Bugün 11 Nisan 2026 Cumartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    6854.07
    %0.39
  • Dolar
    44.3489
    %0
  • Euro
    51.3612
    %-0.34
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÖYKÜ SANATEVİ'NDE MANDALA ATÖLYESİ: 'İÇSEL DENGEYE YOLCULUK'
11 Nisan 2026 Cumartesi 18:08

ÖYKÜ SANATEVİ'NDE MANDALA ATÖLYESİ: 'İÇSEL DENGEYE YOLCULUK'

Eğitim ve Aile Danışmanı Rukiye Orhan, Öykü Sanatevi’nde gerçekleştirdiği mandala atölyesinde katılımcılarla bir araya gelerek hem uygulamalı çalışma yaptı hem de mandalanın birey üzerindeki etkilerine dair önemli bilgiler paylaştı.

Modern yaşamın getirdiği yoğun sorumluluklar, gelecek kaygısı ve toplumsal baskıların bireyde stres oluşturduğunu belirten Rukiye Orhan, bu durumun hem zihinsel hem de fiziksel yorgunluğu artırdığını ifade etti. Sürekli dış dünyaya odaklanmanın, bireyin kendi iç dünyasını ihmal etmesine yol açtığını vurgulayan Orhan, mandalanın bu noktada önemli bir araç olduğuna dikkat çekti.

Mandalanın Sanskritçe kökenli bir kelime olduğunu belirten Orhan, “kutsal daire”, “merkez” ve “dönen tekerlek” anlamlarına geldiğini söyledi. Mandalanın; sanat, meditasyon, psikoloji ve farkındalık alanlarında kullanılan güçlü bir sembolik çalışma olduğunu dile getirdi.

Mandalanın tarihsel kökeninin Hindistan ve Tibet’e dayandığını ifade eden Orhan, 20. yüzyılda Batı dünyasında tanınmasında Carl Jung’un büyük rol oynadığını hatırlattı. Jung’un mandalayı bilinçaltına yapılan bir yolculuk ve ruhsal denge aracı olarak tanımladığını belirten Orhan, bu yaklaşımın günümüzde de önemini koruduğunu söyledi.

Atölye çalışmaları hakkında da bilgi veren Orhan, “Mandalanı Çiz – Öykünü Yaz” konseptiyle katılımcıların hazır şablonlar yerine kendi mandalalarını oluşturduklarını ifade etti. Bu süreçte bireylerin çizgiler, renkler ve yazı aracılığıyla bilinç ve bilinçaltını bir araya getirdiğini belirten Orhan, her mandalanın kişinin iç dünyasına dair önemli ipuçları sunduğunu kaydetti.

Mandala çalışmasının herhangi bir sanat eğitimi gerektirmediğini vurgulayan Orhan, kalem tutabilen herkesin bu sürece katılabileceğini söyledi. Amaçlarının estetik bir eser ortaya koymak değil, bireyin kendi iç dünyasına yönelmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

Mandalanın faydalarına da değinen Orhan, bu çalışmanın stresi azalttığını, odaklanmayı artırdığını, duyguların ifade edilmesini kolaylaştırdığını ve meditatif bir etki yaratarak içsel dengeyi desteklediğini ifade etti.

Atölye sonunda katılımcılar, mandala çalışmasının kendileri için sakinleştirici ve farkındalık artırıcı bir deneyim olduğunu dile getirirken, Orhan ise mandalayı “insanın kendine doğru yaptığı sessiz bir yolculuk” olarak tanımladı.

Orhan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bazen en derin cevaplar bir dairenin içinde saklıdır. Mandala çizerken aslında yaptığımız şey, kendimizi yeniden çizmektir.”

whatsapp-image-2026-04-11-at-15-16-40.jpeg

Kaynak: HABER: GÜRSEL KAYA
Bu haber toplam 183 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim