- IMKB
% - Altın
6650.67
%0.1 - Dolar
49.2726
%-0.11 - Euro
55.2886
%-0.65
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 00:05 - HAFİF TİCARİ ARAÇ UÇURUMA YUVARLANDI; 2 KİŞİ ÖLDÜ,3 KİŞİ YARALANDI
- 23:08 - ANTALYA’DA ARAÇ 50 METRELİK UÇURUMA YUVARLANDI: 2 ÖLÜ, 4 YARALI
- 22:13 - VALİ ÜNLÜER: "VEKİLİMİZİN İLERİ DÜZEYDE BİR TETKİKE İHTİYACI VAR, ANKARA’YA NAKLEDECEĞİZ"
- 21:30 - KIZ KARDEŞİNİ BALKONDAN ATIP TABANCAYLA YAŞAMINA SON VERDİ
- 21:15 - ARIKAN'DAN EKONOMİ, GENÇLİK VE ADALET VURGUSU
- 19:33 - ADANA VALİSİ YAVUZ: "SIFIR ATIK ANLAYIŞIYLA FESTİVALİMİZİ DÜZENLEDİK"
- 19:28 - MHP’Lİ MİLLETVEKİLİ VE İL BAŞKANININ KONVOYUNDA KAZA: 1 ÖLÜ, 7 YARALI
- 17:48 - MHP’Lİ MİLLETVEKİLİ VE İL BAŞKANININ KONVOYUNDA KAZA: 1 ÖLÜ, 4 YARALI
- 16:28 - ALANYA’DA TARTIŞTIĞI KIZ KARDEŞİNİ BALKONDAN ATTI, ARDINDAN İNTİHAR ETTİ
- 16:13 - MHP’Lİ MİLLETVEKİLİ VE İL BAŞKANININ KONVOYUNDA KAZA: 1 ÖLÜ, 4 YARALI
- 16:08 - MERSİN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 15:47 - SİLAHLI KAVGADA ÖLÜ SAYISI 2'YE YÜKSELDİ
- 15:33 - ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ 6 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
- 15:13 - YORGUNLUK ŞİKÂYETİYLE HASTANEYE GİTTİ, KALBİNİN TERS YÖNLÜ ÇALIŞTIĞI TESPİT EDİLDİ
- 15:13 - ADANA TİCARET ODASI’NDA MEHMET ŞAHBAZ DÖNEMİ
GAZANFER ERYÜKSEL / KONUK YAZAR


TEDAVİSİ OLMAYAN YARA: ŞİİR
I
Suya rüzgârın, ışığın diliydi; çiçeklerle ağaçların dağlara söylediği. Sözcükler yoktu henüz, beden diliydi o, bulutların okuyup da yağmurla anlattığı. Yağmurdu hep beden dili göklerin, sevişince ışıkla gökkuşağı çizen.
Yılkı atının günlüğünde okudum bunları, Picasso at desenlerini çizmemişti daha. Rüzgârın terkisinde bulutlardı güneşin gözlerini kamaştıran. Yorulup da düze inende onca bulut, sis diyorduk onlara bahusus.
Atlar, dedi şaman, kendi seçerler yol arkadaşlarını. Irmaksa yılkı atlarıydı yağmurun, güneşin ipinde bulut olmaya gidenler.
“İmge var olmayandır, gölgesidir onlar nesnelerin” der E. Levinas, der de “Bir insan neyse onu görür” demesin mi W. Black
“Ya acı olmasaydı” der şaman, “kim kuruturdu ol gölgelikte aldığı yaşları.”
II
Şiir gecesi sonrası Berna’ya, (psikiyatride sorumlu hemşire) “Bana paranoid şizofren raporu alsan” dediğimde gözleri giderek genişleyen yeşil bir deniz bakıyordu bana. Çoğunluğa anlamsız görünen şeylerin başlı başına bir anlam silsilesi olduğunu söylemek istemiştim hâlbuki.
Şeyler, bazıları özellikle şiir söylemezler, ta kendisidir onlar şiirin. Tıpkı doğa ve kâinat gibi ve onların bir parçası olan insan elbette. Bizim şiir diye söyleyip yazdıklarımız onların yanında bir zerre, toz tane ederse marifet sayılır şüphesiz. Doğaya ve kâinata bakıp da göremeyene vah ki ne vah.
İlk şiirim 1973’de yayımlanmıştı Yansıma Dergisinin Günümüz Türk Şiir Özel Sayısında, ikincisi ile Yeni Adımlar dergisinde. (1974) Pek diyemezdim kimselere benim şiirlerim yayımlandı diye. Okumaya, öğrenmeye çalıştığım yıllardı. Bir taraftan da Türk Musikisi öğrenme çabasındaydım. Belediye Konservatuarı’nda öğrencilik yaparken musikimizin klasik eserlerini İstanbul Üniversite Korusu’nda şefimiz Süheyla Altmışdört ile meşk etmeye uğraşırdık. Her ay bir klasik takımı öğrenmek zorundaydık, çünkü İstanbul Radyosu’nda bant kaydına girerdik. (Klasik Takım, bence klasik fasıl, birinci beste, ikinci beste, ağır semai ve yürük semaiden oluşan bir terkiptir.)
Sene 1974’dü ihtimal koroda tıp öğrenimi gören bir askeri öğrenci vardı. Muzaffer… (Soyadını hatırlamıyorum.) O benden birkaç yaş büyük olmalı ki o yıl mezun olacaktır. Bir sohbetimizde ne ihtisası yapmak istersin, diye sormuş ve cevabını beklemeden de psikiyatri düşünmez misin, diye konuşmuştum. Muzaffer, ben tedavisi olmayan bir dalda ihtisas yapmam, ya dahiliye ye da genel cerrahi diye yanıtlamıştı sorumu.
Bunları niye mi hatırladım? Ah belleğin kör kuyuları ve çağrışım kuşları ah… İlk şiirimin yayımlanmasını ölçü alırsak şiirde ellinci yılımı geride bıraktım. O dönemde bu yaşa gelip de bu denli şiirle yaşayacağımız ne bilebilirdim ne de hayal edebilirdim.
Şiir öyle bir şey ki yüzlerce yıldır tanımı yapılsa da sonu gelmeyen bir söylem. Pi sayısı mübarek! Çalgı dersi verdiğim öğrencilere şunu derim hep, bu çalgıyla kesintisiz ilgilenemezseniz küser gider. Onu çiçekle, tek taş yüzükle kandıramazsınız.
Yaklaşık yirmi yıl kadar önce bir arkadaş ile sohbet ediyoruz. Ben şiire bir küstüm, senelerce yazmadım, dedi. Üzgün ve hüzünlü bir sesle, biz kimimiz ki şiire küsecek, yeter ki o bize küsmesin demiştim.
Sevgili Berna’dan paranoid şizofren raporu istemem ironik bir lâtife elbette. Demem o ki şiir tedavisi olmayan bir şey, hastalık demeye kalemim gitmedi. Sözü Erzurumlu Emrah’a verelim hele …
El çek tabib el çek yaram üstünden
Sen benim derdime deva bilmezsin
Sen nasıl tabipsin yoktur ilacın
Yaram yürektedir sarabilmezsin
Sana derim sana ey kalbi hayın
Kimseler çekmesin feleğin yayın
Yıkıp harap ettin gönül sarayın
Alıp bir taşını koyabilmezsin
Emrah'ım dinledin benim sözlerim
Muhabbetin can evimde gizlerim
Ne duruyon ağlasana gözlerim
Bir daha yârini görebilmezsin
Yazıyı Fuzuli’nin bir beytini anarak bitirelim. “Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabib / Kılma derman kim helakim zehri dermanındadır” diyecektim ki Fuzuli’in ölüm tarihinin 1556 olduğunu hatırladım, Erzurumlu Emrah’ın ise 1775-1854 yılları arasında yaşadığını. Metinlerarası ilişki kavramı telaffuz edilmemişti daha. Ancak şiir ve şuara ilişkisi dünya oldu olalı kesintisiz akan bir ırmak işte.
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-9NİZAMETTİN ŞEN
TÜKETİCİYE VALE KISKACIAV İBRAHİM GÜLLÜ
ŞAİRİN ÖLÜMÜ VE SONRASI-5GAZANFER ERYÜKSEL
STREEK VE ENSAR BUĞRA PERFORMANSIKAHRAMAN KÖKTÜRK
ÖMÜR DEDİĞİN İPTEKİ CAMBAZBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
GAZETECİLER SUSARSA, TOPLUM KARANLIKTA KALIR!..ERDOĞAN KAHYA
KENTLİLİK BİLİNCİ VE ORTAK GELECEĞİMİZIŞIK YARGIN
ANTALYA’DA KİTAP FUARLARI YAZAR VE YAYINCILAR ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
ÜNİVERSİTELİ GENÇLERİN TEMEL HAKLARIDİLEK DEMİRKAN
YENİ PARTİ GENİŞLEYEBİLECEK Mİ?TARIK ÇELENK
BÜYÜYEN RAKAMLAR, KÜÇÜLEN EKMEKLERAHMET DİKİCİ
YAKILACAK KİTAP VE İSKİLİPAHMET İLBARS
SEVGİ YAŞAM DEMEKTİRMELTEM YUVARLAK
BAŞARIYA KOŞANLAR: NURAY YILMAZ KAYANALYA ŞAHİN
BETONDAN MEDENİYET OLMAZ: EKOLOJİK MEDENİYETİ KURMAKCEM ARÜV
ELMALI’DAN TUVA’YA, HARAPPA’DAN İDİL’EMUHARREM YELLİCE
ERKEN UYANDIMMERAL KILINÇ
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ARTIK YETERŞAFAK ÇELİK
DEĞER YARGISI VE DEĞER BİLİNCİHASAN EKİN KURUCUK
BETERİN BETERİNE ALIŞMAKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİZLER KÜÇÜLDÜKÇE, EKRAN BÜYÜYOROYA ÖZGÜR
DİJİTAL PİYASA YASASI MI, DİJİTAL KAPİTÜLASYON MU?TUGAY TOYDEMİR
BİZİM MESLEĞİN ADI NE?VEDAT GÜRHAN
GASTRO AFYON'DA ANADOLU SOFRASITALİP BAYRAM
NEVADA COFFEE ANTALYA’DAKİ İLK MAĞAZASINI AÇTI
ÇIRALI'DA KUM ZAMBAĞI SAYISI ARTTI
HATİCE ÖZ: "10 GÜN SONRA HEP BİRLİKTE TARİH YAZACAĞIZ"
HATİCE ÖZ: "BİZ GELECEĞİ VAAT EDİYORUZ"
BERKAY BAHAR'DAN ATSO İÇİN '365 GÜN' MESAJI
ÇOCUKLARDAN ASTRONOTLARA SORU YAĞMURU
REKTÖR ÖZKAN KADIN LİDERLER FORUMU'NA KATILDI
BERKAY BAHAR GAZİPAŞA’DA ESNAF VE ÜYELERLE BULUŞTU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim







