Üretici heyecanını kaybetti
Örtü altı üretimin merkezi konumundaki Antalya’da, sahil kesimlerinde Ağustos ayı başında yeni sezonun fidanları toprakla buluşmuştu. Yeni sezonun ilk ürünleri de Ekim ayı ile birlikte piyasaya çıkacak. Her sezon olduğu gibi bu sezonda da büyük umutlarla ürününü yetiştiren çiftçiler, para kazanamadıklarından dolayı eski heyecanlarını kaybetmiş durumda. 10 Ekim tarihiyle birlikte salatalık, domates ve biber gibi yeni sezon ürünlerin piyasaya çıkacağını belirten Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, Kasım ayında yeni sezonun bütün ürünlerinin piyasaya çıkmış olacağını kaydetti. Akcan, “İnşallah üreticinin, tüketicinin, ihracatçının, tüccarın hepimizin mutlu olacağı bir fiyat istikrarı yakalarız” temennisinde bulundu.
“İHRACAT KISITLAMASI VEYA YASAKLAMASI OLMAMALI”
“Bir taraftan köylülerimiz, üreticilerimiz maliyetlerden dolayı eziliyor, bir taraftan da tüketici pahalılıktan dolayı ürünleri satın alamıyor, sebze ve meyve tüketemiyor” diyen Akcan, şöyle konuştu:
“Maalesef girdi maliyetlerini düşürme şansımız yok. Çünkü, girdilerde kullandıklarımızın yüzde 70-80’i ithal ürün. Onun için bizim, kaliteli ürün yetiştirerek ihracata odaklanmamız lazım. Asla ihracat kısıtlaması, yasaklaması gelmemeli. Bir ihracat kısıtlaması veya yasaklaması geldiğinde herkes perişan oluyor. Artık böyle kısıtlama veya yasaklamaları yaşamamalıyız. Olursa altından kalkamayız. Yeni sezonda böyle handikaplar yaşamamalıyız. Antalya Toptancı Hali, dünyanın gözbebeği bir yer. Yeni sezon ürünleri çıktığında dünyanın gözü burada olacak. Sınırsız sevkiyat yapmamız lazım. Bırakın yasak getirmeyi, aklımızın ucundan bile geçirmemeliyiz. İhracatla döviz açığımızı da kapatıyoruz. Bizim dışarıdan döviz sokmamız lazım ülkemize. ”
“ÜRETİCİ HEYECANINI KAYBETTİ”
Kendini bildi bileli çiftçilik yaptığını belirten Akcan, “Eskiden çiftçilerde yeni ürünler ekilirken bir heyecan, bir umut olurdu. Artık o heyecan gitti. Çünkü, kimse sezonda ne olacağını bilemiyor, kestiremiyor. Üretici para kazanamadığı için eski heyecanını kaybetti. Yeni sezonun başlangıcında herkeste bir heyecan olmalı” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİNİN İSYANININ SEBEPLERİ VAR”
Para kazanamayan Anadolu çiftçisinin isyanına dikkat çeken Akcan, “Çiftçilerin isyanının sebepleri var. Kendiliklerinden isyan etmiyorlar. Salça yasağından dolayı fabrikalar yüzde 85 dolu kaldı. Bu üreticiye yansıdı, ürününü satamayan isyanda. Tarlada kalan ürünün zararını çiftçi, toplum çekiyor” şeklinde konuştu.
“İNSANLARI TOPRAKTA, GENÇLERİ KÖYÜNDE TUTMAK ZORUNDAYIZ”
İnsanların tarımdan, topraktan uzaklaştıklarına işaret eden Akcan, “Tarımda çalışan 20 sene önceki nüfusu şimdi bulamıyoruz. Köylerdeki nüfus azaldı, herkes büyük şehirlere göç ediyor. Bu yanlış bir politika. Bu insanlar topraktan nereye kadar kaçacak? Biz insanları toprakta, gençleri köyünde tutmak zorundayız. Toprak anaya 4 elle sarılmalıyız. Bizim ağır sanayimiz yok. Özellikle Antalya’da tarım ve turizm var” ifadelerini kullandı.
“TARIM SEKTÖRÜ KAYIT ALTINA ALINMALI, ACİLEN PLANLAMAYA İHTİYAÇ VAR”
Tarım sektöründe planlamaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akcan, “Tarımda radikal kararlar alınıp planlamaya geçilmeli. Devletin bu sektörü bir an önce kayıt altına alması gerekiyor. Ülkemizde kaç ton salatalık, kaç ton domates yetiştirildiği kayıt altına alınmalı. Ürünler kayıt altına alındıktan sonra da yönlendirme gerekiyor. Hangi ülkelere ne satılıyor? Sektör kayıt dışı olduğu için kimin ne ürettiği, hangi pazara sattığı belli değil. Onun için acilen bu sektörde planlamaya ihtiyaç var” dedi.
“BU MALİYETLERLE UCUZ SEBZE HAYAL”
Kışın ucuz sebze yemenin hayal olduğunu da belirten Akcan, “Bu maliyetlerle ucuz sebze çok zor, hayal etmeyin. Doğruyu söyleyeceksek bu mümkün değil. Ucuz sebze yedirirse bu çiftçi üretim maliyetlerinin altında kalır ve batar. Ertesi yıl kimse bir şey ekemez, ekim yapamaz” açıklamasında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim