- IMKB
% - Altın
4306.674
%-0.24 - Dolar
40.2168
%0.02 - Euro
46.7025
%-0.49
- 22:48 - Ege Bölgesi’nin ihracatı haziran ayında yüzde 7,3 arttı
- 22:39 - Domates yüklü kamyon şarampole devrildi: 1 ölü
- 20:59 - Şehitler anısına pedallar döndü
- 20:24 - "Beni bugün askere alsalar giderim"
- 19:56 - ‘Türk Milleti’ne çadır tiyatrosu izlettiler!’
- 19:00 - Yangın düğmeli evlere sıçradı
- 18:51 - Kolon kanseri vakalarında artış
- 13:36 - Şehitlikte duygusal anlar
- 11:47 - Şehitin anne babasına acı ziyaret
- 11:27 - Büyükbaş hayvanların tırnak bakımı ve tedavisi yapılıyor
- 09:50 - Konya'daki orman yangını Isparta sınırına dayandı
- 23:32 - Oykun Başar’ın oğlu Ege Başar vefat etti
- 23:10 - "Kardeşimi kimseye göstermedim, görülmeyecek haldeydi"
- 22:36 - Nem oranı yüzde 85'e çıktı, kent görünmez oldu
- 20:15 - ALKÜ'de 15 Temmuz etkinliklerle anıldı
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK





Kurallara uyalım…
Trafikte araç sayısı hızla artarken; bununla birlikte nüfus da artıyor. Doğal olarak artan nüfus ile birlikte ulaşımda ve trafikte sıkıntılar meydana geliyor.
Trafik kurallarına uyma noktasında çok hassas olmak gerekiyor.
Bununla birlikte son yıllarda artan araç sayısı beraberinde ölümlü ve yaralanmalı kazaları ve olayları getiriyor.
Trafik kurallarına uymak, dikkat, yayaya saygı ve ulaşım noktalarını iyi etüd etmek kazaları aza indirme noktasında önemli detaylar.
Diğer taraftan bugün trafik kazalarına karşı trafikte alınacak önlemleri özetlemek istiyorum.
Günümüzde yaşanan trafik kazalarının çoğunluğu insani hatalardan kaynaklanıyor. Sürücüler bazı kurallara dikkat ederek ve basit sayılabilecek önlemleri alarak ölüme ya da ağır yaralanmalara neden olan kazaların önüne geçebilirler.
Hız sınırları, trafikte kaza riskini azaltarak güvenliği sağlamaktadır. Hız sınırlarını aşmak veya trafik kurallarının üzerinde bir hızla aracı sürmek, bir kaza anında ölüm ve ağır yaralanma oranını artırmaktadır. Sürücülerin hız sınırlarına uymaları sürüş güvenliği açısından önem taşıyor.
Zaman zaman zincirleme trafik kazalarına dahi neden olabilen takip mesafesi, aynı noktada ilerleyen iki araç arasındaki mesafedir. Günümüzde pek çok sürücünün dikkatinden kaçan ve güvenli sürüşü tehlikeye atan takip mesafesinin korunmaması, birçok kazanın ilk nedenleri arasında yer almaktadır. Takip mesafesinin metre cinsinden, aracın saatteki kilometre hızının en az yarısı kadar olması gerektiği unutulmamalı.
Alkollü araç kullanmak trafik güvenliğini tehlikeye atan en önemli suçlar arasında yer alıyor. Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış durumda
Trafik işaretleri, trafik anında sürücü, yaya ve yolcuların ortak dilidir. Trafik işaretlerinden oluşan bu ortak dili doğru ve yerinde kullanmak trafik güvenliği açısından çok önemli. Trafik işaretlerine uyulmaması dolasıyla yaşanan trafik kazaları birçok ağır hasarlı kazaya neden olmakta. Ayrıca trafik ışıklarına uymayarak kırmızı ışıkta geçmek de trafik kazalarının önemli nedenleri arasında yer alıyor. Sürüş güvenliği açısından trafik işaretlerine ve ışıklarına uyulmasının kritik önem taşıdığı unutulmamalı.
Diğer taraftan trafik kazalarının üst sıralarda yer alan nedenleri arasında dikkati dağılmış sürüş geliyor. Dikkati dağılmış sürüş, sürücünün dikkatini yoldan çeken her şeyi içerir. Telefon aracılığıyla mesajlaşmak, sürüş anında yemek yemek, şarkı değiştirmek, yere düşen eşyaları toplamak, arka koltukta bulunan çocuklarla ilgilenmek ve telefonla konuşmak sürücülerin dikkatini dağıtır. Trafiğin akışı esnasında önceliğin güvenli sürüş olduğu unutulmamalı, dikkati dağıtan tüm unsurlardan uzak durmalıyız.
Yorgun ve uykusuz araç kullanmanın da en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu istatistiklere yansıyor. Yeterince bilinmeyen ya da göz ardı edilen bu kritik durum, sürücülerin performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır. Uykulu ve yorgun olmanın, sürücünün reflekslerini yavaşlattığı gibi, ani karar alma mekanizmasını da devre dışı bıraktığı unutulmamalıdır. O nedenle uzun mesafeli sürüşlerde sürücünün her 2 saatte bir mutlaka mola vermesi ve dinlenmesi önemli.
Trafik kazalarının sıkça rastlanan sebeplerinden biri de yapılan hatalı sollamalardır. Bir aracı sollamak riskli bir iştir bu nedenle sollama yapmak bilgi ve çok dikkat gerektiriyor. Sollamanın herhangi bir trafik işaretiyle yasaklandığı yerlerde, görüş yetersizliği olan tepe üstü ve dönemeçlerde, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde, gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde sollama yapılmaması önem taşıyor.
Kazasız ve sağlıklı günler diliyorum.
VERGİ ÖDEMEDEN EV ALMAKRaziye Gök Aktaş
BAŞKANLARI KİMLER YAKAR?Gürsel Kaya
YORGUN TÜRK, YORGUN TÜRKİYEEşref Ural
BİREY OLMAK YA DA OLAMAMAKGazanfer ERYÜKSEL
Bitmeyen sorun…Ömer Yetgin
YERALTINDAN FUTBOLKahraman Köktürk
Güvensizlik Çağında EkonomiMustafa Yıldıran
Trump, Evanjelizm ve Yeni Dünya DüzeniMuharrem Yellice
Kaldırım işgalleri meselesiMustafa Yetgin
Bayram tatilleri; kamu ve özel sektör çalışanı arasındaki derin farklarİSA KAVLAK
CUMHURİYET NEDEN İSTENMEZNuri Sezen
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Tel : 0532 474 99 63 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim