Meslek liselerinde öğrenim görürken, bir yandan da staj gören öğrencilerin durumuna dikkat çekmek istiyorum.
Meslek liselerinde eğitim görürken farklı kurumlarda staj görerek yaşama hazırlanmaya hazırlanan yüzbinlerce lise öğrencisi, mesleki kariyerlerine yönelik tercihlerinin gereği olarak deyim yerindeyse hem okuyorlar, hem çalışıyorlar.
Yaz tatillerini dinlenerek değil, çalışarak geçiren öğrenciler birdenbire yaşamın ağır gerçekleriyle yüzleşirken, bir taraftan da iş yaşamına entegre olmaya çalışıyorlar.
Hayata kısa yoldan hazırlanma anlamında bu sistem yüzbinlerce öğrenciye, anne ve babaya farklı bir imkan sunarken, beraberinde bazı soru işaretleri de getiriyor.
Örneğin; stajyer öğrenciler hangi şartlarda çalışıyor?
Çalıştığı kurumlarda yoğunluk paralelinde ağır koşullarda çalışıyorlar mı?
Servis sorunu “yeterince” çözümlenebiliyor mu?
Stajyer öğrencilerin sıkıntıları dikkate alınıyor mu?
Çalışma ortamında yeterli şekilde dinlenebiliyorlar mı?
Mesleki lisede seçmiş olduğu mesleği sevme noktasında teşvik edici uygulamalar var mı?
Staj gören öğrencilerden kapasitelerinin üzerinde çalışma temposu beklemek büyük yanlış… Ve özellikle evden işe, işten de eve gelme noktasındaki servis sorunlarının çözümü şart!
Evet… Tüm bunlar hangi sektörde olursa olsun stajyer öğrencilerin ve ailelerin baş başa olduğu konular, sorunlar ve ayrıntılar…
Ben stajyer öğrencilerin seçmiş olduğu mesleki alan konusunda, çalışırken olabildiğince mesleklerini sevmeleri konusunda teşvik edici çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Bu yazı toplam 754 defa okunmuştur.