Salgın hastalıklar; küresel ölçekte tüm Dünya’yı ekonomik yönü başta olmak üzere tüm yönleriyle olumsuz etkileyen çok önemli bir süreçtir.
Salgın hastalıkla mücadelede birçok faktörün etkilendiğini, en çok bu süreçten sadece yoksullar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunanların değil, herkesin sıkıntılar yaşadığına tanıklık ediyoruz.
Ancak; dar gelirliler, işsizler, yoksullar ve geçim sıkıntısı içindeki vatandaşlarımız için bu süreç daha da sıkıntılı.
Örneğin; Ramazan ayında olduğumuz bugünlerde, marketler ve semt pazarlarında eski aylardaki canlılıktan eser kalmazken, fiyatların yüksek oluşu vatandaşı düşündürüyor.
Sebze ve meyve fiyatlarındaki fiyat artışı vatandaşın alım gücünü iyice zorlarken, fiyatların yüksekliği pazarcının satışının da azalmasına neden oluyor.
Mayıs ayında olduğumuz bugünlerde sebze ve meyve fiyatlarının oldukça yüksek oluşu özellikle dar gelirli aileleri endişelendirirken, çoğu zaman eli boş döndüklerini belirtiyorlar.
Semt pazarlarında genellikle fiyatları inceleyen vatandaş sadece bakmakla yetinirken, poşetler ve pazar arabaları artık dolmuyor.
Bir taraftan Korona virüsle mücadele ederken, diğer taraftan sürekli artan fiyatlar gerçekten düşündürücü.
Örneğin; Ramazan ayının hemen başlangıcında bir koli yumurta 12 lira seviyesindeyken, Ramazan ayı ile birlikte bu rakam 20 liraya fırlayıverdi.
Meşrubatlardan tutun da, tereyağı, sucuk ve et fiyatlarına kadar kalem kalem artış göze çarpıyor.
Korona virüsle mücadele günlerinde semt pazarlarında ve marketlerde ucuz bir ürünün artık kalmadığın söyleyen vatandaşlar, fiyatların yüksek oluşu karşısında şaşkınlığını gizleyemiyorlar.
Periyodik olarak son 3-4 yıldır sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken vatandaşlar; salgın hastalık ve Ramazan ayı ile birlikte birçok ürünün zamlanmasına bir anlam veremiyorlar.
Bu süreçte denetim mekanizmasının acilen devreye girmesi kaçınılmaz görünüyor…
Bu yazı toplam 1736 defa okunmuştur.