Tarımın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve daha da mühim olan teşvik edilmesi ile ilgili her çalışma önemli.
Bilhassa bir tarım şehri olan Antalya’da çok uygun toprak yapımız var.
İlimizin 19 ilçesi bu bakımdan oldukça zengin özellikler içermekte.
Tarımda önemli sıkıntılardan bir tanesi de sürdürülebilir tarım teknolojisini kullanırken, özümüzü de korumak.
Yani ata tohumu ile organik tarımı yaygınlaştırmak lazım.
Bu manada Antalya Büyükşehir Belediyesi ekilemeyen alanların tarıma kazandırılması amacıyla Antalyalı çiftçilere 1000 dekar alanda 20 ton ata tohumu hibesi yapıldı.
Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi, ata tohumu desteğinde bulunduğu çiftçilere gübre desteği de sağlayacak.
Söz konusu projeyle tarımda girdi maliyetlerinin artması sebebiyle ekilemeyen alanların tarıma kazandırılması ve ata tohumunun gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyor. Çiftçilere yapılan destekler sonrasında Antalya Büyükşehir Belediyesi ziraat mühendisleri tarafından ekimden hasada kadar geçen süreç yakından takip ediliyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili olarak milli değer olan ata tohumunun korunarak, yaygınlaştırılması amacıyla Antalyalı üreticiye toplam 20 ton ata tohumu hibe desteğinde bulunulduğunu açıkladılar. Ziraat Mühendisi Hatice Parlak, “Ata tohumu olarak bölgeye özgü 7 çeşit tohum ayarlandı. Bin dekar alanda ata tohumu hibesi yaptık. Aynı zamanda gübre desteğimizde olacak. Elmalı, Korkuteli, Serik, Manavgat, Kumluca, Döşemealtı, Konyaaltı, İbradı yaylalarında ekimler yapıldı. Bize atalarımızdan gelen besin değeri yüksek, glüten oranı düşük, hibrit olmayan bugüne kadar bize gelen bu ata tohumu mirasını gelecek nesillere bozulmamış bir şekilde sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Çiftçilerimiz bu projeden çok memnun. Bu tür desteklerin artmasını talep ediyor” dedi.
Öte yandan vatandaşlar ve üreticiler de boş arazilerin değerlendirilerek tarıma kazandırılmasını, bilhassa ata tohumunun yaygınlaşarak hibrit tohumdan uzaklaşmasını yerinde bir uygulama olacağını düşünüyor.
Bu tarz çalışmaların artması lazım.
Esen kalın.
Bu yazı toplam 596 defa okunmuştur.