Yaşama Felsefesi isimli deneme kitabında geçen o ufuk açıcı "Bisiklet" yazısını yeniden okudum. Hemen ardından, bir dostumun titizlikle dilimize kazandırdığı şair Pablo Neruda’nın "Bisiklete Övgü" şiirinin dizeleri düştü aklıma. Derken, zihnimdeki düşünceler birbirine eklemlenerek daha da genişledi: İskandinav ülkelerinin başbakanlarının ya da bakanlarının sabahları işlerine hiçbir koruma olmadan, sade birer vatandaş gibi bisikletle gidiş gelişleri canlandı gözümde. Hollanda sokaklarında gördüğüm; genç, yaşlı, çocuk, takım elbiseli yöneticiler ya da mavi yakalı işçiler demeden herkesin ortak bir ritimle, pedallara basışındaki o toplumsal eşitliği hatırladım.
Bisiklet, yalnızca ulaşımı sağlayan basit, mekanik bir araç ya da sadece boş zamanlarda yapılan bir spor enstrümanı değildir. Bisiklet; demokrasinin, bireysel özgürlüğün, toplumsal eşitliğin, yatay toplum idealinin ve günümüz dünyasının geleceğini kurtaracak en kritik kavramlarından biri olan sürdürülebilirliğin somutlaşmış bir halidir.
Pedal çevirmek, dikey hırsların esiri olmuş modern dünyaya karşı sessiz ama son derece kararlı, yatay bir başkaldırıdır. Modern kentlerin gökyüzünü yırtan gökdelenleri, gücü, hiyerarşiyi ve sınıfsal üstünlük iddialarını simgelerken; bisiklet, insanı toprağa, doğaya ve en önemlisi kendi özüne yakın tutar. "Yatay toplum" modelinin en adil ve en berrak tezahürüdür bisiklet yolları. Bir ülkenin başbakanı ile o ülkenin fabrikasındaki bir işçiyi aynı şeritte, aynı f iziksel çabayı harcatarak yan yana getiren, aralarındaki tüm yapay unvanları silip atan başka kaç enstrüman vardır bu hayatta? İşte tam da bu yüzden bisiklet, saf ve katıksız bir demokrasi aracıdır. Sınıfsal ayrımları, lüks tüketimin insanoğluna dayattığı sahte statü duvarlarını bir çırpıda yıkar geçer. Sizi altınızdaki motorun beygir gücü değil, kendi emeğiniz, kendi gücünüz ve iradeniz taşır. Bu yönüyle bisiklet, bir özgürlük ve eşitlik çağrısıdır.
Bugün tüm küreyi kuşatan çevresel, sosyal ve yönetişimsel riskler karşısında da insanlığın elindeki sessiz bir başkaldırıdır bisiklet. Karbon ayak izi bırakmayan, gürültü kirliliği üretmeyen, doğayla kavga etmek ya da onu tüketmek yerine onun akışına uyum sağlayan bu sadelik, sürdürülebilir bir geleceğin de teminatıdır. Nermi Uygur’un o felsefi derinlikle işaret ettiği gibi, bisiklete binmek insanı kendi varlığıyla, çevresiyle, şehirle ve zamanın kendisiyle barıştırır. Neruda’nın şiirinde yankılanan o "coşku" ise mekanikleşen, dijitalleşen ve yabancılaşan dünyaya karşı insanın kendi yaşam ritmini yeniden kendi ellerine almasının muhteşem bir ifadesidir.
Fransız sinemasının o güzel ve unutulmaz insanlarının kırsal yollarda, rüzgârı yüzlerinde özgürce hissederek sürdükleri bisikletler, aslında bugün bizlere kaybettiğimiz o iç huzuru hissettiriyor. Hayatı dikey bir tırmanış, bitmek bilmez bir güç yarışı olarak gören günümüz insanına; sadeliğin, tevazunun ve yatay bir düzlemde yan yana, sevgiyle, dostça akıp gitmenin asıl zenginlik olduğunu hatırlatıyor.
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
KENDİMLE YÜZLEŞMEKEŞREF URAL
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
GAZALİ, DECARTES VE MALEBRANCHE’TA NEDENSELLİK SORUNUMUHARREM YELLİCE
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
HAYATIMIZI KİM YÖNETİYOR?OYA BOYSAN
DOSTA DÜŞMANA KARŞI ANTALYASPORGÖZDE DOLAYMAN
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
OTLUK YANGININDA 100 DÖNÜM ZARAR GÖRDÜ
ALEVLERİN ARASINDA KALAN KEDİ 'LUNA' TEDAVİYE ALINDI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





