Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2240.946
    %-0.15
  • Dolar
    32.3295
    %0.06
  • Euro
    35.1655
    %-0.10
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Av. Prof. Dr. Ersan Şen’den stajyer avukatlara tavsiye: “Çok iyi bilin, öğrenin”
27 Ocak 2023 Cuma 18:06

Av. Prof. Dr. Ersan Şen’den stajyer avukatlara tavsiye: “Çok iyi bilin, öğrenin”

Antalya Barosu tarafından düzenlenen Staj Akademisi 2023 Yılı Staj Eğitimleri başladı. İlk dersi veren Av. Prof. Dr. Ersan Şen, stajyer avukatlara “Çok iyi bilin, temsil ettiğiniz kişilerle asla abi-abla ilişkisine girmeyin ve kılığınıza kıyafetinize

Antalya Barosu tarafından düzenlenen Staj Akademisi 2023 Yılı Staj Eğitimleri başladı. İlk dersi veren Av. Prof. Dr. Ersan Şen, stajyer avukatlara “Çok iyi bilin, temsil ettiğiniz kişilerle asla abi-abla ilişkisine girmeyin ve kılığınıza kıyafetinize dikkat edin” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

 

Antalya Barosu’nun düzenlediği Staj Akademisi 2023 Yılı Staj Eğitimleri, Erdem Beyazıt Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış dersi ile başladı. Antalya Baro Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez, Antalya Barosu Staj Akademisi Başkanı Alper Köleoğlu, Antalya Barosu Stajyer Avukat Temsilcisi Ali Subaşı ve çok sayıda stajyer avukatın katıldığı eğitimin ilk dersini Av. Prof. Dr. Ersan Şen verdi. Hayatından örnekler vererek stajyer avukatlara tavsiyelerde bulunan Şen, “Benim size en önemli tavsiyem, bilmek. Çok iyi bileceksiniz, öğreneceksiniz. Siz siz olun temsil ettiğiniz kişiyle asla abi-abla ilişkisine girmeyin. Bu mesleğin değeri böyle artar. Çok iyi imkanlarınız olmayabilir ama adliyeye giriyorsan kılığına kıyafetine dikkat edeceksin. Adliyede terlikle dolaşmayacaksın. Önce kendinize saygınız olacak” dedi.

sam-0318-003.jpg

“VERİMLİ BİR EĞİTİM MODELİ TAM ANLAMIYLA GELİŞTİRİLEMEDİ”

Eğitimin açılışında konuşan Antalya Barosu Stajyer Avukat Temsilcisi Ali Subaşı, avukatlığın her insanın ihtiyacı olan, bağımsız savunma görevini ifa eden, hukuki uyuşmazlıkların her noktasında kişilere hukuki hizmet sağlayan, bağımsız yargının vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Mesleğe adım atmadan önce staj döneminde nitelikli bir eğitimden geçmek gerektiğini belirten Subaşı, stajın edinilen teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme becerisinin kazanıldığı ve mesleğin nasıl icra edileceğinin öğrenildiği bir dönem olduğunu kaydederek “Teorik bilgilerin pratiğe dönüşmesine imkan sağlayacak sağlıklı ve verimli bir eğitim modeli ne yazık ki ülkemizde tam anlamıyla geliştirilememiş, bunun sonucunda mesleğimizin itibarı zedelenmiştir. Bu sorunların en temel kaynakları ülkemizde niteliksiz şekilde artış gösteren hukuk fakülteleri, gerekli donanıma sahip olmayan öğretim görevlileri ve adliye stajı sürecinde mahkemelerin stajyer avukatların eğitimine önem vermemesidir” şeklinde konuştu.

sam-0316.jpg

“STAJYER AVUKATLAR KADERLERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA”

Stajyer avukatların ekonomik koşullar, sosyal güvenlik haklarının sağlanmaması, niteliksiz eğitim başta olmak üzere mesleğe yönelik hazırlık sürecinde birçok problemle boğuşmakta olduğunu söyleyen Subaşı, “Zor koşullarda, tek amacı mesleği öğrenmek olan stajyer avukatlar adeta güvencesiz ve destekten yoksun bırakılmış, kendi kaderlerine terk edilmişlerdir. En temel sorun olan eğitim konusunun bir nebze de olsa giderilmesi için meslek mensuplarımızın yuvası olan baroların elini taşın altına koymaları gerekmekte. Baroların varlık sebeplerinden birisi mesleğin saygınlığını ve değerini artırmak ise verilecek olan eğitimlerin yüksek kalitede, çağa uygun olması ve özellikle meslek etiğine uygun olması gerçeği kaçınılmazdır. İnanıyorum ki, Antalya Barosu Staj Akademisi bünyesinde alacak olduğumuz eğitimler temel bilgi ve meslek etiği açısından meslek hayatımızda etkisini fazlasıyla gösterecektir” ifadelerini kullandı.

sam-0321.jpg

“BENİM DÖNEMİMDEKİ SORUNLARIN HÂLÂ YAŞANIYOR OLMASI ÜZÜCÜ”

Stajyer avukatların sorunlarının herkesin malumu olduğunu ifade eden Antalya Barosu Staj Akademisi Başkanı Alper Köleoğlu ise, kendi dönemindeki sorunların hâlâ yaşanıyor olmasının üzücü olduğunu dile getirdi. “Staj adı altında adliyede sadece imza atmakla geçen bir 6 ay, sağlıklı bir çözüme kavuşturulamamış ücret sorunu, artarak devam eden staj yeri bulma problemi, buna bağlı olarak staj yeri bulamam endişesiyle staj yerinde yaşanan problemlere sessiz kalma zorunluluğu, adliyede üstadının veya barosunun varlığını hissetmeyen stajyerin mübaşirden dahi daha düşük bir statüde hizmet vermesi en büyük sorunlarımız olarak ortada” diyen Köleoğlu, eğitimdeki sorunlara da dikkat çekti. Hem avukatların hem de stajyer avukatların sorunlara rağmen ümitli olması gerektiğini belirten Köleoğlu, topluma karşı sorumlu olduklarının altını çizdi.

sam-0326.jpg

“HAK İHLALLERİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

1926 yılında kurulan Antalya Barosu’nun varlığını Atatürk ilke ve devrimlerine bağlayan, cumhuriyetin kazanımlarını ve demokrasinin erdemlerini, hukuk devletini, insan haklarını savunan bir baro olduğunu vurgulayan Antalya Baro Başkanı Av. Hüseyin Geçilmez ise, şunları söyledi:

“Hukuk devletinden uzaklaşıldığı, kuvvetler ayrılığının sözde kaldığı, yargının bağımsız tarafsızmış gibi bile davranmadığı, yargının kurucu unsurlarından olan biz avukatların itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı, intihara sürüklendiği, haksız hukuksuz yere cezaevlerine atıldığı, en temel haklarımız için bile en ufak adımın atılmadığı, ciddi ve kalıcı çözümler üretilmediği, akademisyenlerin, aydınların, siyasetçilerin, gazetecilerin yüksek mahkeme kararlarına rağmen tutsak edildiği, adil yargılanma hakkının elimizden alındığı, çocuk istismarının, kadına karşı şiddetin, kadınların öldürüldüğü bir ortamın, çevremizin ve doğamızın katledildiği bir zamanın, tarihi ve kültürel mirasımızın yok edilmeye çalışıldığı bir dönemin yılmaz savunucularıyız. Bu hak ihlallerine karşı her zaman sizlerle birlikte mücadele edeceğiz.”  

  sam-0333.jpg

“KENDİNİZİ YALNIZ HİSSETMEYİN”

Stajyer avukatlarla birlikte 8 bin civarında üyesi olan Antalya Barosu’nun Türkiye’nin 4’üncü büyük barosu olduğunu kaydeden Geçilmez, aile ortamında olduklarını söyledi. Stajyer avukatlardan kendilerini yalnız hissetmemelerini isteyen Geçilmez, “Bizler her zaman yanınızda olacağız. Kapımız sizlere her zaman açık olacak. Lütfen umudunuzu kaybetmeyin. Zor günlerden geçiyoruz ama zor günleri hep beraber aşacağız. Mesleğimizi ayağa kaldıracağız. Hukuk devletini yeniden inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

sam-0339.jpg

“BAROLAR İKTİRADLA İYİ GEÇİNİRLERSE SORUNLARINIZI ÇÖZEBİLİRLER”

Baroların yetkilerinin ve yapabileceklerinin belli olduğunu dile getiren Av. Prof. Dr. Ersan Şen ise, “Barolar avukatların sorunlarını çözmek istiyorsa iktidarla iyi geçinmek zorunda. İktidarla iyi geçinirlerse sorunlarınızı çözebilirler” şeklinde konuştu. Şen, bu sözünün cımbızla alınabileceğine de dikkat çekti.

 

“İPİN UCU KAÇTI”

Avukatların yaşadığı sıkıntının, stajyerlerin gelecek kaygılarının sadece kendilerine has sorunlar olarak gösterilemeyeceğini belirten Şen, hukuk fakültelerinin sayısının azaltılamayacağını hatta daha fazla açılabileceğini söyledi. Plan, program çerçevesinde hareket edilmediğine işaret eden Şen, “Böyle olunca her şehre üniversite açayım, her ilçeye fakülte açalım, hukuk fakültesi açalım derken bu işte ipin ucu kaçtı” dedi. Kendisi döneminde de bugünkü sorunların yaşandığını kaydeden Şen, hukuk fakültesi sayısı az olmasına rağmen staj yeri bulunamadığına işaret etti ve kendisinin aktif staj yapmadığını açıkladı.

 

“AVUKATLIK BENİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ”

Avukatlığın yanında akademisyenlik de yaptığına dikkat çeken Şen, avukatlığın kendisi için vazgeçilmez olduğunu söyledi. “Akademisyenlik mi avukatlık mı?” sorusunun cevabını veren Şen, “Tereddütsüz avukatlık” dedi.

sam-0344.jpg

“ÇOK İYİ BİLİN”

Stajyer avukatlara tavsiyelerde bulunan Şen, şöyle konuştu:

“Benim size en önemli tavsiyem, bilmek. Çok iyi bileceksiniz, öğreneceksiniz. Beni ben yapan budur. Çok iyi öğrenin, fark oluşturmanız gerekiyor. Okul hayatımda yaptığım tek şey en iyi öğrenmekti. Hâlâ bilgiye karşı açlığımı kaybetmedim. Her şeyi sorgularım. Asla biat etmem. Kimseye karşı boyun eğmem. Avukatlık mesleğini icra edenler için muhakkak kural budur. Siz siz olun, tutukluyla görüştün, dışarıda görüştün temsil ettiğin kişiyle asla laf taşıma, asla işlerini takip etme, onun kuryeliğini yapma, abi-abla ilişkisine girme. Bu mesleğin değeri böyle artar. Çok iyi imkanlarınız olmayabilir ama adliyeye giriyorsan kılığına kıyafetine dikkat edeceksin. Adliyede terlikle dolaşmayacaksın. Önce kendinize saygınız olacak.”

 

“TOPLUMA İLKOKULDAN İTİBAREN HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI VERİLMELİ”

“Bizler hukukun (H) sini görmeden üniversiteye kadar geliyoruz” diyen Şen, “Hukuka giriş adı altında belki üniversitelerde dersler var ama Hukuk Fakültesi’ne gelirsen hukuk öğrenebilirsin. Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşlarımız hukuku bilmezler. Çünkü öğretmez. Hukukun evrensel ilke ve esasları dediğiniz zaman hukukçu olmayan belki bir ikisi bilir. Onun dışında yok. Oysa bu topluma ilkokullardan itibaren hukuk başlangıcının, hukuka girişin, hukukun temel kavramlarının verilmesi lazım” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2273 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim