- IMKB
% - Altın
6454.84
%2.85 - Dolar
46.276
%-0.02 - Euro
53.7803
%0.36
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 13:28 - GAZİ BULVARI’NDA TRAFİK AKIŞINI RAHATLATMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
- 13:28 - MTSO VE AFAD’DAN SANAYİ KURULUŞLARINA AFET EĞİTİMİ
- 13:28 - BASİT ÖNLEMLERLE POLEN ALERJİSİ ŞİKAYETLERİNİ AZALTMAK MÜMKÜN
- 13:18 - OSMANİYE’DE 72 ÖĞRENCİ MEZUNİYET VE HATİM SEVİNCİNİ KONVOYLA KUTLADI
- 13:13 - TAYİN TARTIŞMASINDA EŞİNİ VE KAYINPEDERİNİ ÖLDÜREN ÖĞRETMEN TUTUKLANDI
- 13:08 - BAŞKAN UYSAL: "KURU BİLGİ İŞ YAPMIYOR"
- 13:03 - BURDUR’DA JANDARMANIN 187’NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
- 12:53 - BAKAN GÖKTAŞ: "KADIN MİLLETVEKİLİ ORANI YÜZDE 20’YE YAKLAŞTI"
- 12:18 - MEZİTLİ’NİN KADINLARI HATAY’DA DAYANIŞMA İÇİN BULUŞTU
- 12:18 - MERSİN’DE BİR KOYUN ALAMAYAN AİLE SÜRÜ SAHİBİ OLDU
- 12:08 - ANTALYA’DA ŞEHİTLER DUALARLA ANILDI
- 12:08 - EMEKLİLERE ÜCRETSİZ ÇAY VE SU İKRAMIYLA KÜTÜPHANE İMKANI
- 11:58 - ALANYA’DA APARTMAN DAİRESİNDE ÇIKAN YANGIN KORKUTTU
- 11:48 - MERSİN’DE JANDARMA TEŞKİLATI’NIN 187. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
- 11:33 - GENÇ İŞ DÜNYASI DOSTLUK, DAYANIŞMA VE BEYAZIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNDE BULUŞTU
HAKAN ERCAN / KONUK YAZAR


ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA EDEBİYATÇILAR
18 Mart 1915.
Çanakkale Zaferi.
Bir zaferin, bir kahramanlığın, bir destanın yazıldığı tarih.
Çanakkale Savaşı; 1. Dünya Savaşı’nın bir parçası.
Çanakkale Savaşı; amaçları, İstanbul’u işgal edip boğazlara hükmetmek isteyen İngiltere ve Fransa donanmalarının hiç akla ve hayale gelmeyecek bir biçimde Çanakkale Boğazı’nda, hem denizde hem de karada bozguna uğradıkları bir savaş.
Çanakkale Savaşı; yokluk ve yoksulluklar içindeki Türk halkının, cesaret ve fedakârlıkla bu vatan için tek yürek olduğu ve her iki tarafın da sayıları 180 binleri geçen ölümlerin, kayıpların, sakat kalmaların yaşandığı bir savaş.
19 Şubat 1915’te deniz saldırısıyla başlamıştı Çanakkale Savaşı. Ve 18 Mart’ta da denizde büyük bir zafer kazanılmış, İngiliz ve Fransız donanmaları ağır bir yenilgiye uğratılmıştı. Denizde başarısızlığa uğrayan İngiliz ve Fransız kuvvetleri bu sefer karadan saldırıya geçmiş, 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na asker çıkartmıştı. Mermilerin havada çarpıştığı amansız bir savaştı kara savaşı. Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün hem askeri strateji hem de liderlik becerileriyle 9 Ocak 1916 tarihinde de büyük bir zaferle son bulmuştu. Öyle ki tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir Çanakkale Savaşı.
Çanakkale Savaşı’nın edebiyat ve şiir severleri ilgilendiren bir yönü vardır ki çok az bilinir. O döneme ait edebiyatçıların Çanakkale Savaşı’na gidip cephede yaşananlara tanık olma hikâyesidir bu; Çanakkale’nin edebiyatı...
1915 yılının Haziran ortalarında, Çanakkale’de kara savaşı devam ederken, dönemin Başkomutan vekili Enver Paşa’nın önerisiyle 30 kadar şair, yazar, ressam ve bestekâra resmî bir yazı gönderilir. Yazıda, Çanakkale’de savaş alanlarını gezerek cephede yaşananları, icra ettikleri sanatın diliyle (şair şiirleriyle, yazar yazılarıyla, ressam resimleriyle, bestekâr müzikleriyle) halka ve gelecek nesillere anlatmaları istenmektedir. Ama bu bir emir değil, sadece bir rica, bir teklif, bir davet yazısıdır.
Cepheye davet edilen şair ve yazarların tespitinde ise Mehmet Emin Yurdakul ve Ahmet Ağaoğlu’nun etkisi olmuştur. Gezi sırasında herhangi bir tatsızlığın çıkmaması için mümkün olduğu kadar aralarında fikir ayrılığı bulunmayan isimler, dolayısıyla Türkçülük akımı içinde yer alan şair ve yazarlar tercih edilmiştir.
Davet edilen şair ve yazarlardan kimileri bu teklifi uygun bulur ve kabul eder. Kimileri ise hastalığını, yaşlılığını, cephedeki tehlikeleri düşünerek bu daveti geri çevirir.
Cepheye gitmeye karar veren Edebî Heyet’teki şair ve yazarlar Mehmet Emin Yurdakul, Ahmet Ağaoğlu, Yusuf Razi Bel, Ömer Seyfettin, Celâl Sahir Erozan, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Müfit Ratip, Ali Canip Yöntem, İbrahim Alaettin Gövsa, Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Hıfzı Tevfik Gönensay, Hakkı Süha Gezgin, Muhittin Birgen, Selahattin Öksüzcü; ressamlar Çallı İbrahim, Nazmi Ziya Güran ve bestekâr Ahmet Yekta Madran’dır. Ayrıca bir fotoğrafçı ve geziyi canlı olarak tespit etmesi istenen bir sinemacı da heyete dâhil edilir.
11 Temmuz 1915 pazar günü Edebî Heyet, sol kollarında çift yeşil defne dalından işaretli hâkî keten elbiseleri ve kabalaklarıyla Sirkeci Garı’nda toplandı. Trenle Uzunköprü’ye (Edirne) gittiler. Sonra kara yoluyla Keşan’a (Edirne), oradan Bolayır’a (Çanakkale) ve nihayetinde de Gelibolu’ya (Çanakkale) ulaştılar. Artık topların ve tüfeklerin içinde, savaş alanındaydı Edebî Heyet.
10 gün boyunca gruplara ayrıldılar. Arıburnu ve Seddülbahir cephelerini gezdiler. Siperlerde yürüdüler, askerlerle sohbet ettiler, onların hikâyelerini, onların hayatlarını dinlediler. Ölümle burun buruna geldiler. Yaralanan ama ayakta dimdik duran gencecik delikanlılara umutla baktılar, şehit düşenlere dua yolladılar. Düşman ordusunun yakıp yıktıklarına, acımasızlığına, alay etmelerine şahit oldular. Ve 10 gün boyunca da cephede yaşananlara inanamadılar.
İstanbul’a döndüklerinde yaşadıklarını, gördüklerini kâğıda dökme zamanıydı. Kendilerine özgü duygu ve düşüncelerini şair şiirleriyle, yazar yazılarıyla anlattı. Ama ortaya çıkan eserlerin kimisi beğenildi, çoğunluğu çok kuru ve zoraki yazıldığı izlenimi verdiği için hayal kırıklığı yarattı. Bazı yazı ve şiirlere çok yüksek telif ücretleri (dört odalı bir ev ücreti) ödendiği yolunda dedikodular da çıktı. Ve yine o dönemde cepheye davet yazısı almayan şairlerin, cepheye davet edilen şairlerden daha güçlü şiirler yazdığı da oldu.
Yaşanan bu hikâye, Çanakkale Savaşı’na tanık olan edebiyatçıların hikâyesidir; Çanakkale’nin edebiyatıdır. Ve bu edebiyatın sonucunu en iyi özetleyen ise Enis Behiç’in şu dizesiydi: “Utandım bu âciz şairliğimden!”
TEDAVİSİ OLMAYAN YARA: ŞİİRGAZANFER ERYÜKSEL
HÜSEYİN AYDIN MI, BEDRETTİN YILDIRIM MI?HASAN YAKUP CANGÜVEN
YARGININ DİLİ NEREYE DAYANMALI?PROF DR RAMAZAN DEMİR
ÇİÇEKLERLE KONUŞUYORUM; DİNLİYORLARBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
NADİA COMANECİ HEP 10 TAM PUAN ALIYOROYA ÖZGÜR
TÜRK MUHAFAZAKARLIĞI ve NURETTİN TOPÇU ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
BABA OCAĞI MESELESİEŞREF URAL
YA, YAPAY ZEKÂ SİZİ YANILTIRSA…ŞENER METE
“BENİM KAZANCIMLA ORTAKLIĞINIZ MI VAR?” / FİKRET OTYAMYUNUS YAŞAR
YAPAY ZEKA İLE ŞEKİLLENEN DÜNYAYA ADAPTASYONIŞIK YARGIN
BİR MİKROFONUN ARDINDAKİ ÖMÜR: GÜRSEL KAYASÜLEYMAN EKİN
SANATIN EKONOMİPOLİTİĞİGÖZDE SARI
ADLIHAN DERE'DE DEĞİŞİM!..VEDAT GÜRHAN
BİR RESİM FUARININ ARDINDANNURİ SEZEN
BİR DOMATESİN HİKAYESİ: ANTALYA'NIN SESSİZ ÇIĞLIĞICEM ARÜV
TAVUK KANAT FİYATLARI CEP YAKIYORAV İBRAHİM GÜLLÜ
GELECEĞE UĞURLANAN 36. TURNALAR: YOLUNUZ AÇIK OLSUNMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
ÇORUM’UN HAYMATLOSLARIAHMET İLBARS
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK EFSANESİ OPERASI STUTTGARTNİZAMETTİN ŞEN
ARAB’IN KILICI- TÜRKÜN İSLAMLAŞMA SÜRECİMUHARREM YELLİCE
YENİ BİR PARTİ?TARIK ÇELENK
HİKMET ÖĞRETMENİM DE GÖÇ EYLEDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ: DOĞAYLA UYUMLU BİR GELECEĞİN İNŞASIGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
SANAT TARİHİNE BAĞLANAN KÖPRÜ: MUSTAFA DENKTAŞ'A ARMAĞAN KİTABIYUSUF YILDIRIM
EBER GÖLÜ'NÜ KAYIKLA GEZDİLER
SAĞANAK VE DOLU HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
MEMURİYETİ BIRAKIP TIR ŞOFÖRÜ OLDU
BİLİNÇSİZ VİTAMİN VE TAKVİYE KULLANIMI HASTA EDİYOR
İSTİSMARLA SUÇLANAN TİYATRO YÖNETMENİ HAKKINDA MÜTAALA VERİLDİ
BU HASTALIK SİNSİCE GÖRME KAYBINA NEDEN OLUYOR
EMİRDAĞLARI'NIN ZİRVESİNDE YILKI ATLARINI GÖRÜNTÜLEDİLER
ISPARTA'DA RENKLİ FESTİVAL KORTEJİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





