- IMKB
% - Altın
4841.425
%0.37 - Dolar
41.2747
%0.03 - Euro
48.4529
%-0.28
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 15:48 - ANDIRIN’DA ORMAN YANGINI BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ
- 15:43 - TARSUS’TA YOL ÇALIŞMALARIYLA ULAŞIM GÜVENLİĞİ ARTIYOR
- 15:28 - TARSUS’TA A MİLLİ TAKIM MAÇI COŞKUYLA İZLEDİ
- 15:23 - BOYA VE MOBİLYA ATÖLYELERİNE YAKIN NOKTADA ÇIKAN YANGIN KORKUTTU
- 15:13 - OSMANİYE’DE ÇIKAN ORMAN YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ
- 15:13 - HATAY’DA EVE GİREN YILANLARI İTFAİYE YAKALADI
- 15:08 - KIRIKHAN’DA ÇÖPLÜK YANGINI
- 15:08 - TARSUS’TA MİLLİ HEYECAN VE ETKİNLİK BİR ARADA YAŞANDI
- 15:03 - OKULLAR AÇILDI, DÜNYACA ÜNLÜ SAHİLDEKİ YOĞUNLUK YARI YARIYA DÜŞTÜ
- 14:58 - MERSİN’DEKİ ’KUŞ PAZARI’ KALDIRILDI
- 14:48 - ALKOLLÜ SÜRÜCÜ 5 YILDA 8 KEZ YAKALANDI: 37 BİN TL CEZA KESİLDİ
- 14:48 - EVDE MAHSUR KALAN ÇOCUK İŞ MAKİNESİ YARDIMIYLA KURTARILDI
- 14:43 - ADANA YÜREĞİR’DE BAŞKANIN ŞİRKETİNE GİRİLİP KOLTUĞUNA ATEŞ EDİLDİ
- 14:33 - ZİHİNSEL ENGELLİ GENÇ KIZA CİNSEL SALDIRIDAN YARGILANAN SANIKTAN "UYUYORDUM" SAVUNMASI
- 14:33 - ALKÜ, TEKNOFEST 2025’TE ÇİFTE GURUR YAŞATTI
EYÜP KOÇAK / MUHABİR TÜRK- KONUK YAZAR





Piyasalar kötü
Son günlerde dolardaki hızlı artış, tüm piyasayı kötü etkilemeye devam ediyor. Doların 7 TL’ye çıkacağı yönündeki söylentiler gerçek mi olacak, yoksa köklü bir çözüm mü üretilecek bilmiyorum. Ama şunu rahatlıkla ifade edeyim ki, piyasa çok tedirgin ve bu işe köklü bir çözüm getirilmezse, hepimizin durumu her zamankinden daha zor olacak. Dolardaki yüksek kurun ciddiyetine varmayanlar, olayı dış güçlere bağlayıp geçiyor ama markete gittiğinde eline aldığı sepetteki ürünler, her gün biraz daha azalıyor.
Doların artışı ile ilgili yapılan tüm yorumları fırsat buldukça okumaya çalışıyorum. Gerek televizyon, gerekse internette konuyu ele alan uzmanların ortaya koyduğu çözüm önerileri beni hayrete düşürüyor. İşi ekonomiden saptırıp siyasete yöneltenler var. Bu yazıların altına yapılan yorumlar da bir hayli ilginç.
Ekonomi yazılarının altında hain diyen de var, dış güçler diyende. Ülke yöneticilerini başarısızlıkla suçlayanlar da var, suçlamayanlarda. Ülkem insanının dolar konusunda kafası karışmış bu durumda.
Peki, bu durum kısa vadede çözülür mü?
Sanmıyorum. Üretim ekonomisine dönülmedikçe, yeni pazarlar yaratılmadıkça bu yükten kendimizi tamamen sıyırmamız mümkün değil. Üstelik üretim ekonomisinin de teknolojik ürün pazarına yönelik olması gerekiyor. Bugün ülkemize girişi yapılan yabancı menşeli ürünlerin büyük bir çoğunluğu teknolojik ürünler. Cep telefonundan televizyona, televizyondan bilgisayara bu ürünlerin büyük bir çoğunluğunu ithal ediyoruz. Önceden bu ürünlere karşılık olarak tarımı kullanırdık ama bugün tarım da çökmüş durumda. Tarım ürünlerinin bir kısmını da dışarıdan ithal ediyoruz.
Hayvancılık konusunda en verimli ülke olan Türkiye, bugün et ihtiyacını iç savaşın ortasındaki Suriye’den karşılamayı düşünüyor. Bu paradokstaki korkunçluğa bakar mısınız? Türkiye, başta teknolojik alanda olmak üzere, her alanda yatırımlarını artırmaz ve bunu yatırımlarını paraya dönüştüremezse, ekonomide dışa bağımlı olmaktan kendini kurtaramaz. Beton ekonomisine dayalı ekonomi modeli terk edilmeli diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Ancak bu uyarıları dinleyen kimse yok.
Önceden inşaat sektörü ile ekonomi döndürülmeye çalışılırdı, bu da son zamanlarda pek mümkün görünmüyor. Çünkü dolara bağlı demir fiyatları inşaat sektörünün geleceğini tehdit ediyor. Türkiye’nin, dışarıdan sıcak para bulamadığı her an bizim için kabuslu günler demek.
Umarım, ekonomideki bu sorun aşılır ve eski günlere döneriz.
SUYU ARAYAN ÜLKEEŞREF URAL
DURUŞMA / TARTIŞMA AŞAMASIPROF DR SAMİ SELÇUK
GEÇMİŞİYLE TERS DÜŞEN ERDOĞANALİ İHSAN DİLMEN
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARIGAZANFER ERYÜKSEL
OKULLAR AÇILIRKENHALİL ERDEM
MUSTAFA KEMAL’İ SEVMEYENLER OKUSUNPROF DR RAMAZAN DEMİR
PASSOLİGİN ANTALYASPOR'A GARAZI MI VAR?KAHRAMAN KÖKTÜRK
DEMOKRASİ SANDIKTAN DEĞİL, MAHKEME KORİDORUNDAN MI ÇIKACAK?ERDOĞAN KAHYA
TUNCAY ÖZMEN'İN GÖREV YERİ NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?SÜLEYMAN EKİN
KURTLAR VADİSİ İLE İZMİR MARŞI ARASINDA SIKIŞMAKTARIK ÇELENK
KÖY ENSTİTÜLERİ TARTIŞMASI: KAPATILMA SÜRECİMUHARREM YELLİCE
VATANDAŞIN CANI ÇOK YANACAK!GÜRSEL KAYA
2026 İÇİN ZORUNLU BİR DÖNÜŞÜMHÜSEYİN BARANER
SAHTE İŞLERİN SORUMLUSU KİM?RAZİYE GÖK AKTAŞ
EFSUNKÂR DEMOKRASİNURİ SEZEN
78 KUŞAĞI BİR ROBİN HOOD KUŞAĞI MIYDI?YALÇIN DUMAN
Bitmeyen sorun…ÖMER YETGİN
GÜVENSİZLİK ÇAĞINDA EKONOMİPROF DR MUSTAFA YILDIRAN
Kaldırım işgalleri meselesiMustafa Yetgin
Bayram tatilleri; kamu ve özel sektör çalışanı arasındaki derin farklarİSA KAVLAK
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…BİNALİ EFE
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEYÜP KOÇAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim