- IMKB
% - Altın
3997.619
%-1.75 - Dolar
38.4588
%-0.14 - Euro
43.6968
%-0.18
- 11:43 - Boğaçayı’nda yeni canlı türlerine yakın takip
- 10:23 - Antalya’da iki marketin fiyat rekabeti ekmeği 6 TL’ye kadar düşürdü
- 09:43 - 12.türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’nde Yapay Zekâ Hastaların Umudunu Resmetti
- 18:23 - Isparta’da son 3 yılda 180 bin meyve fidanı toprakla buluştu
- 16:43 - ATB Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İhracat için radikal politikalar geliştirilmeli"
- 16:43 - Kamp, karavan, outdoor, tiny house sektör liderleri Antalya’da
- 16:08 - Şakiroğlu: "Avrupa’da elektrik kesintileri bölgemize ilgiyi artırır"
- 15:13 - Korkuteli’de 156 hacı adayı için uğurlama töreni yapıldı
- 12:53 - GENÇOSD’nin yeni başkanı Ebubekir Tulpar oldu
- 12:45 - Türk-İş'ten Antalya'da 1 Mayıs'a davet var
- 12:23 - Muhtarlar talep etti, Kotan yanıtladı
- 12:23 - Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 1 Mayıs’ta ücretsiz
- 11:43 - Antalya Büyükşehir’den indirimli su tarifesi
- 11:38 - Antalya Arkeoloji Müzesi’nin renkli nöbetçileri tavus kuşları
- 11:18 - Başkan Uysal: "Sporu bahis sektöründen kurtarıp mahallelere yaymalıyız"
Eyüp Koçak / Muhabir Türk





Telif hakkı dolandırıcılığına dikkat !
Günümüzde çok sık karşılaştığımız, vatandaşlarımızın da bu konuda çokça mağduriyet yaşadığı konulardan bir tanesi de sosyal medya dolandırıcılığı. Sosyal medyada dolandırılan, bu konuda ciddi mağdruiyetler yaşayan o kadar çok insan var ki! Bu nedenle biz de programımızın ilk konusunu sosyal medyada gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerine ayırdık.
Amacımız; bu yöntemlere karşı vatandaşların uyanık olması, bu niyette olan kişilere karşı önlemler alması. Dolandırıcılar, sosyal medya çok çeşitli dolandırıcılık yöntemlerine başvuruyor. Gerek İçişleri Bakanlığı, gerek Emniyet Genel Müdürlüğü, bu yöntemlere karşı vatandaşlara belirli aralıklarda uyarılarda bulunuyor. Ancak ne yazık ki, tüm sözlü, yazılı ve görsel uyarılara rağmen, pek çok vatandaşlarımız bu insanların tuzağına düşüyor.
Peki dolandırıcılar sosyal medyada hangi yöntemlere başvuruyor ve bu konuda sizler neler yapmalısınız?
1- Dolandırıcıların kullandığı yöntemlerden bir tanesi, kullandığınız sosyal medya adreslerinin kullanıcı adı ve şifresini ele geçirmek. Facebook, Instagram, adreslerinizin mesaj kısmından size telif hakkı uyarısında bulunulursa buna sakın kanmayın. Özellikle son dönemde bu yöntemle hesabını kaptıran ciddi bir kitle var. Dolandırıcılar size Facebook ve Instagram mesaj kısmından, ulaşıyor. Burada size sahte bir ileti gönderiyorlar. Telif hakkını ihlal ettiğinizi, telif hakkı ihlaline itiraz edebileceğinizi, itiraz etmezseniz hesabınızın süresiz bir şekilde kapatılacağını iddia ediyorlar. Size telif hakkına itiraz edebileceğiniz sahte bir link gönderiyorlar. Bu linke kullanıcı adı ve şifrenizi yazmanızı istiyorlar.
Sizler bu sahte linke tıkladıysanız, onların isteklerini harfiyen yerine getirdiyseniz, hesabınızı dolandırıcılara kaptırdınız demektir. Facebook, Instagram ve Twitter, kullanıcılarına telif hakkı bildirimini mesajlaşma bölümü üzerinden yapmaz. Söz konusu telif hakkı ihlal bildirimi, facebook ve instagram hesaplarınızın "destek" bölümü üzerinden gelir. Zaten telif hakkı ihlal edilmişse, telif hakkı ihlal edilen içerik her ne ise, Facebook bu içeriği otomatik olarak kaldırır. Şu sözleri altını çizerek ifade etmek istiyorum. Facebook ve Instagram sizden kullanıcı bilgilerinizi asla ve asla istemezler. Size böyle bir bildirim geldiyse, bu bildirimde bir link varsa, bu linkte kullaıcı adınız, şifreniz ve telefon numaranız isteniyorsa asla ve asla buna kanmayın. Bu bilgileri isteyen söz konusu hesabı şikayet edin ve engelleyin.
