- IMKB
% - Altın
6238.99
%0.69 - Dolar
47.5442
%-0.01 - Euro
54.7839
%0.32
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:35 - ANTALYA İHRACATININ LİDERİ TARIM SEKTÖRÜ
- 22:13 - KAYIP ENGELLİ ŞAHIS İÇİN ARAMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI
- 20:57 - BELGE İPTALİNE RAĞMEN DALIŞTA
- 20:37 - DERE: "BİR USTA, BİN MAKİNEDEN DEĞERLİDİR"
- 20:23 - TARLAYA YUVARLANAN OTOMOBİLİN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 20:16 - ZİNCİRLEME KAZADA 2 YARALI
- 19:53 - KONTROLDEN ÇIKAN OTOMOBİL DEREYE UÇTU, SÜRÜCÜ YARALANDI: KAZA ANI KAMERADA
- 19:40 - ARANAN 27 KİŞİ YAKALANDI, 12'Sİ TUTUKLANDI
- 19:33 - BURDURLU KİCK BOKSÇULARDAN 13 MADALYA
- 19:27 - KOYDA DEMİRLİ TUR TEKNESİ YANDI
- 19:23 - 4 YIL SONRA ÇÖZÜLEN CİNAYETTE 5 TUTUKLAMA
- 19:13 - DONDURMACI CİNAYETİNDE 10 TUTUKLAMA
- 17:33 - KOMŞULAR ARASINDA ARAÇ PARK KAVGASI KANLI BİTTİ: BABA OĞUL BIÇAKLANDI
- 17:18 - HATSU, ABONELERİNE BİN LİTRE SUYU ÜCRETSİZ VERDİ
- 17:08 - ADAYA BAKIM YAPACAK OLAN İŞ MAKİNESİ TEKNEYLE TAŞINDI
AHMET İLBARS / KONUK YAZAR


HASTA BİNA SENDROMU
Son yıllarda modern hayatın getirdiği konforun bedelini, hiç hesapta olmayan yerlerde ödemeye başladık. Günümüzün büyük bir kısmını —belki de %90’ını— dört duvar arasında; ofislerde, plazalarda veya yüksek tavanlı modern konutlarda geçiriyoruz. Ancak bazen bu binalar, bizi dış dünyadan korurken farkında olmadan enerjimizi sömüren, sağlığımızı gizlice tehdit eden birer yapıya dönüşebiliyor. İşte tıp literatürünün "Hasta Bina Sendromu" olarak tanımladığı bu durum, aslında sadece teknik bir terim değil; modern yaşam kalitemizin tam kalbinde duran sessiz bir mesele.
Nedir Bu "Hasta" Binaların Derdi?
Hasta Bina Sendromu, bir yapının içinde bulunan kişilerin, bina içinde geçirdikleri süreyle doğrudan ilişkili olan ancak spesifik bir hastalıkla tanımlanamayan sağlık şikayetlerini ifade eder. İlginç olan şudur ki; kişi binadan çıktığında bu şikayetler bıçak gibi kesilir.
Bu durum ilk kez 1970’li yıllardaki enerji krizi sonrası dikkat çekmeye başladı. Enerji tasarrufu sağlamak adına binalar adeta "hava sızdırmaz" hale getirildi. Dışarıdaki havayı içeri almamak için pencereler sabitlendi, yalıtımlar artırıldı ve havalandırma tamamen mekanik sistemlere devredildi. Ancak bu durum, iç mekan havasının bayatlamasına ve kirleticilerin içeride hapsolmasına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü, 1984 yılında hazırladığı bir raporda, yeni ve yenilenmiş binaların %30’unun iç hava kalitesinin sorunlu olabileceğine dikkat çekmişti.
İSG ile Olan Kritik Bağ: Sadece Bir Konfor Meselesi mi?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) denilince akla genellikle bareti, iş ayakkabısı veya ağır makineler gelir. Oysa İSG’nin temelinde "insan odaklılık" ve "önleyici yaklaşım" yatar. Hasta Bina Sendromu, İSG’nin en temel çalışma alanlarından biridir; çünkü iş yerindeki fiziksel koşulların çalışanın sağlığı üzerindeki etkisini doğrudan inceler.
Binalardaki yetersiz havalandırma, halılardan ve mobilyalardan yayılan uçucu organik bileşikler (VOC), nem, küf, aşırı gürültü veya yanlış aydınlatma bir araya geldiğinde; iş kazalarına zemin hazırlayan bir yorgunluk ve dikkat dağınıklığı tablosu ortaya çıkar. Bir çalışanın ofiste sürekli baş ağrısı çekmesi veya gözlerinin yanması, sadece bireysel bir şikâyet değil, o iş yerindeki risk yönetiminin bir parçasıdır. Sağlıklı bir bina, riskin kaynağında yok edildiği en güvenli iş ekipmanıdır.
Yaşam Kalitemizi Nasıl Etkiliyor?
Hasta bina sendromu yaşayan bir birey için gün, bitmek bilmeyen bir yorgunlukla geçer. Ofise girdikten bir süre sonra başlayan boğaz kuruluğu, cilt kaşıntısı, konsantrasyon kaybı ve hatta bazen bulantı; hayat kalitesini ciddi şekilde aşağı çeker. İş çıkışında eve döndüğünüzde kendinizi bitkin hissetmenizin sebebi yoğun iş temposu değil, soluduğunuz havanın niteliği olabilir.
Bu durumun psikolojik boyutu da göz ardı edilemez. Sürekli halsiz hissetmek, kişinin sosyal ilişkilerinden hobilerine kadar her alandaki motivasyonunu kırar. Kısacası, duvarlar üzerimize sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da çökmeye başlar.
Peki, Bu Binaları İyileştirmek Mümkün mü?
Evet, binalarımız "iyileşebilir." Ancak bu, sadece duvarları boyamakla değil, bir sistem düşüncesiyle hareket etmekle mümkün.
Taze Hava Şart: En temel çözüm havalandırma sistemlerinin periyodik bakımı ve taze hava girişinin maksimize edilmesidir. Mümkünse pencerelerin açılabilmesi, mekanik sistemlerin filtrelerinin düzenli değişimi ilk adımdır.
Malzeme Seçimi: Tadilat süreçlerinde düşük emisyonlu boyalar, doğal içerikli zemin kaplamaları ve mobilyalar tercih edilerek iç mekan hava kimyası temizlenebilir.
Yeşilin Gücü: Bazı iç mekan bitkileri doğal birer hava temizleyici gibi çalışır. Bitkilerin varlığı hem havayı tazeler hem de görselliğiyle stresi azaltır.
Işık ve Gürültü Kontrolü: Gün ışığından maksimum faydalanmak ve gürültü kirliliğini akustik çözümlerle engellemek, binanın "iyileşme" sürecine büyük katkı sağlar.
Binalar bizim için sadece birer barınak değil; aynı zamanda üretim ve dinlenme alanlarımızdır. Sağlıklı bir yaşam, sadece yediğimize içtiğimize dikkat etmekle değil, içinde bulunduğumuz atmosferi sorgulamakla başlar. Unutmamalıyız ki; binalarımızı biz inşa ederiz ama sonrasında binalarımız bizi inşa etmeye (veya yıpratmaya) başlar. İçinde nefes aldığımız alanların, bize gerçekten "can" vermesi dileğiyle...
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
KENDİMLE YÜZLEŞMEKEŞREF URAL
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
GAZALİ, DECARTES VE MALEBRANCHE’TA NEDENSELLİK SORUNUMUHARREM YELLİCE
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
HAYATIMIZI KİM YÖNETİYOR?OYA BOYSAN
DOSTA DÜŞMANA KARŞI ANTALYASPORGÖZDE DOLAYMAN
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
OTLUK YANGININDA 100 DÖNÜM ZARAR GÖRDÜ
ALEVLERİN ARASINDA KALAN KEDİ 'LUNA' TEDAVİYE ALINDI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





