Bugün 15 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2455.239
    %0.38
  • Dolar
    32.3006
    %0.07
  • Euro
    35.0004
    %0.12

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Döşemealtı

21 Ekim 2019 Pazartesi 01:24

Antalya’nın kuzeyinde bulunan giriş yeri olan Döşemealtı ilçesini kısaca bugün kö- şemde belirtmek istedim. Döşemealtı adını tarihi Roma yolundan alan bir ilçedir. Bu tarihi Roma Yolu Konyaaltı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Olbia kendtinde biter. Tahminen şu an ki Migros AVM’nin olduğu yerlerde bittiği sanılmaktadır.

 

 

Tarihi Roma yolunun olduğu yer Kovanlık köyü sınırları içerisindedir. Hemen yolun başında sizi eski Amerikan filmlerinde olduğu gibi Kale kalıntıları karşılar. burada biz çocukken küçük bir göl ve aslan heykelleri bulunmaktaydı. 

 

Aslan heykelleri sanırım Antalya müzesinde sergilenmektedir. Kovanlıklılar buraya balıklar mahallesi de demektedir. Bu tarihi Roma yolundan Dağbeli mahallesi içerisinde bulunan Orta Ova denilen yere çıkılmaktadır. Bucak tarafına giden kişilerin nereden geliyorsun soru- suna “Döşemenin altından geliyorum” cevabı ile Döşemealtı adını alan düzlük- de yaklaşık olarak otuzun üzerinde mahalle bulunmaktadır.

 

 

Hemen ana yol üzerinde yerlilerin Beyler dediği Bıyıklı köyü vardır. Bıyıklı köyü bir göçmen köyüdür. Alt tarafta ise Karadon denilen mevkide Selimiye köyü bulunmaktadır. Selimiye köyünün hemen karşısında Kömürcüler köyü vardır. Bıyıklı köyü sınırları içerisinde Kırkgöz Han bulunmaktadır. Ayrıca Düden Şelalesinin doğduğu yer olan Kırkgöz de buradadır.

 

 

Karataş Köyü ise Selimiye köyünden sonra gelir. Orası da şu an bol bol göç alarak büyüyen bir köydür. Antalya da birçok ünlü kasap firmalarının bu köy sınırları içerisinde besimhaneleri bulun- maktadır. Yine Aşağıoba köyü de düz ovada bulunan mahallelerden birisidir. Karataş köyü de göçmen köyüdür. aşa- ğıoba tarafından gidilince Dereli mahal- lesi sizi karşılar. Daha sonra da Kevşirler mahallesine girersiniz. Ardından da Ekşili göleti ve Ekşili köyü.

 

 

Demem o ki Döşemealtı ilçesinde gezilecek öğrenilecek yerler var. Köşe ya- zımızda bol bol bilgi vereceğiz. Sizlerde hafta sonları bu köyleri gezin. Herkesi misafir edecek köylerdir. Böylec eturizm değerleri de köylere yayılır. Köşe yazıla- rımız bol bol Döşemealtı mahalleri üzerine olacaktır

Bu yazı toplam 1565 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim