Atıkların değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması ve bununla birlikte çevre temizliğine katkıda bulunmak çok mühim. Siz değerli okuyucularımla bu konularla alakalı zaman zaman bu köşeden yazılar yazıyorum.
Çevre temizliği, görüntü kirliliğinin önlenmesi ve atıkların değerlendirilerek geri kazanım yöntemiyle ekonomiye katkı sağlanması kanaatimce olumlu bir çalışma. Bugün Kepez Belediyesi’nin bir çalışmasından bahsetmek istiyorum.
Kepez Belediyesi, cam, kağıt, plastik ve metal atıkların ardından, şimdide tekstil atıklarını kaynağında ayrıştırıyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin 68 mahallesine ilk etapta 300 adet tekstil atığı konteyneri yerleştirecek. Kepez Belediyesi, israfın önlenmesi, doğal varlıkların korunması, çevre dostu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması ve atık yönetiminde farkındalık yaratan örnek çalışmalara devam ediyor.
Cam, kağıt, plastik ve metal atıkların ardından Kepez Belediyesi, şimdide tekstil atıklarını kaynağında ayrıştıracak. Tekstil atıklarının kaynağında ayrıştırılması için Tabiat Geri Dönüşüm ile 5 yıllık sözleşme imzalayan Kepez Belediyesi, ilçenin 68 mahallesine ilk etapta 300 adet tekstil atığı konteyneri yerleştirecek.
Kepez Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, sözleşme kapsamında ilçenin farklı yerlerine tekstil atığı konteyneri yerleştirme işlemlerine başladı. Sözünü ettiğim bu proje ile tekstil alanında ihtiyaç duyulan hammadde konusunda geri kazanımların olması, yeni üretimler sırasında oluşacak sera gazı ve küresel ısınma etkilerinin en aza indirilmesi hedefl eniyor.
Toplanan tekstil atıkları ham madde olarak kullanılabileceği gibi aynı zamanda kullanılabilecek durumda olanlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Vatandaşların ev ve iş yerlerinde kullanmadıkları giyim, ayakkabı, oyuncak, çanta, nevresim vb. gibi tekstil atıkları kumbaralarda biriktirilerek, belirli aralıklarla boşaltılıp toplanan atıklar geri dönüşüme kazandırılacak.
Yazımın başında da ifade ettiğim gibi atıkların ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kazandırılması çok mühim. Bu konuda emeği geçenleri teşvik etmemiz lazım. Sağlıcakla kalın.
Bu yazı toplam 1797 defa okunmuştur.