- IMKB
% - Altın
6490.01
%-0.03 - Dolar
47.5871
%0.02 - Euro
54.9357
%-0.14
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 20:47 - ÜVEY BABA İLE DEDE TUTUKLANDI
- 20:26 - 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 19:38 - ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 18:48 - ALANYA’DA MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞI MÜCADELENİN STARTI VERİLDİ
- 18:38 - MERSİN ERDEMLİ ‘DE 3,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
- 18:03 - PASAJDA ÖLÜ BULUNAN EYÜP CAN DAVASI SÜRÜYOR
- 17:47 - YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
- 17:21 - EŞYALARI GÖTÜREN EŞE TAZMİNAT CEZASI
- 17:09 - SICAK VE NEM BUNALTTI
- 16:58 - MANAVGAT BELEDİYESİ’NDEN YAYLALARA KÜTÜPHANE DESTEĞİ
- 16:47 - DANIŞTAY'DAN KIRCAMİ KARARI
- 16:38 - MERSİN’DE PATLAYAN DOMATES KONSERVESİ 9 AYLIK BEBEĞİ YAKTI
- 16:38 - TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU’NDAN BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN’E ‘YILIN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI’ ÖDÜLÜ
- 16:33 - KAHRAMANMARAŞ’TA YANGIN VE KURTARMA TATBİKATI
- 16:22 - KIYILARDA MİKROPLASTİK ALARMI
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


KÜRESEL ISINMA, SUSUZLUK VE TÜRKİYE
Adettendir, dünyanın asıl büyük meseleleri dünya halklarının bilgisinden ve gündeminden bilhassa uzak tutulur. Büyük felaketlerin yaklaştığını sadece devletleri yöneten üst düzey yöneticiler bilirler ve onlar da bildiklerini toplumlara zinhar söylemezler. Örneğin 1. Dünya Savaşı milyonlarca insanın yaşamını etkileyecek bir büyük felaketti, bu savaşın çıkacağını büyük devletlerin yönetici elitleri birkaç yıl öncesinden biliyorlardı, ama bu bilgiyi hem kendi uluslarından hem de bütün dünya halklarından özenle sakladılar.
Şimdilerde 21. yüzyılın ilk çeyreğini geride bıraktık ve gezegen ölçeğinde bir büyük felaketle karşı karşıyayız: küresel ısınma! Ve küresel ısınmaya bağlı ve onun doğal bir sonucu olarak aşırı ısınma, buzullarda erimeler, kuraklık ve anormal iklim değişiklikleri. Ancak, yine dikkatimizi çekiyor, her büyük felaket gibi bu gerçeklik de özenle dünya halklarından saklanmaya ve gündemden uzak tutulmaya çalışılıyor. Hiçbir devlet başkanı yahut yöneticisi, bu felakete dikkat çekemiyor ve bu meseleyi doğrudan topluma aktarmaya gerek duymuyor.
Bütün bilimsel çalışmalar, küresel ısınma felaketinin müsebbibi olarak sanayi devrimi ve sonrasına işaret ediyor. Petrol ve kömür gibi ağır madenlerin işlenerek kullanılmaya başlanılması ve kimyasal üretiminin artması, yıllar içerisinde atmosferdeki karbondioksit oranının yükselmesine sebep oluyor ve bu da, kaçınılmaz olarak güneş ışınlarının yeryüzüne düştükten sonra tekrar atmosfere dönüşünü yavaşlatıyor. Ve böylece yeryüzü fazla ısınmaya başlıyor. İşin özeti kısaca bu. Ve küresel ısınmaya sebep olan birincil faktör “insan”, daha doğrusu “sermaye yatırımları” olduğu için de, sermaye sahipleri insanlık için bu bir numaralı meselenin yeterince konuşulmasını istemiyorlar, mevzu budur.
Peki ülkemizde durum nasıl? Çok açık gözlemleyebiliyoruz ki, ülkemizde son elli yılda binlerce çeşme, dere, göl vs kuruyup gitti. Buna bağlı olarak da yeraltı suları her geçen yıl daha aşağılara çekiliyor ve hızla azalıyor. Şunu hiç tereddüt etmeden ifade edebiliriz ki, Türkiye, su zengini bir ülke asla değildir! Tatlı su imkanı az olan bir ülkedir ve dahası, tatlı su kaynakları hızla tükenmekte, kirlenmekte ve kurumaktadır. Peki Türkiye kamuoyu bu vahim tablodan haberdar mı? Hayır. Çünkü Türkiye gündelik siyasetin, siyasi dedikoduların, particiliğin ve parti liderlerinin zırvalarının öylesine esiri olmuş durumda ki, kendi gündeminin asla farkında değil. Varsa yoksa “bizim parti, sizin parti, bizim başkan şunu dedi, onların başkanı bunu yapmadı…” Bir sürü içi boş zırva laf kalabalığı ile toplum meşgul ediliyor.
Şimdi bir kısa parantez açmama lütfen izin veriniz; geçen aylarda bazı sosyal medya platformlarında da dile getirmiştim, burada bıraz daha açık ifade etmeye çalışalım, tezim şudur; eğer Dicle ve Fırat nehirleri bir gece ansızın kurusun, Kürt meselesi bir anda dünya gündeminden düşer”. Bu tezimin arkasındayım. Evet, Ortadoğu’da bir Kürt gerçeği vardır, evet, yaşadıkları coğrafyalarda kendi çıkarları için mücadele ediyorlardır, kabul. Ancak burada yaşanan sosyo-politik süreçler, Kürtleri de, Türkleri de, Arapları da aşan bir emperyal büyük projedir. Çünkü dünya sistemine yön veren finans-kapital elitleri, bu yüzyılın gıda ve su yüzyılı olacağını elbette biliyorlar. Ve bizim topraklarımızdan, Anadolu’nun doğusundaki dağlardan doğan bu iki büyük nehir, bu coğrafyanın tek yaşam kaynağı. Ve dolayısıyla, bu iki yaşam kaynağının kontrolü bölge halklarında değil, dünya sisteminin, yani finans-kapital çetesinin elinde olmak zorunda! Bu bölgede dünya finans-kapital zümresinin temsilcisi kim? İsrail. Demek ki Dicle ve Fırat’ın kontrolü de İsrail’e devredilmeli! İsrail’in Kürtlere bu kadar yaklaşmasının ve adeta Kürtlerin hamisi gibi davranmasının sebebi asla Kürtlere olan sevgilerinden değildir, Dicle ve Fırat havzalarına olan “sevgilerindendir”.
Özetle, dünyamız ve ülkemiz çok ciddi ve belki de artık geri dönülemez bir felaketin kapısından girmiş görünüyor; susuzluk, kuraklık ve aşırı ısınma. Eğer devletler ve toplumlar bu konuda yeterli bir duyarlılık örgütleyebilirlerse, belki bir nebze bu felaketin etkileri azaltılabilir veya ötelenebilir. Amma ve lakin, bu değerli zamanlar politikacıların zırva demeçlerinin arkasında koşarak harcanacak olursa, çok değil 25-30 yıl içinde milyonlarca insan küresel ısınma nedeniyle yaşamını yitirecek ve yüz milyonlarca insan da kuzey yarımküreye göç edecek.
Derdim kimseyi endişelendirmek ve tadını kaçırmak değil. Ama tablo sandığınızdan çok daha vahimdir ve bu ülkenin bir aydını olarak bunu dile getirmek benim görevimdir, hepsi bu kadar.
GAZÂLÎ’DEN AYDINLATMAYA: NEDENSELLİKMUHARREM YELLİCE
TARİH BİLGİSİ VE TÜRKİYE SOLUEŞREF URAL
YENİ ARAYIŞLAR ve SORUMLULUKLARALİ İHSAN DİLMEN
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






