Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2495.5
    %0.46
  • Dolar
    32.5804
    %0.10
  • Euro
    34.8524
    %0.27
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Antalya’da taşkın risklerine karşı tedbir alınmalı”
09 Haziran 2023 Cuma 17:28

“Antalya’da taşkın risklerine karşı tedbir alınmalı”

Antalya’nın özellikle batı ilçelerinin taşkınlardan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, turizm ve tarımın başkenti Antalya’nın taşkın riskine karşı dirençli bir şehir olması için kentsel ve kırsal alanlarda altyapı

Antalya’nın özellikle batı ilçelerinin taşkınlardan olumsuz etkilendiğine dikkat çeken HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, turizm ve tarımın başkenti Antalya’nın taşkın riskine karşı dirençli bir şehir olması için kentsel ve kırsal alanlarda altyapı eksikliklerini ortadan kaldıracak tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

 

Ülke genelinde son günlerde artan yağışlar nedeniyle birçok ilde taşkın ve selden kaynaklı kayıpların yaşadığına dikkat çeken TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, “Antalya’da merkez ilçeler başta olmak üzere özellikle batı ilçelerimiz meydana gelen taşkınlardan olumsuz etkilenmiştir. Afetler ülkesi haline geldiğimiz şu günlerde ilim ve bilimi dışlayarak ranta dayalı olarak atılan her adımda afetlerle yüzleşmeye devam etmekteyiz. Turizm ve tarımın başkenti Antalya’nın taşkın riskine karşı dirençli bir şehir olması için kentsel ve kırsal alanlarda altyapı eksikliklerini ortadan kaldıracak tedbirler alınması gerekmekte” dedi.

15139e2f-b213-4fa2-8bb8-c82c557a2170.jpg

 “ÜST YAPI KADAR ALTYAPIYA DA ÖNEM VERİLMELİ”

Kentler planlanırken üst yapı kadar altyapıya da önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Hançer, şunları kaydetti:

“Üst yapılar kadar kentlerin altında da yaşayan bir döngü olmasına rağmen uygulamada altyapı hizmetleri idareler tarafından maliyet unsuru olarak görülmekte ve çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Bu durumun sonucu olarak her sene kent genelinde sel ve taşkın kaynaklı maddi ve manevi kayıpları artarak yaşamaya devam etmekteyiz. Harita mühendisleri olarak taşkına karşı tedbir olarak önerdiğimiz kırmızı kot projelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında halen kent genelinde birçok eksiklikler bulunmaktadır. Kırmızı kot projeleri için geldiğimiz noktada halen 19 ilçede uygulama birliği sağlanamamış olup kısmen projesi hazırlanan bölgelerde ise harita/veri altyapısı ve arazi eğiminden kaynaklı birçok problemler yaşanmaktadır. Özellikle kent merkezinde inşaat faaliyetlerinin yoğun olarak devam ettiği bölgelerde bu sorunlar inşaatlar tamamlanmaya başlanarak ikamet arttıkça çok daha büyüyerek göz önüne gelecektir.”

 

ÖNERİLERDE BULUNDU

Hançer, kentleri taşkın ve sele karşı dirençli hale getirerek maddi ve manevi kayıpların önüne geçebilmek için şu önerilerde bulundu:

“Alt ve üst yapıya esas mühendislik hizmetleri her ilçede, kırsal ve kentsel alanlarda uygulama birliği içerisinde eksiksiz olarak hayata geçirilerek yetkili idarelerin altyapı yatırımlarına kamusal yararlar doğrultusunda yön vermesi gerekmekte. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin her geçen sene arttığı günümüzde gelecekte daha büyük kayıplar yaşamamak adına yetkili idareler gerekli önlemleri zaman kaybetmeden almalı. Altyapı hizmetleri kentler için lüks değil zaruri ihtiyaçlar arasındadır.” (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 1221 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim