- IMKB
% - Altın
7009.5
%1.52 - Dolar
43.7264
%0.21 - Euro
51.8994
%-0.09
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 02:08 - OSMANİYE’DE ŞİDDETLİ YAĞIŞ VE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
- 01:38 - ALANYA’DA SEYİR HALİNDEKİ ARACA SİLAHLI SALDIRI: 1 ÖLÜ
- 00:28 - ANTALYA’DA EĞİTİME ARA VERİLEN İLÇE SAYISI 7 OLDU
- 00:28 - ADANA’DA GECE BASTIRAN SAĞANAK YAĞIŞ YOLLARI GÖLE ÇEVİRDİ
- 00:03 - MERSİN TEKSTİLİ İÇİN KÜRESEL AÇILIM ADIMI
- 23:48 - DALGALARLA BOĞUŞAN 2 KİŞİYİ DENİZ POLİSİ KURTARDI
- 23:43 - ANTALYA’DA 5 İLÇEDE EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ
- 23:43 - BENZİN DÖKEREK HEM KENDİNİN HEM DE KIZ ARKADAŞININ ARACINI YAKTI
- 23:18 - ROMANYA TURİZM FUARI'NDA KEMER TANITIMI
- 23:13 - MUT’TA MOTOSİKLET KAZASI: 18 YAŞINDAKİ SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ
- 23:09 - DEBİSİ YÜKSEK DERELERDE TAŞKIN RİSKİ
- 22:53 - MUT’TA TAŞIMALI EĞİTİME OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE 1 GÜN ARA VERİLDİ
- 22:38 - OSMANİYE’DE BARİYERLERE ÇARPAN OTOMOBİL HURDAYA DÖNDÜ: 3 YARALI
- 21:32 - DÜNYANIN EN PRESTİJLİ DERGİSİ YÜciDER-Gİ, ARTIK ÇIKAMAYACAK
- 21:28 - FIBA KADINLAR AVRUPA LİGİ: ÇİMSA ÇBK MERSİN: 71 - PANATHİNAİKOS: 57
MUHARREM YELLİCE / KONUK YAZAR


ŞEHİRLEŞME-4
Büyük şehirleri bekleyen plansız felaket , dünyanın bir çok kentinde aynı endişeler yaşanmaktadır.
Mexico Citi, Kahire, Yeni Delhi gibi vs gibi. İşte bu endişedir ki insanlığı köyleşen ketlerden kurtarmak için yaşanabilir bir dünya için dünya Habitat zirvesi, II İstanbul'da toplanmış, 1996 da toplanan bu zirve, 8 milyar dünyalıyı temsil eden insanlar bu konuda fikirler üretmişlerdir. Siyasi bir zirve olmayan bu zirve dünya şehir planlamaları için fikir üretmiştir. Bu zirvede UTTA Şehir plancılarının hazırladı 1/5000’ lik Boğa Çayı Muhasara bölgesi planı ödül almıştır. Ancak bu plan çeşitli plan tadilatları ve yasaya uymayan tekraren planlamalarla mahkemeler planları bozmuş hala uygulama imkanı bulunamamıştır. KIR CAMİ planlaması da öyle. Belediyeler artık bu Halk’la oynamamalı planı, ya yapmalılar yada yapmayacaklarını deklere etmeliler. Bu bölgelerde su savaklarının bozulması ve Muhasarada çevre yolunun bahçeler içerisinden, bozulan imar planı gereğince, geçirilmesi, sonrada planın mahkemece bozulmasından dolayı, açılan yol, bölgeyi tarım yapılamaz hale getirdi. Bahçeler kurumaya terk edilerek insanlar mağdur oldu. Kırcami’ dede aynı mağduriyet devam ediyor.
Dünya hepimizindir, şehir bizimdir.. HABİTAT kelimesinin anlamı:” Canlılar için yaşama ortamı” demektir. Bu sözcük ekolojik bir kavramdır. Yeryüzündeki her canlının hayatını devam ettirebilmesi için sağlıklı, güvenli, ve devamlı şekilde değişen ve kendisini yenileyen bir yaşam ortamına ihtiyaç vardır. Asrımızda Globalleşme büyük ölçüde önem kazandığından her konuda üretilen bilgiler her yerde yaşayan insanların hizmetine sunulmaktadır .Dünya nüfusunun büyük bölümü kırlardan şehirlere akmaya devam etmektedir. Batılı ülkelerde tarımla uğraşan nüfus genel nüfusun %10’dur. Bizde %60 kırlardadır. Demek ki kırlarımız kentleşmeyi zorlayacaktır. Kentlerde kentsel imarlı toprak üretilemezse şehir varoşlarına büyük nüfus yığılmaları olarak gecekondulaşma yoğunlaşacaktır. Plansız programsız bir şekilde büyüyen kentlerimiz özellikle Antalya'mızın sokakları işsiz, güçsüz, her türlü eşkıyaya açık insanlarla dolup taşacaktır. Bu durum çözümü olmayan sorunları beraberinde getirecektir.
Bugün Antalya Büyük Şehir sınırları içinde , kırsalda büyük bir kontrolsüz yapılaşma var İmkanı olan herkes köyde bir ev yapma peşinde. Yapasında bunun bir denetimi gerekiyor. Bu gidişle köylerdeki habitat yok olup plansız yapılaşma kurbanı olacak görüntüsü veriyor.
Bu durumda hem köylerimizde , hem de şehirlerimizde hırsızlık, yaralama, sarkıntılık, yerlere çöp atma gibi olaylara kanıksayacağız. Büyük şehir yasası ile köy dokusu bozuldu. Ben Kumluca Gölcük köyündenim köyümüzde hiç hırsızlık olmazken ,şimdi köylünün dağdan hayvanları çalınıyor, yazlıkçıların evlerinin içi boşaltılıp kapıları sökülüyor! Zaten şehirli köylü ayırımındaki sosyolojik dokuda bozuldu. Köylerden şehrin varoşlarına yerleşen insanların beyin dokusu köyden koptu şehre adapte olamadığından bir buhran doğdu. Bu buhran eroin, , Alkol, kumar vs buhranıdır, bu buhranı maalesef yaşıyoruz. Böyle giderse Türk toplumu kültürel özelliklerini yitirip çürüyüp ayrışacaktır. TV. lerdeki kadın programlarında, Sosyolojik sağlam Türk aile yapısı ve yaşayış biçiminin nasıl bozulup, lümpen yapıda bir insan topluluğuna dönüştüğüne şahit oluyoruz. Bu çürüme hızla devam ediyor. Baki ve sürdürülebilir kalkınma, Kültürel kalkınmadır. Bu durum maalesef kimsenin farkında olduğu bir gerçek değil..
Bu olayların ve gelişiminin tam sorumlusu belediye yetkilileridir. Bu bakış açısından hareketle Türkiye'mizin Antalya'mızın1983 yılından sonraki şehirleşme hareketlerine bir göz atmamız gerekir.1983 ve 1993 yılları Özallı yıllardır. Döneminde serbest piyasa ekonomisine geçildi Şehirleşme kooperatifler teşvik edildi. Toplu konut idaresi kurularak kooperatiflere ucuz krediler verildi. Hızla gelişen kooperatifçilik planlı yapılaşmanın önünü açtı. Gecekondu sahalarının döşümü için büyük gayretler yapıldı. 1985 yılında 3194 sayılı imar kanununda 18. Maddesi uygulamaya geçirilerek , belediyelerin imarlı alanlarının düzenlemesinde kolaylıklar sağlandı. Böylece düzensiz yapılaşmanın büyük ölçüde önüne geçildi. Büyük kentlerde modern konut alanları oluşarak uydu kentler meydana geldi .Ankara da Batıkent, İstanbul’da Bahçeşehir, Antalya’da Meltem ve Masa Dağı gibi. Kooperatifler kendi iç denetimleri dışında, devlet tarafından da desteklenen kamu kurumu haline geldi. Kooperatif sucu işleyen yönetimler memurlar gibi yargılandı. Kooperatiflerin yerini almaya çalışan toplu konut idaresi kooperatifler gibi ucuz konut üretemedi.
1984-1987 yılları arasında Antalya Belediye Başkanı olarak görev yapan merhum Yener Ulusoy ; Antalya’da şehrin planlı gelişimine önemli katkılar koyan bir başkandır. Şehirleşme yönünde radikal kararlar almıştır. Saat kulesinden müzeye kadar olan anayolun deniz kıyısında olan tüm binaların yıkım kararını meclisten geçirdi. Kadın Yarına kadar olan bölümdeki yapıları yıktı.
Şehir Plancısı Zühtü Can ile birlikte, Antalya'nın önemli arterlerinden biri olan 100. Yıl Caddesi'nin planlanmasını gerçekleştirmiştir. Bu planlama, şehrin ulaşım altyapısının geliştirilmesine ve modern bir görünüm kazanmasına katkı sağlamıştır.
Kent içindeki mezbahanın kaldırılması ve yeni hal projelerinin planlanması gibi adımlarla, şehir içi düzenlemeler yapılmış ve kentsel yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmiştir.
Masa Dağı, Lara Bölgesi benzeri bölgelerin planlanmasıyla, şehrin genişlemesi ve yeni yerleşim alanlarının oluşturulması sağlanmıştır.
Yener Ulusoy'un başkanlık dönemi, Antalya'nın modernleşme sürecinde önemli bir yer tutmakta olup, şehirleşme ve imar çalışmalarıyla kentin bugünkü yapısının temelini atmıştır.
Gelecek yazı Subaşı dönemi.
TEBÜK’TEN MİLLÎ MÜCADELE’YE: STRATEJİK KIVRAKLIK VE İKTİDAR YÖNETİMİMUHARREM YELLİCE
TEKNOLOJİNİN GELİŞTİĞİ SON NOKTADA: DOKUNMADAN YAŞAMAKCEM ARÜV
PEKİ BİZİ KİM KURTARACAK?TARIK ÇELENK
SEVGİNİN EN GERÇEK HALİ: KADIN VE 14 ŞUBATGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
ANTALYA İÇİN 'DAYANIŞMA' ZAMANI!..VEDAT GÜRHAN
GİZLİ KUVER, SERVİS ZAMMIAV İBRAHİM GÜLLÜ
SEVGİ MATEMATİK GİBİ ÖĞRENİLEBİLİRHALİL ERDEM
ÖZGÜR ÖZEL ve CHP YÖNETİMİ BOCALIYORALİ İHSAN DİLMEN
VE SONRA DA…HASAN YAKUP CANGÜVEN
KIŞ VE KARŞENER METE
ADRENOKROM İDDİALARI VE EPSTEİN DOSYALARIPROF DR RAMAZAN DEMİR
6 ŞUBAT VE UNUTULAN BİR GERÇEKERDOĞAN KAHYA
YENİ BİR FETRET DÖNEMİ Mİ?NURİ SEZEN
GİRAY ERCENK'İN ANISINA SAYGIYLAGAZANFER ERYÜKSEL
BERLİN'DEKİ GÖBEKLİTEPE SERGİSİ "YETMEZ AMA EVET"NİZAMETTİN ŞEN
MİLLİ MÜCADELEDE DİN ADAMLARIEŞREF URAL
İNSAN MI BOZULDU, YOKSA ONU BOZAN SİSTEM Mİ?MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BEN ŞİİRİN HAYSİYETİNİ VE NAMUSUNU KORUYORUMYUNUS YAŞAR
NEDİR BU ZORBALIKTAN ÇEKTİĞİMİZ! (2)YAVUZ ALİ SAKARYA
GECİKEN ADALET!..AV SÜLEYMAN ÖZDEMİR
ON DÖRT BİN YILIN HATIRLATTIKLARIALİ YILDIZ
DİYANET VAKFIAHMET GEDİKAĞAOĞLU
DİL POLİTİKALARI (UYGUR DÖNEMİ)DOÇ DR BEKİR DİREKCİ
HAKKIMIZ HELAL OLSUN 'U 19'KAHRAMAN KÖKTÜRK
DENİZLERDE 5 YILDA 103 BİN 488 GÖÇMEN KURTARILDI
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ'NDE YENİ DÖNEM
BURDUR'DA PSİDİA BÖLGESİ ELE ALINDI
ANTALYA, TÜRKİYE-ÇEKYA KİTABININ KAPAĞINDA
CORENDON AİRLİNES, İLHAM VERDİ
ALTYAPI ÇALIŞMASINDA KEMİKLER ÇIKTI
SUYU ÇEKİLEN GÖLDE İNSAN KEMİKLERİ
GEZERAVCI, ÜNİVERSİTELİLERLE BULUŞTU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





