- IMKB
% - Altın
6490.01
%-0.03 - Dolar
47.5871
%0.02 - Euro
54.9357
%-0.14
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 20:47 - ÜVEY BABA İLE DEDE TUTUKLANDI
- 20:26 - 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 19:38 - ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 18:48 - ALANYA’DA MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞI MÜCADELENİN STARTI VERİLDİ
- 18:38 - MERSİN ERDEMLİ ‘DE 3,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
- 18:03 - PASAJDA ÖLÜ BULUNAN EYÜP CAN DAVASI SÜRÜYOR
- 17:47 - YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
- 17:21 - EŞYALARI GÖTÜREN EŞE TAZMİNAT CEZASI
- 17:09 - SICAK VE NEM BUNALTTI
- 16:58 - MANAVGAT BELEDİYESİ’NDEN YAYLALARA KÜTÜPHANE DESTEĞİ
- 16:47 - DANIŞTAY'DAN KIRCAMİ KARARI
- 16:38 - MERSİN’DE PATLAYAN DOMATES KONSERVESİ 9 AYLIK BEBEĞİ YAKTI
- 16:38 - TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU’NDAN BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN’E ‘YILIN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI’ ÖDÜLÜ
- 16:33 - KAHRAMANMARAŞ’TA YANGIN VE KURTARMA TATBİKATI
- 16:22 - KIYILARDA MİKROPLASTİK ALARMI
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


DEĞİŞEN DEVLET ve CHP
Lisanımızda iki kavram vardır ki, söylem olarak pozitif çağrışım yapmakla birlikte, içerik olarak son derece kaypak ve esnektir. Bunlardan birisi “çağdaşlık”, diğeri de “değişim” kavramlarıdır. Ne demek çağdaş? Aynı zaman diliminde yaşayan ve o zaman diliminin emrettiği “şeyleri” benimseyen insan topluluklarına yahut bireylere, “çağdaş toplumlar” ya da “çağdaş birey” diyoruz. Ve fakat bu tanıma göre büyük filozofların, büyün fikir adamlarının pek çoğu “çağ dışı” ve dolayısıyla “gerici” oluyorlar, çünkü bu büyük adamların neredeyse hepsi yaşadıkları çağdan, yaşadıkları çağın realitesinden hazzetmiyorlar, nefret ediyorlar ve hatta tiksiniyorlar. Örneğin Balzac ve Sthendal. Cumhuriyetçi değil kralcı idiler ve bu tanıma göre kesinlikle gericidirler!. Örneğin Dostoyevski, yaşadığı çağdan nefret ediyordu ve hiç kuşkusuz gericidir!
“Değişim” kavramı da sıkıntılıdır. Zannedilir ki dönüşerek ortaya çıkan her “yeni şey” bir gelişim emaresidir ve insanlık için ileri bir aşamadır. Nitekim diyalektik yasalarına göre insanlık tarihi, sürekli değişerek gelişim göstermiş bir yolculuktur ve her değişim ileri bir aşamaya işaret eder. Peki ama, eğer böyle ise, yaşadığımız bu çağa niçin “yeni orta çağ”, ya da “neo feodalizm” gibi isimler takılıyor, benzetmeler yapılıyor? Mesela içinde yaşadığımız 21. yüzyıl, 19. yüzyıla göre daha mı “ileri” bir aşamadır? Örneğin 1800’lerin dünyasında, bu gün Gazze’de yaşanan soykırıma izin verilir miydi?
Her neyse, geçelim bunları ve asıl konumuza gelelim.
Daha önceki yazılarımda da defaatle dile getirdim; 1923 yılında kurulan Cumhuriyet, 1970’lerden başlayarak ve çeşitli merhalelerden geçerek, bu gün itibariyle rahatlıkla söyleyebilirim ki, artık başka bir rejimdir! Kavramın bizzat kendisini kullanarak tekrarlayalım; 1923’te devletin yeni sistemi olarak ilan edilen cumhuriyet rejimi değişmiş, dönüşmüş ve bizzat devlet kararıyla ve milletin de çoğunluğunun rızası ile başka bir aşamaya geçmiştir, nokta. Ve görünen odur ki, bütün siyasi ve bürokratik kurumlar “yeni devletin” ideolojik yol haritasına göre ya değişip dönüşerek yeni rejime adapte olacaklar, ya oyunun dışına atılacaklar, ya da parçalanıp küçülecekler ve süreç içerisinde yok olup gideceklerdir.
Yukarıda yazdıklarımın son derece acımasız, can sıkıcı ve rahatsız edici olduğunun farkındayım. Çünkü toplumun muhalif kesimleri zannediyorlar ki bu yaşanan siyasi tablo sadece Erdoğan dönemi ile sınırlı bir geçici sarsıntıdır. Sanıyorlar ki ilk seçimde Erdoğan, yani Cumhur İttifakı, seçim sandığına gömülecek ve Türkiye kaldığı yerden yoluna devam edecek. Evet, elbette Erdoğan devri de sona erecek, Cumhur İttifakı da tarihe karışacak, bu kesin. Ama yeni rejim, yeni devlet, yukarıda özetlediğim sistem üzere yoluna devam edecek. Önümüzdeki çok uzun yıllar boyunca devletin toplum tarafından şekillendirildiği ve yönetildiği değil; bürokratik mekanizmanın devleti, toplumu ve ülkeyi çekip çevirdiği bir rejimde yaşayacağız.
Peki 1923 Cumhuriyeti’ni kurmuş olmakla övünen CHP bu yeni rejimde ne yapacak, nasıl bir tavır alacak, nasıl bir tutum takınacaktır? Bu sorular, CHP’nin bizzat kendisi başta olmak üzere, hemen herkesin merak ettiği bir konudur esasen. Aslında CHP’nin son zamanlarda yaşadığı kaotik süreç, rejimin yeni bir aşamaya geçmiş olmasından kaynaklanıyor. Yani devlet yeni bir rejim üzere yapılanmaya karar vermiş, ama devleti kuran parti bu süreçte nerede duracağına, nasıl bir tutum alacağına karar veremiyor. Bazen yeni sürece adapte olmaya çalışıyor ama yapamıyor, bazen itiraz etmeye çalışıyor ama bunu da beceremiyor. Bu bağlamda CHP hakikaten çok zor durumda. Hangi yöne gitmek istese devamını getiremiyor. Ne eski devlet-cumhuriyet sisteminde ısrar edebiliyor, ne yeni devlet-cumhuriyet sistemine adapte olabiliyor. Ve bundan ötürü de, bir yerden bir yere savrulup duruyor. Mevcut iktidarın ekonomi politikalarında yaptığı büyük hatalar CHP’nin yelkenlerini şişiriyor evet, ama devletin yeni stratejisi karşısında parti yine de yön bulmakta zorlanıyor.
Eski rejimin mimarı olarak CHP tarihî bir kavşakta duruyor, önünde iki yol var; ya 1923 Cumhuriyetinin ilkelerine sıkı sıkıya sarılmak ve kurulan yeni rejimin sakıncalarını topluma etkili bir dille anlatmak, ya da yeni rejime adapte olarak tarihin akışı yönünde gemisini yüzdürmek.
CHP zaman kaybetmeden kararını netleştirmek zorunda. Çünkü gerçekten hiç vakit kalmadı, süre bitti, yol tükendi.
GAZÂLÎ’DEN AYDINLATMAYA: NEDENSELLİKMUHARREM YELLİCE
TARİH BİLGİSİ VE TÜRKİYE SOLUEŞREF URAL
YENİ ARAYIŞLAR ve SORUMLULUKLARALİ İHSAN DİLMEN
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






