Bugün 17 Eylül 2024 Salı
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2820.34
    %0.22
  • Dolar
    34.0022
    %0.32
  • Euro
    37.839
    %0.57
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dijital Dönüşüm, Sağlık Sektöründe Farklı Uygulama Alanları İle Öne Çıkıyor
02 Haziran 2023 Cuma 10:03

Dijital Dönüşüm, Sağlık Sektöründe Farklı Uygulama Alanları İle Öne Çıkıyor

Bilişim alanındaki hızlı gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen dijital dönüşüm, sağlık sektöründeki farklı uygulama alanları ile öne çıkıyor.

Bilişim alanındaki hızlı gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen dijital dönüşüm, sağlık sektöründeki farklı uygulama alanları ile öne çıkıyor. Günümüzde tıpta çoğunlukla klinik karar desteği ve görüntüleme analizi için kullanılan yapay zeka uygulamaları, verileri tarayarak tedavi sonuçlarını ve hasta deneyimlerini iyileştirmeye yardımcı oluyor.

2016 yılında C Kollu Floroskopi cihazları için evrensel lazer işaretleyici bir teknoloji geliştirdiklerini belirten Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Beyaz, "Makalesini yazarak patent başvurusunda bulunduğumuz cihazımız, 2019 yılında Teknofest fuarında yılın buluşu ödülünü aldı" dedi.

Doç. Dr. Salih Beyaz, şöyle devam etti: "Yapay zeka alanında yapılan çalışmaların, Türkiye için henüz çok yeni olduğunu belirtmek isterim. Bu konuda Kliniğimiz ve Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü iş birliği ile ülkemizde ortopedi alanındaki ilk yapay zeka projesini geliştirdik ve projemizi uluslararası bir dergide yayınladığımız makale ile dünyaya duyurduk. 2020 yılından itibaren Bilgi ve İletişim Teknolojileri kuruluşları arasında Türkiye'deki en büyük Ar-Ge Merkezine sahip olan Turkcell Teknoloji ile Başkent Üniversitesinin bilgi birikimlerini paylaşarak endüstriyel ve akademik bakış açılarının bir araya geldiği önemli iş birliği projeleri gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 yıldır röntgen grafilerinde kalça kırıklarının tanımlanması ve diz ekleminde kireçlenmenin tanınarak evrelenmesi üzerine iki büyük çalışma yürütüyoruz. Şu anda her iki araştırma da Başkent Üniversitesine bağlı hastanelerde aktif olarak uygulanmaya devam ediliyor."

Son zamanlarda hızlı büyüyen özel sigortacılık sektöründe özellikle tıbbi hizmetlerin provizyonu aşamasında artan iş gücü maliyetlerine paralel olarak, yapay zeka uygulamalarının kullanımının yaygınlaşacağını düşündüğünü belirten Beyaz, "Sağlıkta günden güne artan veri miktarının işlenmesi ve anlaşılmasının artık insan gücü ile sağlanmasının da mümkün olmadığını göz önüne alınarak, bu teknolojinin hayatımıza girmesi bir zorunluluk haline gelecektir" ifadelerine yer verdi.

Geleceğe dönük projeleri arasında, ameliyat kararı konusunda, hekime yardımcı olabilecek bir karar destek ve kontrol mekanizmasını da tasarlıyor olduklarını ifade eden Doç. Dr. Salih Beyaz, "Bu yöntemle kliniklerdeki yoğunluktan kaynaklanan hataları azaltarak hasta güvenliğine yönelik önemli katkılar sağlamayı hedefliyoruz. Bu projede hasta grafisi taranarak kalça kırığı tanısı koyan yapay zeka sistemimizin sonuçları ile doktor raporlarının kıyaslandığı pilot çalışma aşamasındayız. Test aşamasında olan diğer algoritmamız ile de ortopedi kliniğine en çok başvuran 50 yaş üzeri diz ağrısı şikayeti bulunan hasta grubumuz ile çalışıyoruz. Diz ağrısı şikayetiyle gelen hastaların grafilerini tarayarak, dizdeki kireçlenme ve evresini tespit edebiliyoruz" diye konuştu.

Bu haber toplam 2092 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim