Yeterli öğrenci olmadığı için kapanan ve kapanmak zorunda kalan okullarımız her zaman içimde bir sızıdır…
Ne zaman eğitime son vermiş, kapanmış, kaderine terk edilmiş, çürümeye bırakılmış bir okul görsem yüreğim sızlar.
Maalesef tarımdaki mevcut sorunların aşılamaması, işsizlik ve mera alanlarının daralması gibi olumsuz etkilerle köylerden kente göç hızlanırken, köy ilkokulları da öğrenci azlığı nedeniyle birer birer kapanıyor!
Tıpkı diğer yüzlerce kapanmış ve kaderine terk edilmiş bir ilkokul da Serik ilçesi Gebiz beldesindeki Gökveliler ilkokulu…
Evet… Antalya Serik ilçesi Gebiz beldesinin Gökveliler mahallesi’ndeki 1970 yılında hizmete açılan ve binlerce öğrenci mezun eden Gökveliler İlkokulu tıpkı diğer yüzlerce ilkokul gibi öğrenci azlığı nedeniyle yıllardır eğitim ve öğretime kapatılırken, ilkokulun mevcut hali görenleri hayrete düşürüyor.
Köylerden kentlere göçün yürek burkan görüntülerinin ilk sırasında köy ilköğretim okullarının içler acısı durumu geliyor…
Özellikle işsizlik, tarımdaki maliyetlerin artması ve mera alanlarının daralması gibi olumsuz etkilerle köylerden kente göç hızlanırken, köy ilkokulları da öğrenci yetersizliği gibi nedenlerle kapanıyor ve öğrenciler başka yerlerdeki okullara gitmek zorunda kalıyorlar.
Serik ilçesi Gebiz beldesi Gökveliler köyündeki İlkokul yıllardan beri yeterli öğrenci olmaması nedeniyle eğitim ve öğretime kapatılırken, mevcut okul ilgisizliğin uzantısında bir depo olarak kullanılıyor.
Bu manzarayı görünce inanın içim sızladı.
Bu tarz görüntüler maalesef çok.
Antalya Korkuteli ilçesi Çaykenarı köyündeki ilkokul da ilk aklıma gelenlerden bir tanesi…
Örneğin; Gökveliler köyündeki mevcut öğrenciler 5-7 km. uzaklıktaki başka okullara yönlendirilirken, kaderine terk edilen ilkokul artık depo olarak kullanılıyor.
1970 yılında eğitim ve öğretime açılan köy ilkokulunun birçok öğrenci mezun ettiğini, ancak bugün kaderine terk edilmiş şekilde buğday ve arpa deposu olarak kullanılmaya başladığını söyleyen köy sakinleri ise, köydeki birçok öğrencinin ise köyde okulun hizmet vermemesi nedeniyle kilometrelerce uzaktaki başka okullarda okumak zorunda kaldığını söylüyorlar.
Köyden kente göç gerçeği birçok sosyal ve kültürel değişimi beraberinde getirirken eğitim sorunu giderek artıyor.
Kapanan, kaderine terk edilen, depo olarak kullanılan okullar…
Oysa göçü tetikleyen faktörler ortadan kaldırılsa, milli servet olan okullar yeniden hizmete açılsa…
Doğrusu bu bence…
Oysa tarımla uğraşanlar giderek azalıyor. Köylerdeki birçok okul da yıllardır kapalı ve kaderine terk edilmiş durumda. Şehirlerden köye göçü hızlandıracak çalışmalar yapılmalı. Bu yapılmazsa eğitim de, tarım da, hayvancılık da zarar görür…
Bu yazı toplam 540 defa okunmuştur.