- IMKB
% - Altın
6495.18
%2.16 - Dolar
44.3489
%0 - Euro
51.3612
%-0.34
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 00:03 - SELE KAPILAN ARAÇTAKİ 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, ÇEVRE İLLERDEN DESTEK EKİPLERİ SEVK EDİLDİ
- 23:55 - EDEBİYAT ÖĞRETMENİNİN SERGİ HEYECANI
- 23:33 - SAĞANAK SONRASI SAVRUN ÇAYI TAŞTI, KADİRLİ’DE HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ
- 22:43 - VALİ YAVUZ, KOZAN’DA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ
- 21:02 - ANTALYA BASIN ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
- 20:48 - SON HAFTALARIN GOLCÜSÜ İBRAHİM KAYA
- 20:39 - ANTALYA’DA MUHTARLARA AKADEMİK EĞİTİM İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
- 20:19 - MUMCU: "TÜRKİYE, ETKİN TARAFSIZLIK POLİTİKASIYLA SAYGINLIK KAZANDI"
- 20:08 - ALANYA’DA TADİLATTAKİ OTELDE ÇIKAN YANGIN KORKUTTU
- 20:07 - ZİMMET İDDİASIYLA BÖCEK HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI
- 19:53 - AKRA GRAN FONDO ANTALYA İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
- 19:08 - KOZAN’DA 52 KAREDE "GÜVEN VE FEDAKÂRLIK" SERGİSİ
- 18:24 - ALKAN, SEÇİM STARTINI BABA OCAĞINDA VERDİ
- 18:14 - 5'İNCİ KEZ ALKOLLÜ YAKALANDI
- 18:07 - NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
TARIK ÇELENK / KONUK YAZAR


MAHALLELİ NİÇİN MUHALEFETE OY VERSİN?
CHP’ye ilişkin son yazım bazı partili dostlardan tepki aldı. Bir kısmı ise tasvip edercesine bir suskunluk içindeydi. Yazının ana fikri, RP’nin 1994 seçimlerinde seküler seçmenin verdiği krediyi iyi kullanmış olmasıydı. CHP’nin neden benzer bir krediyi 2024 aday seçiminde kullanamadığı tezine dayanıyordu. Belki de yazının tamamı okunmadan verilen bu orantısız tepkiler, ülkenin girdiği çok taraflı kimlik kapanı tezini de doğrulamaktaydı.

Geçenlerde sosyal medyada TBMM’deki parlamenterlerin mesleklerine dair bir araştırma yayınlandı. Milletvekillerimizin çoğunluğunu iş insanları, ardından hukukçular oluşturuyor. Siyasete, mecliste sağ ya da merkez sol eğilimli bir parti vesilesiyle parlamenter olarak var olmanın önemli şartlarından birinin güçlü bir ekonomik arka plana sahip olmak olduğu, 90’lı yıllardan bu yana bilinen bir gerçek.
Bu durumun legal zeminde bağış şeklinde yürüdüğü söylenmekle birlikte, illegal düzlemde de ilgili adreslere elden yüksek miktarlarda ödemeler yapıldığına dair 90’lı yıllardan bu yana çok sayıda menkıbe anlatılagelmiştir. Gerekçe, partilerin seçim kampanyalarını finanse edebilme zorunluluğu olsa da, işin içine hatırlı kişilerin duygusal ve kişisel ilişkilerinin de karıştığı sıkça rivayet edilmektedir.
İşin trajik tarafı ise sadece iddianamelere giren ya da giremeyen bu süreçlerin, partilerin yerel adaylarının belirlenmesinde de etkili olduğu iddialarıdır. Bu durum, yerel siyasette seçilenlerin liyakati ve güvenilirliği açısından çok daha ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Siyasette partilerin finansmanı için legal bağışlar belirli ölçüde makul karşılanabilir. Bu çerçevede meclise girebilecek iş insanlarının oranı da belli bir denge içinde kabul edilebilir. Ancak süreç illegal bir borsaya dönüşüp, teklifler havada uçuşmaya ve menkıbeler kahvehane sohbetlerine inmeye başladığında işin mahiyeti değişmektedir.
Bir başka sorun ise iyi bir siyasetçi olmanın tanımında ortaya çıkmaktadır. Ülkede iyi bir siyasetçi olabilmenin yeter şartı, ilçe teşkilatlarından başlayarak il ve genel merkeze uzanan yolculukta var olabilmekten geçmektedir. Ancak bu süreç, kişiyi çoğu zaman ana mesleğinden, ideallerinden ve kariyerinden uzaklaştırmaktadır. İktidar ya da muhalefette olunmasına bakılmaksızın, bu mücadele sonucunda elde edilen makamlar, siyasetçiyi devlet ya da halkla ilgili kritik konularda çoğu zaman danışmanlarının önerilerine göre seçicilik yapmaya ve karar almaya zorlamaktadır.
Bu ve benzeri durumlar, sonuçlarıyla birlikte düşünüldüğünde, bu kurgu ile işleyen bir siyaset düzeninde gerçek anlamda devlet adamı ya da halkın çıkarları doğrultusunda, gerekirse parti aleyhine uzun vadeli kararlar alabilecek insan bulmayı neredeyse imkânsız hale getirmektedir. Halk da bu noktada şu soruyu sormaktadır: Yöntem, tarz, kamu kaynaklarının kullanımı ve liyakat anlayışı değişmeyecekse; sistem sadece bir devre-mülk düzeni gibi işleyecekse; ortaya çıkacak sonuç yalnızca bağlı çıkar gruplarının yer değiştirmesi ve belki de mazlum mahpusların geçici bir rahatlaması olacaksa, hatta durum bugünden daha kötüye gidecekse, ben neden muhalefete oy vereyim? Bu meseleyle bağlantılı bir diğer konu ise ülkede siyasetin omurgasını oluşturan kutuplaşmanın yalnızca ideolojik ya da kimliksel değil, aynı zamanda sınıfsal bir nitelik taşıyıp taşımadığıdır.
Geçenlerde şehir dışında bir orman köyünde, eve tehlike oluşturan iki çürümüş ağacı budatıyordum. Köyde hem camide hem de aile ilişkileri üzerinden oldukça samimi dostluklar kurmuştum. Ağaç budama işi oldukça gürültülüydü ve yaklaşık beş saat sürdü. Bu sırada, daha önce hiç temas etmediğimiz, taş duvar yapımı sırasında sürekli gürültü çıkaran ve köyle de pek ilişki kurmayan, muhtemelen beyaz yakalı bir elit olan komşum geldi. Konuşmaya da sert, neredeyse azarlar gibi bir giriş yaptı ve haklı olarak bizi protesto etti. Ben durumu nezaketle dengelemeye çalışırken, köyden komşularım ona oldukça sert tepki gösterdiler. Söyledikleri şuydu: “Biz bunların kahrını çektik, bir merhaba bile demediler, kibirliler.”
Bu olayı zihnimdeki kutuplaşma, kimlik, sivil din ve çözülemeyen seçmen profili çerçevesine oturttuğumda, meselenin hâlâ birinci ve ikinci sınıf vatandaşlık hissi, yani değerli hissettirilmeme ve derin bir sınıf gerilimi meselesi olduğunu fark ettim.
Tüm bu örneklerden hareketle tekrar şu sonuca varabiliriz: Metodoloji değişmeden, insana değerli olduğu hissi verilmeden ve güven duygusu inşa edilmeden, mahalleli ana blok neden muhalefetin lokomotiflerine oy versin?
Medyascope'tan alıntılanmıştır.
MAHALLELİ NİÇİN MUHALEFETE OY VERSİN?TARIK ÇELENK
ANTALYASPOR İÇİN ALTYAPI ÖNEMLİ Mİ?KAHRAMAN KÖKTÜRK
SENDEN BAŞKA SEN VAR MI?..VEDAT GÜRHAN
ANKARAŞENER METE
ORTAĞI OLDUĞUN ANFAŞ’A SAHİP ÇIKMADAN, EXPO ÜZERİNDEN VİZYON SATAMAZSINISÜLEYMAN EKİN
MAHİR, DENİZ, KAYPAKKAYA ÇİZGİSİ VE CUMHURİYET’LE HESAPLAŞMAMUHARREM YELLİCE
GÜÇLÜ KADIN MI, YORULMUŞ KADIN MI?DERYA DEMİR
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARI: ÜSKÜDAR'A GİDERKEN ALDI DA BİR YAĞMURGAZANFER ERYÜKSEL
BELİRSİZLİĞİN GÖLGESİNDE YAŞAMAK…MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR İLE “YUNUS EMRE VE MEZARI” ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
ZİNCİRLERİ KIRMAK: AYN RAND'DAN MELEK YATIRIMCILARIN DÜNYASINAIŞIK YARGIN
GÖRME SANATINURİ SEZEN
VAPORETTODAN SIZAN ARKAİK SESLER: BİR BİENAL BOZGUNUGÖZDE SARI
ÇÖL VİZYONU VE AKDENİZ GERÇEĞİCEM ARÜV
KART KULLANIMIAV İBRAHİM GÜLLÜ
5 YILDIZ TURİST DEĞİL, DENEYİM ARİSTOKRATI GELİYOR!NİZAMETTİN ŞEN
SIRADANLIĞIN ERDEMİAHMET İLBARS
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BAYRAMLARŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
YOL KABUL ETMEKTEN GEÇİYORBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
CHP’NİN ZOR SINAVIALİ İHSAN DİLMEN
ANTALYA'NIN 'ZİRVE' BEREKETİ: COP31 YOLUNDA HUMMALI HAZIRLIKDİLEK DEMİRKAN
HUZUREVİNDE BAYRAM...OYA BOYSAN
SAVAŞ VE GETİRDİĞİ: TRUMP STAGFLASYONUPROF DR MUSTAFA YILDIRAN
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUAV CÜNEYT KARASU
NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
HEM TEDAVİ GÖRÜYORLAR, HEM PARA KAZANIYORLAR
TÜRK TARIMI İÇİN STRATEJİK KAZANIM FIRSATLARI
8'İNCİ ETNOSPOR FORUMU ANTALYA'DA
3 ÇOCUK ANNESİ GAMZE, BABA MESLEĞİ FIRINCILIĞI SÜRDÜRÜYOR
BATI AKDENİZ İHRACATI İLK ÇEYREKTE YÜZDE 4,49 ARTTI
ATB MART AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
YEŞİLAY'DAN UYARI: "SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIK OLUŞTURUYOR"
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