2- Sosyal medyada bir diğer dolandırıclık yöntemi ise, açılan sahte hesaplar üzerinden yapılıyor. Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı istiyor. Sizler de böyle bir durum ile karşılaşmışsanız, asla belirtilen adrese para göndermeyin.
3- Sosyal medyada piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunulan, özellikle akıllı telefon ve bazı elektronik eşyalarla ilgili reklamlara kanmayın. Bu reklamların dolandırıcılık amacıyla yayınlanan reklamlar olduğunu unutmayın. Bu tip sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Alacağınız ürünün piyasa değeriyle karşılaştırmasını kesinlikle yapın. Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
4- Çok sevdiğiniz bir yakınınızın sosyal medya adresinden hediye çeki kazandığınız söylenir, bu hediye çekini kazanmak için verdikleri numaralara kısa mesaj göndermeniz istenirse, asla bu talebe cevap vermeyin. Böyle bir durumda muhtemelen yakınızın veya tanıdığınızın sosyal medya adresi ele geçirilmiş olabilir. Hemen böyle bir durumda yakınızı arayın ve konu ile ilgili bilgilendirin. Eğer istediklerini yerine getirirseniz, dolandırıcıların mobil ödeme tuzağına düşmüş olursunuz.
Sanal dolandırıcıların bu tür tuzakları ilk değil ve asla son olmayacak! Burada vatandaşlara da büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bunun için alacağınız basit önlemler, bu mağduriyetlerin önüne geçebilir.
Evvela kullandığınız sosyal medya adreslerinizin kullanıcı adı ve şifresini hiç kimse ile paylaşmayın. Kullandığınız şifre asla basit bir şifre olmamalı, şifrede mutlaka yazı, rakam ve noktalama işaretlerini kullanmalısınız. Şifrenizi doğum tarihi, ardışık sayı gibi basit tespit edilebilecek rakamlardan belirlemeyin.
Şifrelerinizin güvenli olması, günümüzde tek başına yeterli değil. Artık tüm sosyal medya adresleri, kullanıcı ve şifreden sonra 3'ncü bir doğrulama yöntemi olan çift doğrulama yöntemini kullanır. Facebook, Instagram, Twitter gibi hesapları kullanıyorsanız, bu hesaplardaki şifre güvenliği bölümünden mutlaka çift doğrulama seçeneğini aktif edin.
Yeni projeler ve teşvik gerek…Ömer Yetgin
Roma Yolunu YürüdükKahraman Köktürk
YENİ TREND; SEKÜLER MİLLİYETÇİLİKEşref Ural
Fuarlar ve sosyal faaliyetlerMustafa Yetgin
Deprem gerçeği ve toplanma alanlarıİSA KAVLAK
İDİL URAL ÇOĞRAFYASI’NIN KADİM SAHİPLERİMuharrem Yellice
SANAL OFİSRaziye Gök Aktaş
HEYBEDEKİ BÜYÜK TURP:TÜRKİYEGürsel Kaya
NAZIM’I ABARTISIZ ANMAKYALÇIN DUMAN
Bakü’de iklim anlaşmazlığı: Dünyayı kirletenlerin YüzsüzlüğüMustafa Yıldıran
MUHASEBECİLERİN HAKLI İSYANIKamil Başkonak
CUMHURHİYET’İMİZİN 100 YILINI KUTLARKEN…Binali Efe
Kemer ve temizlik çalışmalarıAdem Vural
SEÇİMEyüp Koçak
Kesik Minare meselesi…Yusuf Katrağ
Atb Meclis Başkan Vekili Bülbül: "İ̇hracat İçin Radikal Politikalar Geliştirilmeli"
Kamp, Karavan, Outdoor, Tiny House Sektör Liderleri Antalya’da
Şakiroğlu: "Avrupa’da Elektrik Kesintileri Bölgemize İlgiyi Artırır"
Gençosd’nin Yeni Başkanı Ebubekir Tulpar Oldu
Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Gençleri Tarımda Tutamıyoruz, Mülteciler Olmasa Bu İşi Götüremeyeceğiz"
Kardelen Soğanlarının Doğadan Sökümü Yasaklandı
Gazipaşa’da Sezonun İlk Kiraz Hasadı Yapıldı
Antalya Sürdürülebilir Turizmin Yeni Lideri Oluyor
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim