Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Mesleğimize kulak verilmeli”
13 Mayıs 2022 Cuma 18:03

“Mesleğimize kulak verilmeli”

13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü nedeniyle açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, peyzaj mimarlarının iklim krizinin çözümü için kısa, orta ve uzun vadede çözümün en önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayarak, peyzaj

13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü nedeniyle açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, peyzaj mimarlarının iklim krizinin çözümü için kısa, orta ve uzun vadede çözümün en önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayarak, peyzaj mimarlığı mesleğine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü nedeniyle, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Antalya Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi’nin 28’nci kuruluş yıldönümünün de kutlandığı törene Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, 2. Başkanı Reyhan Erdoğan, Yönetim Kurulu Yazmanı Rıfat Olgun, Yönetim Kurulu Üyesi Omca Coşarcan Kaya, PMOGenç Başkanı Efe Deniz ve PMOGenç üyelerinin yanı sıra Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSAİD) Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Volkan katıldı. Burada TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi 15. Dönem Yönetim Kurulu adına açıklamalarda bulunan Başkan Gülsüm Kıldan, peyzaj mimarlığının önemine dikkat çekti.

367db613-cc82-4c07-ac83-d5956e911f86.jpg

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA AMAÇLIYORUZ"

13 Mayıs Peyzaj Mimarlığı Günü’nün doğuşunu ve Peyzaj Mimarları Odası’nın kuruluşunu hatırlatan Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, “Mesleğimiz; doğal peyzajlardan kent ölçeğine, kent ölçeğinden yerleşim alanlarına kadar sunduğu doğa tabanlı çözümler ile küresel iklim krizine uyum ve etkilerinin azaltılması konusunda yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir bir dünya kurmayı amaçlamakta” dedi.

 

“PEYZAJ MİMARLIĞININ ÖNEMİ ORTADA”

“COVID-19 salgını ile değişen yaşam tarzımızı olumlu yönde ivmelendirerek, iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılmasını olanaklı hale getirmenin elimizde olduğu görülmüştür” diyen Kıldan, “Yeni bir küresel ve toplumsal krize mahal vermemek ve hazırlıksız yakalanmamak adına iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde bir an önce doğru peyzaj politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü planlamadan tasarıma, korumadan onarıma ve peyzaj yönetimine kadar uzanan geniş yelpazede katkısı ve başarısı ispatlanmış bir meslek disiplininin ekolojiye, biyoçeşitliliğe olan katkıları ileride hepimizin en temel ihtiyaçları olan konforlu açık alanlar, içilebilir su, solunabilir hava ve güvenli gıda olarak geri dönecektir. Sadece bu sebepler dahi peyzaj mimarlığının ne derece önemli bir bilim alanı olduğunu ortaya koymakta” diye konuştu.

cb1aa641-2d6f-4ce3-b3fc-ff59d6a06fbb.jpg

“YASAL VE YÖNETSEL DÜZENLEMELER BİRAN ÖNCE TAMAMLANARAK HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin tarafı ve imzacısı olan bir ülke olarak Peyzaj Mimarlığı mesleğine ait yasal ve yönetsel düzenlemelerin biran önce tamamlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kıldan, “Yaşanabilir bir dünya için iklim krizine karşı Paris İklim Antlaşması’nın gerekliliklerinin yerine getirilmesi, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat belgesinin ise mesleğimizin koordinasyonunda bir an önce hayata geçirilmesi gerekmekte. İklim krizine karşı önümüzdeki, 20-30 yıllık süreçte hayati öneme sahip olan doğal alanlarımız kısa süreli kazançlar uğruna, düşünülmeden yok edilmekte. Ancak tüm kamuoyunun,  iklim krizinin çözümü için kısa, orta ve uzun vadede çözümün en önemli parçalarından birisi olan peyzaj mimarlığı mesleğine kulak vermesi gerekmekte” açıklamasında bulundu.

 

“TEMAMIZ TÜM CANLILAR İÇİN PEYZAJ”

“TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak üyelerimiz, ülkemiz ve gezegenimiz için çalışırken bu çalışmayı yalnızca insanlarla sınırlandırmayıp tüm doğal, kültürel ve tarihi bileşenlerle birlikte yeryüzündeki tüm canlıları da düşünmekteyiz” diyen Kıldan, şunları dile getirdi:

“Bu nedenle 2022 yılı Nisan ayı boyunca kutladığımız ‘Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı’ ve ardından gelen Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü için belirlediğimiz temamız ‘Tüm Canlılar İçin Peyzaj’ olmuştur. İnsanlar olarak yaşadığımız çevreden bağımsız bir hayat sürebilmemizin olanağının olmadığı herkesçe bilinmekte. Yüzyıllardır süregelen ‘Her şey insan için’ inancıyla, sürdürülebilirliğine bakılmaksızın dünyamızın tüm kaynakları cömertçe kullanılmıştır. Bugünkü geldiğimiz noktada ise tükettiğimiz tüm kaynaklar iklim krizi ile birlikte, artık türlerin nesillerinin tükenmesine yol açacak boyuta ulaşmıştır. İklim krizine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde atılacak tüm adımlarda, peyzaj mimarlarının rolünün çok önemli olduğu bilinmekte. Yaşanan ani hava olayları, yangınlar, salgın hastalıklar ve artık yeni olağanımız haline gelen kuraklık, enerji ve gıda krizi; eğer önlemler alınmazsa çok daha derinleşerek devam edecek. Yalnızca insan konforunun, güvenliğinin, sağlığının düşünülmesi, benzer sürece tekrar girilmesine neden olacak. Kurtuluşun ancak, tüm canlılar için peyzajların düşünüldüğü, biyoçeşitliliğin sağlandığı durumda gerçekleşeceği herkesçe bilinmeli. Yaşadığımız tüm bu olağan dışı durumların eski haline dönmesi arzusu hepimizin içinde yer almakta ancak unutulmamalıdır ki eski olağan halimiz sorunun kendisini oluşturmakta. Bu sebeple atılacak her adım yalnızca insanlar için değil, tüm canlılar için olmalı.” 

 

“YAŞADIĞINIZ HER YERDE BİZ VARIZ” DİYEREK KUTLADI

Odanın 28’nci kuruluş yıldönümü de olan 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü’nün ülke genelinde yer alan 6 Şube, 18 İl ve İlçe temsilciliği ve 81 ilde mesleği temsil eden binlerce peyzaj mimarı tarafından kutlandığını belirten Kıldan, “Kamuda, kendi işyerinde, ücretli ve akademilerde çalışan meslektaşlarımız ve öğrencilerimizle birlikte yaşadığınız her yerde biz varız diyerek ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi peyzaj varlıklarına sahip çıkacağımızı, mücadelemizi tüm canlılar için sürdüreceğimizi bildiririz” dedi. Kıldan, 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madenciyi de anmayı ihmal etmedi. HABER: MUSTAFA YETGİN

Bu haber toplam 4348 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim