- IMKB
% - Altın
6555.38
%0 - Dolar
50.1424
%0 - Euro
55.9074
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:03 - THOMAS REİS: "BUGÜN SAVAŞAN BİR TAKIM GÖRDÜM"
- 21:58 - JOAO PEREİRA: "MAĞLUBİYETE RAĞMEN TAKIMIMIN PERFORMANSINDAN MUTLUYUM"
- 21:42 - ALANYASPOR-TRABZONSPOR: 0-2
- 20:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (MAÇ SONUCU)
- 19:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (İLK YARI)
- 19:23 - TFF 2. LİG: ISPARTA 32 SPOR: 0 - ERBAASPOR: 1
- 18:18 - YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI DOĞAN: "ÇİFTÇİ KAYIT DIŞI KAYITLARINA BAKILARAK YERİNDE TESPİTLER YAPILMALI"
- 18:08 - DALGALARIN ARASINDA KALAN KADINI SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ KURTARDI
- 17:33 - BÜYÜKŞEHİR’DEN FİKRİYE NİNENİN İNEKLERİNE TIRNAK BAKIMI
- 17:16 - KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI SÜRÜYOR
- 17:08 - TARSUS’TA ÇATIDAN DÜŞEN 2 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
- 17:08 - NAİME İSMİNİ TAŞIYAN BABAANNE VE TORUNU AYNI GÜN VEFAT ETTİ
- 16:52 - SOLAK KÖYÜ, COP31 YOLUNDA ÖRNEK OLUYOR
- 16:33 - BAKAN KURUM’DAN COP31 ZİYARETÇİLERİNE ÇAĞRI: "SOLAK KÖYÜNÜ GÖRMEDEN GİTMEYİN"
- 16:18 - TARSUS’TA FESTİVAL COŞKUSU SON GÜNDE DE DEVAM ETTİ
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


SOĞUK SAVAŞ KURBANLARI
Bu ülkede 1940, 50, 60 ve 70 yıllarda doğan çocuklar esasen tam bir soğuk savaş kurbanıdırlar. Her yönüyle böyledir, siyasi, ekonomik, kültürel… 2. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında dünya iki kutuplu bir gezegen olarak biçimlendirildi ve yeryüzündeki her ülke, gönüllü-gönülsüz, ama kaçınılmaz olarak bu iki kutuptan birisine dahil olmak zorunda kaldı.
Türkiye uluslararası bütün baskılara rağmen 2. Dünya Harbine girmedi. Bu tavır İsmet Paşa’nın bu ülkeye yaptığı en büyük iyiliktir, çünkü kimin tarafında girersek girelim günün sonunda biz “kaybedecektik”. Elbette bu karar Türkiye’nin kaderini etkilemiştir. Ve nihayet savaş bitmiştir, dünya Sovyet Bloku ile Atlantik Bloku arasında pay edilmiştir ve bizim gibi ikinci sınıf ülkeler yol ayrımına girmişlerdir. Ve tam da bu günlerde Sovyet Dışişleri Bakanı Molotof, bizim Moskova Büyükelçimizi huzuruna çağırır ve bazı talepleri olduğunu dile getirir.
Sovyetler, açıkça Boğazların statüsünü değiştirmeyi Kafkasya sınırını daha güneye çekmek istemektedirler. Yani İstanbul Boğazında Sovyetler lehine bir yeni düzenleme ve Kars - Ardahan’ı geri alma talebi. Molotof, büyükelçimizin Montrö anlaşmasını kastederek, “Siz bunu kendi rızanızla imzaladınız” sözüne ise şu inanılmaz cevabı verir: “Biz o zaman zayıftık, şimdi ise güçlüyüz. Onun için anlaşmada değişiklik istiyoruz!”
Büyükelçimiz bunu derhal reddetti ancak Molotof, büyükelçinin görevinin bunu reddetmek veya kabul etmek değil Ankara’ya iletmek olduğunu hatırlattı. Ama bu yurtsever büyükelçimiz, İsmet İnönü’yü de Ankara’daki hükümet yetkililerini de çok iyi tanıyordu ve şu tarihi cevabı verdi: “Reddettiğim hususları hiçbir Türk hükümeti kabul etmez!” (Bu değerli büyükelçi, İslamcı çevrelerin ve bazı “solcu” aydınların “dönme-sabetayist” diyerek aşağılamaya çalıştıkları Selim Sarper’dir, bunu da buraya not edelim).
Zaten Ruslarla geçen 250 yılda çok sık savaşmıştık, belli ki Rus siyasetinin gözü-kulağı hâlâ Anadolu’da ve İstanbul’da geziniyordu. O hızla Türkiye Cumhuriyeti rotasını Batı-Atlantik bloğuna çevirmek zorunda kaldı. Ve doğal olarak, o cephenin hassasiyetlerine uygun bir devlet revizyonu gerekiyordu adım adım bunlar yapılmaya başlanacaktı. Çok partili sistem, İMF’ye katılım, NATO’ya dahil olmak vsvs.
