Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2499.059
    %0.61
  • Dolar
    32.5976
    %0.14
  • Euro
    34.8021
    %0.11

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Aşk ile erenler

20 Ekim 2022 Perşembe 02:45
Aleviler; Allah Allah, Allah eyvallah, Aşk ile, Aşk-ı niyazımla, Hu erenler, can “hitap ve manaları. Duanın, yalvarışın, zikrin doğruca Allah’a yönelik olduğu için sonuçta kabul edecek olan da olmayan da yine Allah’tır. Ve dolayısıyla zikir, dua, çağırma, yalvarış Allah’ın adıyla başlar ve Allah’ın adıyla da biter.
 
Örneklersek Yapılan duaların, gülbankların, dileklerin sonunda Allah Allah diyerek; Allah’ı zikretmiş, anmış olmakla birlikte, duanın kabulünü de kendisinden dilemektir.
 
Allah eyvalllah, manası. Eyvallah hitabı muhabbete, aşka dayalı bir teslimiyet söz konusudur. Dolayısiyle burdaki teslimiyet zora, mecburiyete dayalı bir teslimiyetten öteye; Önce Allah’a, Allah’ın izniyle anlamına gelmesiyle beraber muhabbete, aşka dayalı bir teslimiyettir.
 
Örneklersek Allah eyvallah; Allah’a duyulan muhabbet ve aşktan dolayı ikram edilenin karşılığı olarak; katılıyorum, kabul ediyorum, aynen öyledir, inancım ve güvencim tamdır gibi manalara gelir.
 
Aşk ile, manası. İlahi saygı ve hürmetten ibarettir. İnsanlardaki aşk yani bedensel aşk zaman limiti içerisinde biter ve söner gider. Ama ilahi aşk yani Allah’a duyulan muhabbet ise, sonsuz ve kadimdir. Dolayısıyla Allah’a gönülden muhabbet duyan müminlerin, erenlerin birbirlerine kullandıkları hitaptır. Allah’a duyulan hürmet ve sevgiden gelen saygıdır ve karşısındaki mümine, erene saygı gösterme anlamındadır.
 
Örneklersek Aşk ile cananım, dediğimizde; İnsanı kutsal kılan Allah’ın ilahi kelamından ötürü kişiye saygı duymak, muhabbet beslemek demektir.
 
Aşk-ı niyazımla, manası. Tasavvufta niyaz; Dua, yalvarma, yakarma anlamına gelir. Aşk ise; Bedensel aşk değildir, manen Allah’a duyulan muhabbet, bağlılık, teslimiyettir yani Gönülde Allah’a yönelik tüm duyguların bileşimidir. Gönlü muhabbet ve sevgi ile dolu olan Hakk dostu tasavvuf erenleri birbirlerini, ilahi aşk ile selamlar ve aynı zamanda bu ifadeyle birbirlerine olan saygı ve bağlılıklarını dile getirmiş oluyorlar.
 
Örneklersek Aşk-ı niyazımla; Sizi, Allah’a duyduğum muhabbet, sevgi, iman ve teslimiyetle selamlıyorum, Allah’ın selameti üzerinize olsun demektir.
 
Hu erenler, manası. Hu; “O” yani Allah demektir. Allah’ın seçkin isimlerinden bir de Hu’dur ve yaşam kaynağı, dirilten anlamına gelir. Allah’ın sevgi ve muhabbetiyle yani gönülden selamlama hitabıdır.
 
Örneklersek Hu erenler, dediğimiz zaman; Allah’a duyulan sevgi ve muhabbet ile yani gönül muhabbetiyle sizleri selamlıyorum demektir. Çünkü gönül Allah’ın mekanıdır. Dolayısıyla Hakk dostu olan birinin gönlünde sevgi, iyilik ve muhabbet vardır.
 
Can, manası. Can, kelime manası; İnsanoğlunu kutsama, yakınlaştırma, yüceltme, insanın kendi varlığı, özü yani insandaki kuvvet, kudret anlamındadır. Ve Aleviler „ Can
 
“kelimesiyle kendi cem ibadetlerinde, dişi erkek- senlik benlik olayını ortadan kaldırarak sadece “insan” kavramını öne çıkartmışlardır.
 
Örneklersek Gelin „Can “lar bir olalım. Görüldüğü gibi insan merkezlidir. Dolayısıyla birliğe çağrılan ve bir olan da insanın kendisidir.
 
Binali EFE
Bu yazı toplam 2068 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim