Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2504.307
    %0.82
  • Dolar
    32.5791
    %0.11
  • Euro
    34.751
    %0.04

Mustafa Yetgin

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa Yetgin

Katı Atık Depolama ve enerji

02 Ocak 2023 Pazartesi 10:35

Hayatımızda yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı ile ilgili yapılan çalışmalar önemli yer tutmakta.

Daha yaşanabilir bir çevre ve sağlıklı bir ortamın oluşturulması için enerji verimliliği kadar yeni tesislerin devreye girmesi lazım.

Katı Atık Depolama ve enerji kaynakları da bunlardan bir tanesi diyebilirim.

Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesislerinin sayısının hızla artması lazım.

Özellikle de ilçelerimizde.

Bu manada çevreci ve yenilikçe projeleri arasında yer alan Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine eklenen mekanik ayrıştırma ünitesi ile ambalaj atıkları ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılırken gaz balonu ünitesi ile de tesiste üretilen enerji miktarı arttı.

Çalışmalar kapsamında çevreci ve yenilikçi yaklaşımı ile birlikte Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine iki yeni ünite eklendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi tesise mekanik ayrıştırma ünitesi ve gaz balonu ünitesi kazandırdı.

Manavgat Belediyesi tarafından Manavgat Transfer İstasyonuna küçük araçlarla gelen evsel katı atıklar, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait tırlara aktarılarak Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisine taşınıyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinde evsel atığı içerisindeki ambalaj atıkları hacimsel büyüklük ve cinslerine göre ayrılıp balyalanarak ekonomiye kazandırılıyor. Ambalaj atıklarının ayrıştırılması ile depolama sahasına gönderilen atık miktarı azaldığı için depolama sahasının ekonomik ömrü uzuyor. Bu atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılırken çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor. Mekanik ayrıştırma ünitesinin yapımı ile yaklaşık 80 personelin istihdamı sağlanacak.

 

Söz konusu enerji üretim tesisinin bir diğer yeni ünitesi olarak gaz bolunu ünitesi oluşturuldu. Gaz balonu vasıtası ile kolektör sistemiyle sahadan çekilen metan gazının siteme daha dengeli verilmesi sağlanmakta ve böylece enerji üretim verimi yüzde 5 arttırılıyor. 3,6 MW kurulu güce

sahip Büyükşehir Belediyesi Manavgat Katı Atık Düzenli Depolama ve Enerji Üretim Tesisi’nde üretilen elektrik miktarı 11 bin 500 hanenin aylık elektrik enerji ihtiyacına denk geliyor. Üretilen enerji satılarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gelir olarak geri dönüyor. Depolama sahasında oluşan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle azaltılan karbon emisyon miktarı da 36 bin 500 ton.

Çevreci tesislerin ve projelerin sayısının hızla artması dileğimle.

Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 455 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim