- IMKB
% - Altın
6490.01
%-0.03 - Dolar
47.5871
%0.02 - Euro
54.9357
%-0.14
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 20:47 - ÜVEY BABA İLE DEDE TUTUKLANDI
- 20:26 - 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 19:38 - ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 18:48 - ALANYA’DA MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞI MÜCADELENİN STARTI VERİLDİ
- 18:38 - MERSİN ERDEMLİ ‘DE 3,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
- 18:03 - PASAJDA ÖLÜ BULUNAN EYÜP CAN DAVASI SÜRÜYOR
- 17:47 - YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
- 17:21 - EŞYALARI GÖTÜREN EŞE TAZMİNAT CEZASI
- 17:09 - SICAK VE NEM BUNALTTI
- 16:58 - MANAVGAT BELEDİYESİ’NDEN YAYLALARA KÜTÜPHANE DESTEĞİ
- 16:47 - DANIŞTAY'DAN KIRCAMİ KARARI
- 16:38 - MERSİN’DE PATLAYAN DOMATES KONSERVESİ 9 AYLIK BEBEĞİ YAKTI
- 16:38 - TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU’NDAN BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN’E ‘YILIN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI’ ÖDÜLÜ
- 16:33 - KAHRAMANMARAŞ’TA YANGIN VE KURTARMA TATBİKATI
- 16:22 - KIYILARDA MİKROPLASTİK ALARMI
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


EVDEKİ HESAP
Ülkemiz aslında 2015 yılından bu yana “olağanüstü şartlar” üzerinde geziniyor. O yılın Haziran ayında yapılan seçimleri Ak Parti kazanamamıştı ve koalisyon hükümeti kurulması gerekiyordu. Ancak bu olamadı ve seçimin yenilenmesi kararı alındı. Gizemi hâlâ çözülemeyen bir dizi kanlı terör olayının gölgesinde yapılan yenileme seçimini Ak Parti tekrar kazandı ve hükümeti kurmayı başardı.
2016 yılı apayrı bir kargaşaydı. Gülen Cemaati’nin kalkıştığı 15 Temmuz darbe girişimi, yepyeni bir dönemin kapılarını açtı. Ve bu darbe teşebbüsünden birkaç ay sonra, o güne kadar Ak Parti’ye en sert muhalefeti yapmış olan MHP lideri D. Bahçeli, “getir anayasa teklifini, başkanlık sistemine geçelim” diyerek Türkiye tarihinde yeni bir dönemin kapısını açtı. Sonrası zaten biliniyor, tekrara gerek yok.
Daha önceleri de çok yazdım, söyledim, Türkiye’nin 1990’lı yılları hakikaten berbat zamanlardı. Berbat, rezil, kanlı zamanlar… Televizyonu açardık ve haber bültenleri şöyle başlardı; “….. kırsalında çıkan çatışmada üç askerimiz şehit olurken, 16 terörist de silahlarıyla birlikte ele geçirildi!”. Ve ekranda ölmüş PKK’lilerin ceset görüntüleri. İkinci haber de şöyle olurdu; “yurdun çeşitli yerlerinde meydana gelen trafik kazalarında 28 yurttaşımız yaşamını yitirdi!”. Ve yine ekranda parçalanmış cesetler, yamulmuş arabalar, uçuruma yuvarlanmış otobüsler… Tam bir kargaşa yaşanıyordu toplumda ve devlette. Cinayetler, suikastler, yargısız infazlar, katliamlar, köy boşaltmalar… 28 Şubat bu günlerde yaşanan ayrı bir saçmalıktı, toplumu tanımayan öngörü yoksunu askerlerin kaba kuvvet gösterisinden başka bir şey değildi. Ve bütün bunların üstüne, eli kanlı mafya şeflerinin “muteber adamlar” muamelesi gördüğüne tanık oluyorduk. Ve elbette büyük ekonomik krizler yaşanıyor, işletmeler batıyor, iş adamları intihar ediyordu. Özetle, kimse kimseyi dinlemeye ve anlamaya gerek duymuyor, gücü yeten gücü yetenin sesini boğmaya çalışıyordu.
Ve Türkiye 2000’li yıllara böylesine bitkin ve moralsiz girdi. Devlet yorgundu, millet yorgundu ve siyaset çaresizdi. İstanbul eski belediye başkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti, işte böyle bir iklime doğdu. Muhafazakârdılar evet, ama “milli görüş gömleğini çıkardık” diyorlardı, “ yalan, yolsuzluk ve yoksulluk” ile mücadele edeceklerini ilan ediyorlardı, modern/demokrat bir dil kullanıyorlardı, Avrupa Birliği’ne sıcak sözler söylüyorlardı, toplumun farklı kesimlerine hitap eden bir üslup üzere konuşuyorlardı. Açıkçası yorgun Türkiye sığınabileceği yeni bir liman arıyordu ve bu yeni kadro, her haliyle Türkiye’nin bu beklentisine cevaz verecek gibi görünüyordu. Dindarlar, muhafazakârlar, Kürtler, köylüler, varoşlarda yaşayan yoksullar… Yani toplumun geniş kesimleri büyük bir umut ve iyimserlik besliyorlardı yeni dönemde.
Ve 2002’de böyle olumsuz bir ortama umut olarak sahneye çıkan Ak Parti ve lideri Erdoğan, geçen 23 yıl içinde toplumun hiçbir kronik meselesine çare olamadığı gibi, kaygılı bir gençlik, servetinin hesabını bilmeyen bir azınlık ve ömrü boyunca çalışsa bile iki göz ev alamayacak kalabalıklar yarattı. Hukuk, adalet, demokrasi, parlamento, kuvvetler ayrılığı, kamu denetimi gibi kavramların çok büyük itibar kaybettiği bir dönem yaşadı/yaşıyor Türkiye. 2002’de büyük vaatler, umutlar ve beklentiler üzerine iktidar olan bu parti, artık gücünü ve motivasyonunu kaybetmiş, toplumsal desteği zayıflamış, neredeyse hiçbir vaadini yerine getirememiş olarak siyaset sahnesinden çekileceği seçim gününü bekliyor.
Bütün bunların üstüne, İstanbul Belediye Başkanı E. İmamoğlu meselesinde de görüldüğü gibi, güçlü rakiplerin siyaset dışı manevralarla oyun dışına atılmak istendiği bir sürece tanık oluyoruz. İktidar sözcüleri ne kadar “suç var, örgüt var, yolsuzluk var” diye konuşup dursalar da, toplumun genelini ikna edemiyorlar, yani “piyasa” diliyle söylemek gerekirse, “kamuoyu bu iddiaları satın almıyor”. Toplumun geniş kesimleri İmamoğlu olayını Erdoğan’ın en güçlü rakibini bertaraf etme çabası olarak yorumluyor. Ve öyle görünüyor ki iktidar kendi eliyle çok güçlü bir lider yarattı. Siyaset mühendisliği bu kez iktidarın aleyhine çalışıyor. Sanırım evdeki hesap çarşıya uymayacak.
GAZÂLÎ’DEN AYDINLATMAYA: NEDENSELLİKMUHARREM YELLİCE
TARİH BİLGİSİ VE TÜRKİYE SOLUEŞREF URAL
YENİ ARAYIŞLAR ve SORUMLULUKLARALİ İHSAN DİLMEN
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






