Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Model tarım önerisi

06 Haziran 2022 Pazartesi 00:05

 

            Tarım; günümüzün ve geleceğimizin çok kritik öneme sahip sektörlerinin başında geliyor.

            İklim değişikliğinin olumsuzlukları, yaşamakta olduğumuz pandemi, doğal afetler ve kuraklık endişesi gibi faktörlerle önemi her geçen gün daha da artan bu sektörün kendi içindeki çelişkilerini anlamamız gerekiyor artık.

            Tarımdaki en büyük tehlikelerden bir tanesi yeni neslin tarımla uğraşmak istememesi…

Mera alanlarının daralması, tarım alanlarının imara açılması, sürekli artan maliyetler ve işgücü kayıpları tarımdaki en büyük sıkıntıların başında geliyor.

            Ve akaryakıta gelen peş peşe zamlar bu sektörü ciddi anlamda etkiliyor.

            Çocukları ve gençleri tarıma sahip çıkma, sevdirme ve teşvik etme anlamında da tutarlı projeler ortaya koyduğumuz söylenemez.

            İşte tam da bu noktada geçtiğimiz günlerde bir çalıştay gerçekleştirildi.

    Antalya Ticaret Borsası(ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle Zeytinpark’ta düzenlenen Tarım ve Çocuk Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Çocukların hayvancılıktan bitkisel üretime, su ürünlerinden ekoloji eğitimine bir çok alanda eğitim aldığı eğitimin ardından çocuklara, tarım ve doğa ile ilgili tartışacakları ortam sunuldu. Çocukların yaşanabilir bir dünya için çözüm önerileri ise çalıştay sonuç bildirgesine yansıdı.

  Söz konusu bildirgede çocuklar, tarıma yönelik görüş ve önerilerini dile getirdi. Tarım yapılırken doğal yaşamın korunması gerektiği kaydedilen bildirgede, tarım ilaçları kullanımının azaltılması, biyolojik mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile organik ve sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi istendi.

   Çocuklar bildirgede, yerli ürün tüketimine özellikle dikkat çekti. Yerli ürünlerin tüketilmesi ve üretiminin özendirilmesini isteyen çocuklar, genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı. Çocuklar, modern tarım teknikleri ve teknolojilerinin kullanıldığı, çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri model tarım köyleri ve tarım kentleri kurulmasını istedi. Çalıştay sonuç bildirgesine, ilkokul ve ortaokul müfredatında uygulamalı tarım eğitimin yer alması, iklim değişikliğine dirençli tarım için çalışmalar yürütülmesi, çocukların köylerde yaşamalarının özendirilmesi için sosyal imkanların artırılması önerileri yansıdı.

 

   Çalıştaya katılan çocuklar, dünyanın sadece insanlara ait olmadığı konusunda bilincin arıttırılması ve biyoçeşitliliğin korunması ve geliştirilmesini istedi. Çocuklara göre, ormanlar daha fazla korunmalı ve ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmeli. Bildirgede çocuklar, atıkların sınıflandırılmasını talep ederken, plastik kullanımının azaltılması ve geri dönüşüme uygun ambalajlar kullanılmasını istedi.

 

Yine aynı şekilde su kullanımında dikkatli olunması, gereksiz su kullanımından kaçınılması ve tasarruflu davranılması gerektiği kaydedilen bildirgede, lavabo ve banyo sularının arıtılarak sifon suyu olarak tekrar kullanılması önerildi. Çocuklar, yağmur suyu hasadının yapılarak, tarımda kullanımının artırılmasını istedi. Güneş panellerinin tarım topraklarına kurulmamasını isteyen çocuklar, elektrikli araba kullanımının yaygınlaştırılması, fabrika bacalarına filtre takılması ve kontrolünün yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çocuklar kalitesiz kömür kullanımının önüne geçilmesini “hayati” görürken, şarjlı pil kullanımının özendirilmesini istedi.

            Tüm bu öneri ve istekler ışığında projelerin hızla şekillendirilmesi gerekiyor.

            Çocukların tarıma, çevreye, doğaya, su kaynaklarına ve küresel iklim değişikliğine bakışı gerçekten umut verici…

            Umarım bu dilek ve önerilerden bir sentez oluşturularak tarımda bir sinerji yakalanır.

Bu yazı toplam 461 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim