Antalya falezleriyle ön plana çıkan bir şehir. Ve falezlerdeki ciddi yapılaşmanın uzantısında tüm gözlerin bu noktaya çevrildiği bir şehir…
Yüzyıllar boyunca oluşan falezler Antalya’ya ayrı bir güzellik katıyor. Ancak yüzyıllar boyunca oluşan doğal görüntünün üzerindeki beton bloklar faciaya davetiye çıkarıyor…
Uzmanlar bu konuda ‘’ısrarla’’ bu alana dikkat çekse de; inanılmaz bir şekilde sessizlik var!
Muratpaşa ilçesinde boylu boyunca uzanan falezler zaten atıkların ve çöp yığınlarının kıskacı altındayken, haşerelerin en uygun ve hızlı biçimde yuvalandığı alan olarak gündemdeyken, tehlikeli ve çok katlı yapılaşmanın uzantısında ciddi bir risk olarak karşımızda duruyor….
Önce Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından geçtiğimiz günlerde de Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremler sonrasında tüm şehirlerimizde binaların sağlamlığı ile ilgili tartışmalar sürerken, Antalya’daki özellikle falezler üzerindeki yapılar ciddi anlamda büyük risk altında bulunuyor.
Her ne kadar falezlerdeki tehlikeli yapılaşma ile ilgili ‘’uyarılar’’ ve dikkat çekici açıklamalar doruk noktaya ulaşsa da bu konuda yetkililerin sessizliği gerçekten düşündürücü…
Çarpık yapılaşmanın ‘’derin’’ izlerinin en belirgin biçimde gözlemlendiği Muratpaşa’da bu ciddi risk ile ilgili olarak Muratpaşa Belediyesi ne yapıyor?
Çarpık yapılaşmanın devam ettiği ve ekonomik ömrünü tamamlamış binlerce eski binanın en fazla bulunduğu ilçelerin başında gelen Muratpaşa Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve mevcut binaların sağlamlaştırılması ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıyor.
Olası bir deprem anında toplanma alanları yeterli mi?
Bu soruları başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçelerimizin ilgili belediyelerine ve birimlerine de sormak gerekiyor?
Söz falezlerden açılmışken; falezlerin kaderine terk edilmesi görenleri hayrete düşürüyor…
Falezlerdeki çöp atıkları görenleri hayrete düşürürken, bu duyarsızlığa bir son verilmesi isteniyor.
Adeta her köşe bucağın çöplük haline geldiği falezlerdeki görüntü kirliliğinin önlenmesi için ek tedbirler alınması istenirken, falezlere yakın noktalara çöp biriktirme üniteleri neden konulmuyor?
Evet… Antalya’nın sembolü olan falezlerdeki tehlikeli yapılaşma başta olmak üzere görüntü kirliliği, kaderine terk edilmişlik ve çöp yığınları gerçekten düşündürücü.
Bu yazı toplam 479 defa okunmuştur.