Her zaman böyledir, insan hayatında yahut devlet hayatında, hiç değişmez, yapılan her tercihin cefası ve sefası vardır. Evet, bu tercih bizi geleneksel Rus tehditinden koruyabilmişti, ama bu aynı zamanda ülkemizin doğal mecrasında akan bir demokratik-modern ülke olmasının da önüne geçecekti. Her şeyden önce sol-sosyalist düşünce ve siyasi yapılar anında düşmanlaştırılacak ve baskı altına alınacaktır. Çünkü bu tür siyasi kanallar devlet tarafından eninde sonunda Sovyet Blokunun nüfuzunu arttıracak girişimler olarak görülüyordu. Düşünce özgürlüğü, sol fikir ve yapılar, sosyalist aydınlar, yazarlar, çizerler, çok uzun yıllar ve bu soğuk savaş iklimi sebebiyle resmen şeytanlaştırıldılar, analarından doğduklarına pişman edildiler.
Ama aslında Batı-Atlantik bloğuna entegre olarak belki de yağmurdan kaçarken doluya tutulmuştuk. Çünkü sadece demokrasi kültürü imha ediliyor değildi; farklı düşünce kültürü, farklı inanma kültürü, çok kültürlülük gibi Anadolu toprağına hitap eden kavramlar da şeytanlaştırılıyordu bu şüreçte. Nesiller tek taraflı bir bakış açısıyla yetiştiriliyor, farklı her türlü düşünce lanetleniyor ve baskı altına alınıyordu. Ve bu nedenle Türkiye kendi içine dönüyor, dünyada yaşanan teknolojik - sınai gelişmelere uzak kalıyor, başörtüsü, türban, sakal, bıyık, sağcı, solcu, Alevi, Sünni, Kürt, Türk gibi dini ve etnik kavramlar ile yatıp kalkar hale getiriliyordu. Yani aslında belki de yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş gibi görünüyorduk.
Bu günden bakıldığında çok net görünüyor ki Türkiye, Batı-Atlantik cephesine katılma tercihiyle “çok büyük kaybedenler” ligine girmiş görünüyor. Ama şunu da ifade etmek isterim; 1945 yılında devleti yöneten kadronun içinde olsaydım, çok büyük ihtimalle Batı - Atlantik blokundan yana görüş belirtirdim. Kaldı ki, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonraki siyasi gelişmeler de devletin o günlerde verdiği kararın doğru ve isabetli olduğuna işaret ediyor.
57 YILLIK BİR ÖMRE SIĞAN BİR CUMHURİYET…MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR KADININ HAYATINDA İŞ, AİLE VE KENDİSİSİBEL ARSLAN
CUMHURİYETİ İNGİLİZLER Mİ KURDU?EŞREF URAL
UTANÇOYA ÖZGÜR
YAN YATMIŞ SEKİZİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
COP 31/2 TARIM VE TURİZM: AYNI GELECEĞİN İKİ TEMELİIŞIK YARGIN
BAŞARIYA KOŞANLAR: FEYZA DAĞALYA ŞAHİN
İNUİT MOĞOL TÜRK YURDU GRÖNLAND'DA BİR GÜNHÜSEYİN KARABULUT
SEZON BİTTİ, KİRAYI DA ASKIYA ALABİLİR MİYİZ?TUGAY TOYDEMİR
VEYSEL EFENDİ KAHVECİSİGAZANFER ERYÜKSEL
“KIRKMERDİVEN” EDEBİYAT DERGİSİ VE “ANSAN” 4YUNUS YAŞAR
YENİDEN ÇORUM’A GELDİMMERAL KILINÇ
STOKTA YOKSA SATMA! TÜKETİCİNİN PARASINI KASANDA TUTAMAZSIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
FİBONACCİ’DEN DOĞAL DENGEYEAHMET İLBARS
SUSMAK TARAFSIZLIK MI?DERYA DALMAZ
ANTALYASPOR KAYBETMEDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİKKAT ÇAĞINDA DEĞERİNİ KAYBEDEN BİLGİMELTEM YUVARLAK
EKOLOJİK ADALET: ÇEVRE KRİZİNİN BEDELİNİ NEDEN EN AZ KİRLETENLER ÖDÜYORCEM ARÜV
EMLAK VE GAYRİMENKUL OFİSLERİ CAN ÇEKİŞİYORAHMET DİKİCİ
ÖLMEYE YATMAK ROMAN KAHRAMANI AYSEL, USTA ROMANCININ KENDİSİ MİYDİ?YALÇIN DUMAN
AZERBAYCAN-BAŞÖRTÜSÜ-OTORİTERLİK / BİR TUTUM OLARAK ÖZGÜRLÜKÇÜLÜKALİ İHSAN DİLMEN
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-12NİZAMETTİN ŞEN
ÖMÜR HANIM'IN SONBAHAR RİTÜELLERİBİHTER GÖRDÜ
BATI'DA MERAK, BİZDE MASLAHATTARIK ÇELENK
ANTALYA, AVUSTURYALILARIN SONBAHAR TERCİHİNDE İLK SIRADA
COP31'DE SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ
3. ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SERALARI SEL VURMASINA RAĞMEN SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE SANAT DOLU BEŞİNCİ GÜN
ÖZDEMİR, KADIN MUHTARLARA ANITKABİR GEZİSİ SÖZÜNÜ TUTTU
19 İLÇENİN PEYNİRLERİ ENVANTER ALTINA ALINIYOR
KIRMIZI HALIDA ŞIKLIK YARIŞI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





