- IMKB
% - Altın
6786.6
%0 - Dolar
43.4788
%0 - Euro
51.5664
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 02:05 - ZEYNEP IŞIK ANISINA ÖZEL KONSER
- 01:32 - YILMAZ, ANTALYA VALİLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ
- 01:23 - HURDAYA DÖNEN OTOMOBİL ÖĞRETMENE MEZAR OLDU
- 01:08 - HATAY’DA TRAFİK KAZASI: 1 YARALI
- 01:03 - ENDER ÖRENÇ: "ALDIĞIMIZ BU 1 PUANLA LİGDEKİ KONUMUMUZU BİRAZ DAHA RAHATLATMAK İSTİYORUZ"
- 00:53 - RIZA PERÇİN: "TAKIM ARTIK REAKSİYON VERİYOR"
- 00:48 - ANTALYASPOR - TRABZONSPOR : 1 - 1
- 00:22 - CEVDET YILMAZ "BİZİM GENÇLERİMİZ PIRIL PIRIL"
- 00:18 - FATİH TEKKE: "ÇOK DEĞERLİ 2 PUAN KAYBETTİK"
- 00:13 - BOŞANMA AŞAMASINDAKİ EŞİNİN EVİNE ZARAR VEREN ŞAHIS TUTUKLANDI
- 00:03 - MERSİN’DEKİ SELDEN GERİYE BU GÖRÜNTÜLER KALDI: 51 EV VE İŞYERİ ZARAR GÖRDÜ, 12 KİŞİ KURTARILDI
- 23:48 - SEL SULARI YÜKSELİNCE MİNİBÜSÜN ÜZERİNDE MAHSUR KALAN VATANDAŞLARI BELEDİYE EKİPLERİ KURTARDI
- 22:53 - ANTALYA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN TRABZONSPOR OTOBÜSÜNE YAPILAN SALDIRIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
- 22:48 - OSMANİYE’DE İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 2 YARALI
- 22:43 - EMEKLİ POLİS MEMURU KAZADA HAYATINI KAYBETTİ: O ANLAR KAMERADA
MUHARREM YELLİCE / KONUK YAZAR


KARINCANIN HUKUNDAN İNSANLIĞIN BEKASINA, AKIL VE GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
İnsanlık tarihi boyunca hakikat arayışı iki ana koldan ilerlemiştir: Biri dış dünyayı anlamaya çalışan akıl, diğeri ise iç dünyayı inşa eden gönül. 13. yüzyılda Anadolu bozkırında "Biz gelmedik kavga için" diyen Yunus Emre ile 20. yüzyılın ortasında nükleer bir felaketin eşiğinde "İnsanlığınızı hatırlayın" diye haykıran Bertrand Russell ve Albert Einstein, aslında aynı evrensel hukukun savunuculuğunu yapmışlardır.
Karıncaya Ulu Nazarla Bakmak, Evrensel Sorumluluktur. Yunus Emre’nin felsefesinde "Karıncaya ulu nazarla bakmak", sadece merhamet değil, varoluşsal bir adalettir. Yunus için her zerre, bütünden bir parçadır ve birine yapılan haksızlık bütüne yapılmıştır. Russell ve Einstein da nükleer çağın gölgesinde tam olarak bu noktada duruyordu. Onlar, nükleer bombaların sadece bir şehri değil, insanlığın ortak hafızasını ve geleceğini sileceğini biliyorlardı. Bilgelerin "türümüze sadakat" çağrısı, Yunus’un her canlıyı aziz tutan "ulu nazarı" ile aynı kaynaktan beslenir: Hayatı bir bütün olarak savunmak.
Yunus; 72 Milletten Tek İnsanlığa uzanan çizgidir. Modern fizik ve mantığın zirvesindeki Einstein ve Russell, milliyetçiliği insanlığı ayıran bir hastalık olarak tanımlamıştı. Yunus Emre ise yüzyıllar öncesinden bu durumu şu sarsıcı dizeyle özetlemişti: "Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan, halka müderris olsa hakikatte asidir." Yunus’a göre gönlünde tüm insanlığa yer olmayan birinin bilgisi, kuru bir gürültüden ibarettir. Einstein ve Russell’ın nükleer silahsızlanma için verdiği mücadele, Yunus’un bu evrensel vatandaşlık idealinin modern ve politik bir izdüşümüdür.
Nükleer silahlanma yarışı, aslında devasa bir "benlik" (ego) davasıdır. Russell ve Einstein, devletlerin bu kibrinin tüm dünyayı bir cehenneme sürüklediğini görüyordu. Yunus Emre ise çözümün kişinin kendi içindeki savaşı bitirmesinden geçtiğini biliyordu: "Benlik davasını bırak, gönülleri ele al." Eğer insanlık kendi narsisistik hırslarından, yani "ben" davasından vazgeçebilseydi, Einstein ve Russell’ın nükleer kıyamet uyarılarına gerek kalmayacaktı.
Russell ve Einstein, bilimsel bir zorunlulukla "Yeni bir Cennet'e giden yol ancak insanlığın birbirini sevmesiyle açılır" demişlerdi. Yunus Emre ise bu yolun haritasını çoktan çizmişti: "Sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz." Akıl (Russell/Einstein) ve Gönül (Yunus), tarihin iki farklı ucundan aynı şeyi söyler: Hayatta kalmak istiyorsak, sadece kendimizi değil, karıncadan nükleer çağın insanına kadar her varlığı "ulu bir nazarla" kucaklamalıyız.
KARINCANIN HUKUNDAN İNSANLIĞIN BEKASINA, AKIL VE GÖNÜL KÖPRÜSÜ.MUHARREM YELLİCE
KAFESTEKİ PANTER VE BİZŞÜKRAN KAYA
EMLAK VERGİLERİ CEP YAKACAKAV İBRAHİM GÜLLÜ
İLLERİN YÖNETİMİNDE ÇOK BAŞLILIK VE FELAKETLERİN MEVZUATLA İLİŞKİSİCEM ARÜV
VAH SERİK VAH!..VEDAT GÜRHAN
TÜRKİYE VE İSLÂM DÜNYASI'NDA DÜŞÜNEMEME SORUNUTARIK ÇELENK
TÜRKLER'İN YUNAN ADALARI TUTKUSU BİTİYOR MU?HÜSEYİN BARANER
YERELDEN EVRENSELE YÖRÜK MÜZİĞİ VE ARPANATOLİA -1HALİL ERDEM
BİR KADIN MESELESİ DEĞİL, BİR TOPLUM MESELESİGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
TÜRKÇE’NİN SU YÜZÜNE ÇIKTIĞI ANEŞREF URAL
SAMİ UĞURLU VE GALİBİYETKAHRAMAN KÖKTÜRK
NE OLUYOR BİZE?SÜLEYMAN EKİN
HAYAL GÜCÜ, YARATICILIK VE PAREİDOLİABAHAR UYSAL HAMALOĞLU
GÖRSELE DAVETNURİ SEZEN
İSLAMCI YAPILARIN BESLENDİĞİ PSİKOLOJİK ZEMİNALİ İHSAN DİLMEN
ANTALYA: MEDENİYETLERİN ZİRVESİNDEN, RANTIN ÇUKURUNA!DİLEK DEMİRKAN
BİR ANONSLA DEĞİŞEN HAYAT…MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
YILDIZ SEÇEN YÖNETMEN HALDUN DORMEN (1)GAZANFER ERYÜKSEL
ORHAN TAYLAN VE “ZİNCİRE VURULMUŞ PROMETHEUS”YUNUS YAŞAR
KARNELERDE ATATÜRK VE İSTİKLÂL MARŞI YOK!PROF DR RAMAZAN DEMİR
SUÇLU ÇOCUK YOKTUR, SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VARDIR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
LERMANTOV’UN İZİNDE KAFKASLARYALÇIN DUMAN
BENDE SAKLI KALMASIN-5OYA BOYSAN
BAZI İNSANLARI UZAKTAN SEVERSİNİZ...ŞENER METE
BAŞKAN UYSAL TRABZON TANITIM GÜNLERİ'NDE
ERİŞKİNLERDE BU 6 AŞIYA DİKKAT!
ÖZTÜRK: "ANTALYA'NIN KAYBEDECEK ZAMANI YOK"
2026'DA TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI NASIL ŞEKİLLENECEK?
DERELERDE BİRİKEN ATIKLAR TEMİZLENİYOR
İKİ YIL SONRA TAZE FASÜLYE MUTLULUĞU
JAK KÖPEĞİ 'OCAK' 8 YILDA 48 CAN KURTARDI
KUMLUCA'DA SAĞANAK ETKİLİ OLDU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





