Bugün 10 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2453.016
    %0.96
  • Dolar
    32.2206
    %-0.08
  • Euro
    34.7527
    %-0.12

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Ekonominin sonu ne olacak?

27 Ağustos 2018 Pazartesi 02:16

Dolardaki artış, elektronik piyasasını da derinden etkiledi. Birçok ilde elektronik ürünlerin fiyatı gözle görülür biçimde arttı. GSM sektöründe de durum aynı. Hal böyle iken, her iki sektörde hizmet veren firmalar, gelecekleri konusunda da tedirgin. Dolar an itibariyle 6 lira. Özel tüketim vergisi alınmadığı için artmayan benzin de, bugün 6 lira bandını aşmış durumda.

Yani özel tüketim vergisinin alınmaması da bir yere kadar.

 Vatandaşlar, işveren ve otomobil sektörü tedirgin…

 

Dün, DW’ de okuduğum bir haber de beni derinden etkiledi. Haberde, ‘Kâğıt ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye’de yayımcılık zor’da diyor. Düşünebiliyor musunuz, kâğıt ihtiyacımızı ithalatla karşılayan bir ülkeymişiz. Üşenmedim, gittim bir süpermarkette satılan A4 kâğıdının topuna baktım. Üretim yerinin Brezilya olduğu yazıyor. Bu ülke, süpermarkette satılan A4 kâğıdını Brezilya’dan ithal ediyormuş!


Zaten okumayan bu millet, zamlardan sonra hiç okumayacak!

 

Son zamanlarda sosyal medyada dolar kesme, dolar yakma âdeti de aldı başını gitti.  Vatandaş, Trump’a olan öfkesini dolardan çıkarıyor. Sanki bütün bunların tek suçlusu dolarmış gibi, Diriliş Ertuğrul dizisini izleyen, kılıcı dolara çekiyor. Ben en çok iPhone’u kıran vatandaşlarımızı tebrik ettim. Üşenmemişler, gitmişler GSM firmasından 4 bin liraya aldıkları iPhone’u çatır çatır kırmışlar!

Bazılarının kırdığı iPhone maket çıkmış ya neyse…

Tam bütün bunları hazmetmişken, "Amerika'nın elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız. Onların iPhone'u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var" sözlerini işitiyoruz. Bu sözlerden cesaret alan Samsung, Türkiye’de satılan ürünlere yüzde 10 zam yaptı iyi mi?

Vestel Venüs desen, cihaz parçalarının tamamı Çin’de üretiliyor. Belki montajı, Türkiye’de yapılıyordur, orasını bilmiyorum. Ben daha önce Alibaba’dan bir telefon almıştım, yaklaşık 2 sene önce aldığım telefonu Türk firmaları şuan yeni diye satıyor. İnanın kasanın tasarımı bile aldığımın birebir aynısı, yalnızca yazılımı farklı. Cumhurbaşkanımızın unuttuğu iki Türk markası daha var, bunlardan biri General Mobile, diğer de Casper! Casper’ın da Türkiye’de satılan tüm telefon parçaları Çin’de üretiliyor, belki bu iki firmanın da telefon parçaları Türkiye’de toplanıyordur. Ama montajı Türkiye’de yapılan bir ürün ne kadar yerli derseniz, orası da ayrı bir soru işareti.  Samsung, Vestel Venüs, General Mobile ve Casper telefonları, Google’a ait Android işletim sistemiyle çalışıyor. Yani yazılım yüzde yüz Amerika menşeili.  Bir taraftan iPhone’u alıp parçalayan vatandaş, diğer tarafta Google’ın Amerika markası olduğunu bilmiyor.

Türk vatandaşlarının yaşananlar karşısında verdiği tepkiyi dışarıdan izleyen ‘dış güçler’ eminim şuan şoktadırlar. Yeni hamlelerini unutmuş,  film izler gibi bizim tepkilerimizin sonunu merak ediyorlardır.

  Tarım desen, zaten o ayrı bir dert. Türkiye’nin en elverişli tarım alanları inşaat denen idam sehpasında kurban edildi.  İnşaat demişken, demirin de dolara bağlı artış gösterdiğini, bu yüzden tüm inşaat sektörünün kan ağladığını bir yere iliştirelim. Geçenlerde satılık bir daire sordum, fiyatına 600 bin lira dediler. Taş çatlasa 200 bin liraya mal edilen yere 600 bin lira diyen sektör benim nazarımda varsın kan ağlasın!

Eminim baştan sona bu yazıyı okuduğunuzda içiniz kararacak. Belki, umutsuzluğa kapılacaksınız ama kapılmayın! Böyle bir durumda bile Türkiye müthiş bir çıkış yakalayabilir. Yeter ki, dışa bağımlılık denilen ve kanser kadar ölümcül olan bu politikadan vazgeçilsin. Aracıların cebini doldurmaktan başka işe yaramayan ithalat kavramından yeter ki Türkiye elini çeksin, üretime yönelsin. Elektronikten, tekstile, tekstilden tarıma gerçek anlamda yerli ve milli bir anlayış olsun yeter ki…

Herkes şu soruyor, bu işin sonu ne olacak diye…

Bu soruya cevabı, bu ülkenin mimarı Mustafa Kemal Atatürk 80 yıl önce vermiş:

“Türkiye’mizi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek mecburiyetindeyiz. Askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun iktisadi zaferlerle taçlandırılmadıkça sonuçsuz kalır.”

 

 

 

Bu yazı toplam 3015 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim